Referitor la cazul de botulism inregistrat la SUJ Bacau, la o persoana din loc Oncesti in data de 06.05.2015, in urma investigatiilor efectuate de specialistii DSVSA Bacau si efectuarii analizelor de laborator, precizam ca a fost identificata sursa de alimente care a determinat toxiinfectia botulinica, aceasta fiind reprezentata de pulpe de pui prajite si conservate in ulei la temperatura camerei in gospodaria proprie.

Aceste pulpe erau pastrate intr-o galetusa, fiind acoperite cu ulei, protejate cu un capac, depozitate la temperatura mediului ambiant. Din declaratiile membrilor familiei a rezultat ca persoana a consumat din aceste pulpe in data de 03.05.2015.

Precizam ca la data recoltarii, respectiv 08.05.2015, produsul prezenta modificari organoleptice de alterare. In probele recoltate din acest produs , in urma examenului de laborator a fost identificata toxina botulinica.

PUBLICITATE

Avand in vedere episodul de toxiinfectie alimentara inregistrat, DSVSA Bacau va prezenta cateva date privind sursele de alimente si masuri de prevenire a acestui tip de toxiinfectie alimentara.

Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute.

Botulismul este direct asociat cu Clostridium botulinum, o bacterie anaeroba (traieste in medii lipsite de oxigen), motiv pentru care este si des intalnita acesta afectiune la consumatorii de alimente conservate insuficient sterilizate sau neinchise ermetic.

Aceasta bacterie produce toxina botulinica, una dintre cele mai toxice substante cunoscute. Doza letala pentru om este de doar 1 mcg din aceasta toxina. Ea poate fi distrusa doar prin fierbere timp de 10 minute la 1000C sau 3 minute la 1200C.

Bacteriile daunatoare traiesc si se inmultesc in mediile cu foarte putin oxigen, cum ar fi alimentele semiconservate depozitate in conditii improprii.

Alimente incriminate: conservele alimentare, in special cele preparate in gospodariile familiale: conserve de carne, de peste, de fructe si legume, insuficient sterilizate sau spalate; carnea afumata, sunca preparata in casa, mezeluri, carnati, cand acestea sunt insuficient sterilizate. Alimentul conservat sub toate formele predilect cel prelucrat domestic, din cauza insuficientei prelucrårii termice; 95% din alimentele incriminante au fost produse „in gospodårie“.

Foarte important de precizat este faptul că sub acţiunea toxinei botulinice produsele alimentare conservate nu-şi schimbă gustul, culoarea şi mirosul. Uneori, conservele, mai ales cele din carne, care conţin această toxină, se bombează. Cazurile de botulism se înregistrează mai frecvent în lunile de primăvară (aprilie, mai), când se utilizează mai frecvent produsele conservate.

Semnele si simptomele botulismului transmis prin intermediul alimentelor debuteaza dupa 12-36 de ore de la consum.

Toxina botulinica patrunsa in organism prin intermediul alimentelor contaminate produce tulburari in functionarea nervilor, conducand la paralizie.
Preventia botulismului presupune in primul rand o educatie sanitara cu privire la prepararea conservelor de casa:
– indepartarea conservelor cu gust sau miros modificat;
– a celor cu capac bombat;
– se recomanda fierberea timp de 10 minute a oricarui preparat conservat acasa.

Asigurati-va ca utilizati tehnici corecte de conservare atunci cand doriti sa pastrati diverse alimente pentru o perioada mai lunga de timp, tehnici care au drept scop indepartarea tuturor bacteriilor care pot contamina alimentele:
– preparati termic alimentele in oala-minune (oala sub presiune) la 120 grade Celsius pentru cel putin 30 de minute;
– dupa ce deschideti conserva, fierbeti alimentele pentru cel putin 10 minute inainte de a le servi la masa.

Prepararea si pastrarea corecta a alimentelor

– nu mancati alimente conservate in cazul in care recipientul in care se afla acestea este bombat sau in cazul in care produsele alimentare miros a ranced sau a stricat;
– pastrati mancarurile uleioase la frigider.

bolnavilor de botulism se efectuează numai în spitalele de boli infecţioase, vindecarea depinzând, în mare măsură, de rapiditatea cu care pacientul s-a adresat unui serviciu medical.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ