Satenii aprind focuri si fac zgomot pentru a alunga mistretii

– animalele fac prapad in lanurile de porumb si de aceea oamenii sunt nevoiti sa stea noapte de noapte de paza pentru a tine salbaticiunile la distanta de tarlalele lor

In satul Bibiresti, din comuna Ungureni, agricultorii fac nopti albe pe câmp, pentru ca porcii mistreti, infometati, ies din padurea din apropiere si vin in sat sa caute hrana.

Intra direct in lanurile de porumb ale satenilor si distrug totul in cale. Mai mult strica decât manânca si pentru a nu se alege praful de munca lor, satenii isi pazesc singuri culturile.

PUBLICITATE

Aprind focuri mari, aduc câini si fac mult zgomot pentru ca porcii sa nu se apropie.

„Mistretii au inceput sa iasa din primavara, de la semanat. Au scos rânduri, au intors culturi. Nu avem ce face altceva, decât sa pazim porumbul. Daca nu pazim, constatam pagubele si asta este”, spunea Vasile Juverdeanu, agricultor.

Barbatul a cultivat in acest an 25 de hectare de porumb si pâna acum mai bine de zece la suta din suprafata este distrusa. Oamenii sunt cu mâinile legate, pentru ca in afara de supraveghere, nu prea exista alta varianta pentru ca porumbul lor sa ramâna in picioare.

Mai in jos, aproape de drumul principal, un alt satean a aprins deja focul de tabara, are câinii cu el, s-a inarmat cu un pet si o bucata de lemn, ca sa faca galagie, si este gata sa inceapa paza.

Asta face noapte de noapte de când porumbul este in lapte si pâna la recoltat, aceasta fiind perioada in care mistretii ataca, pentru ca stiu ca au ce sa manânce.

„Cam doua luni din vara noi stam asa pe câmp. Imediat ce porumbul este in lapte, ii da de gust si incepe sa manânce. Eu vin de pe la ora 21.00 si pâna dimineata la 4.00 aici stau.

Asta este si timpul când porcii ies din padure si vin sa manânce. Vin câte 10 -15 si distrug. Manânca un pic din unul, apoi trec la altul si tot asa. Mai mult strica. Facem foc, zgomot, ca sa-i alungam. Nu prea este altceva de facut, pentru ca de impuscat nu-i poti impusca. Noi suntem obisnuiti sa pazim. Asta facem de ani de zile”, marturisea si Marian Gurin, un alt localnic.

Anul acesta, barbatul a cultivat doar un hectar si jumatate de porumb si, chiar daca nu este o suprafata prea mare, spune ca nu a luat in calcul varianta de a nu mai cultiva deloc porumb. Este o cultura cu traditie in familia lui si nu vrea sa renunte, doar pentru ca trebuie sa o pazeasca.
Autoritatile locale cunosc problema, insa nici ele nu prea au ce face.

„In fiecare an ne confruntam cu aceasta problema. Satele sunt aproape de padure si mistretii vin in localitate, dupa mâncare. Probabil ca s-au si inmultit. Oricum o parte dintre culturi sunt distruse.

Sunt si oameni care pazesc si daca nu pot intra in acele culturi se duc in altele si strica acolo. Chiar astazi (n.r. – joi) am fost anuntat ca in satul Zlatari au venit ieri mistretii pe timpul zilei si au intrat in curtea unei femei de acolo. O sa fac si o adresa la institutiile abilitate”, ne-a declarat Vasile Bibire, primarul comunei Ungureni.

O hotarâre de Guvern din 2008 prevede despagubiri pentru cei carora animalele salbatice le-au distrus culturile, insa procedura este destul de greoaie si pentru ca oamenii nu au timp de umblat pe la institutii si comisii, prefera sa pazeasca culturile pentru a avea ce recolta in toamna.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ