A trecut aproape neobservat un episod tragic petrecut in West Bank – teritoriu ocupat de Israel – in care extremisti evrei au incendiat casa unui localnic provocând moartea unui copil de 18 luni si, ulterior, din cauza ranilor, si a tatalui acestuia.

Banuiti ar fi colonistii evrei, insa, asa cum spunea cineva, atunci când arabii pun o bomba, este „act terorist” iar când israelienii dau foc la o casa, este doar un „act regretabil al extremistilor”.

Dublul discurs impiedica ajungerea la un acord si, probabil, nici nu se doreste un acord deoarece actualul „status – quo” al zonei este extrem de convenabil politicienilor israelieni. Practic, urmând exemplul american, Netanyahu guverneaza pe baza fricii.

PUBLICITATE

Populatiei ii este cultivata, cu grija, frica de terorismul palestinian, in vreme ce negocierile de pace sunt deliberat sabotate de partea israeliana.

Sa ne amintim ca masacrul din Gaza, de anul trecut, a fost posibil deoarece au fost ascunse o serie de fapte legate de cei trei adolescenti evrei ucisi de un palestinian. Practic, structurile de conducere israeliene cunosteau – a scris presa – ca asasinatul nu a fost coordonat de Hamas, ci a fost o initiativa personala.

In ciuda acestui fapt, autoritatile au dezlantuit un atac total asupra Fâsiei Gaza, ucigând peste 2.500 de persoane, majoritatea civili. Riscurile guvernarii pe baza de frica sunt mari. Si acest lucru se vede in Israel, unde extremismul ambelor parti este incurajat aproape oficial.

Ni se tot spune ca palestinienii sunt teroristi si trebuie luate masuri impotriva lor; insa, când este vorba despre extremistii israelieni, nu se face aproape nimic.

Asa s-a ajuns ca, de exemplu, un evreu ultraortodox sa injunghie cinci persoane la o parada gay sau ca liderul organizatiei Lehava – care militeaza violent impotriva relatiilor dintre evrei si arabi – sa declare ca toate bisericile crestine din Israel ar trebui sa dispara.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ