In toata nebunia izbucnita dupa dezastrul de la clubul Colectiv se disting mai multe mesaje. Unele sunt lansate clar, cu directie, de oameni care si-au dedicat viata perfectionarii in postura de bilea-manivela. Altele sunt nascute de mecanismele de autoprotectie ale societatii, care, pentru propriul confort psihic, are nevoie de identificarea cât mai rapida a unor vinovati.

“Statul, unde e statul?” Intrebarea incepe sa se infiltreze in societate prin retelele sociale, prin meme-uri publicate pe net, prin discutii fata in fata. “Statul trebuia sa vegheze, statul trebuia sa fie atent, statul trebuia sa controleze”.

Doar ca de doua decenii societatea munceste la demantelarea statului. Lideri politici si ai societatii civile ne explica doct doctrina scolii austriece a statului minimalist, a dereglementarii si a mâinii invizibile care pune lucrurile in ordine in piata fara interventia vreunui organism statal.

PUBLICITATE

“Statul costa prea mult, va ia impozite prea multe, statul trebuie pus la cura de slabire”, ni se recita dogma. “Nu ne trebuie controale si reglementari pentru ca piata se regleaza singura” – ni s-a spus. De ani de zile, statul, supus unui asemenea atac, e nevoit sa dea inapoi. S-au schimbat reglementarile, s-au simplificat procedurile, a aparut asumarea propriei raspunderi. Ca asa s-a cerut si asa a vrut societatea civila.

Astazi avem rezultatele. Si nu ne place. Si vrem inapoi statul cum era inainte. Sa reglementeze, sa puna lucrurile in ordine, sa dea amenzi, sa determine firmele sa respecte niste reguli de bun simt.
E cam târziu pentru asta…

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Asemenea CLUBURI sunt si in BACAU,ASA CA STATUL NU=SI FACE DATORIA,
  DAR STATUL SUNTEM NOI,ASA CA SUNTEM CU TOTII VINOVATI,NOI AM
  VOTAT ASEMENEA CANDIDATI,NOI O TRAGEM,,
  TREBUIE SA NE PUNEM CENUSA IN CAP,INCLUSIV DVS D-LE REDACTOR.

 2. Nu sunt deacord cu tine. Existenta statului trebuie sa se rezume la a legifera si apoi a controla aplicarea normelor. Nu notiunea de stat e problema ci intreg aparatul de natarai bugetari ce nu-si asuma nici-un fel de resposabilitate, citandu-l pe Ponta “toti vor salarii mari dar nu vor responsabilitati”. S-au inventat n proceduri prin care unul semneaza doar dupa ce au semnat alti 3 si in felul asta se dilueaza responsabilitatea. Aici e problema.
  Nu a cerut nimeni ca statul sa dispara, vrem doar sa intre la slabit in sensul eliminarii birocratilor in plus. Avem proceduri dar sunt imposibil de indeplinit fara o “atentie”.
  in Polonia ai nevoie de o cerere completata pe internet pentru a obtine fonduri europene, la noi cari cu roaba actele si tot “tre sa gaseasca ceva ca altfel pare ca nu si-au facut treaba”. Asta e diferenta pe care nu o intelegi
  Cand un functionar, singur, va verifica, semna, autoriza iar ulterior va raspunde, sa vezi atunci stat functional. va mai fi nevoie doar de inca unul care sa controleze periodic avizele date de primul si sa-l traga de urechi daca greseste.

 3. Dar noi,societatea nu santem cu nimic de vina? Sa dat legea fumatului in locuri publice,cati o respecta?Se pot monta sisteme antiincendiu in locuri in care fumul poti sa il tai cu cutitul?

LĂSAȚI UN MESAJ