Scolile militare au devenit din nou atractive pentru tinerii bacauani. Fata de ultimii ani in care numarul candidatilor recrutati a fost in scadere, anul acesta au stârnit mult interes. Cea mai evidenta crestere este cea fata de haina de politist si in special pentru cea de ofiter.

Potrivit oficialilor de la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau, pentru Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti numarul celor care s-au inscris sa participe la examenul de admitere este de aproape patru ori mai mare fata de numarul candidatilor de anul trecut.

„Pentru studii superioare s-au inscris 99 de candidati, dintre care 90 sunt pentru Academia de Politie, iar ceilalti au fost recrutati pentru alte institutii de invatamânt. In ceea ce priveste scolile de agenti, s-au inscris 109 candidati”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la IPJ Bacau.

Anul trecut, au plecat la examen doar 25 de bacauani. Pentru sesiunea 2014 in ajutor le-a venit doritorilor si un ordin al Ministerului Afacerilor Interne prin care inaltimea minima pe care trebuia sa o aiba un candidat s-a redus cu 5 cm, asa ca barbatii trebuie sa aiba cel putin 1,65 m si nu 1,70 m cum era pâna acum, iar femeile cel putin 1,60m. Si pentru forma de invatamânt cu frecventa redusa s-au facut modificari. Astfel ca din acest an se pot inscrie cei care au vârsta de pâna in 40 de ani.

Putini, dar mai multi

Pe plus sunt si jandarmii. Pentru aceasta arma, din judetul Bacau, au fost recrutati si vor merge la admitere 9 candidati, fata de 2 anul trecut, pentru Academia de Politie, si alti 11 pentru scolile de subofiteri. La Academia de Politie pentru sesiunea de anul acesta au fost scoase la concurs aproape 500 de locuri, dintre care 255 sunt pentru politisti – ordine publica, 40 pentru jandarmi, 45 pentru penitenciare si 35 pentru pompieri, iar alte 115 locuri sunt pentru Facultatea de Drept. (Geta P.)

“In ultimii ani, problemele care au fost cu angajarea absolventilor de Academie probabil i-au descurajat pe cei care doreau sa imbrace uniforma de politist. Acum acestea s-au rezolvat si meseria prezinta din nou interes. Trebuie sa recunoastem ca este un serviciu atractiv. Daca iti faci treaba bine te poti realiza, iar ca ofiter ai sansa sa ocupi si o functie de conducere. Si mai este o problema. Ducem lipsa de ofiteri, asa ca vor fi scoliti mai multi pentru a avea de unde alege. Nu oricine poate fi manager”
– Marian Pavel – liderul de sindicat al politistilor bacauani

„Cei 20 de candidati au dosarele complete. Interesati au fost mai multi, au venit aici, insa nu indeplineau toate conditiile”,
-lt. col. Sebastian Cretu, ofiter relatii publice – Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau

„La noi si-au depus dosarele 11 candidati pentru Facultatea de Pompieri de la Academia de Politie si 18 pentru Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila de la Boldesti”,
lt. Andrei Grecu – purtator de cuvânt ISUJ Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ