Ministerul Energiei a emis Autorizația de construire pentru etapa I din proiectul de consolidare a sistemului de transport a gazelor naturale în România între Onești și Isaccea și inversarea fluxului la Isaccea. Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 17 milioane de lei.

Lucrările ar urma să se desfășoare în perioada 2018-2019. Anul acesta ar trebui ca faza I să fie finalizată, iar proiectul să fie pus în funcțiune, urmând ca partea a doua a lucrărilor să fie gata în 2019.

Consolidarea sistemului de transport gaze naturale între Onești și Isaccea poate contribui la crearea unui culoar de transport între piețele din Grecia, Bulgaria, Romania și Ucraina, în condițiile în care se va realiza interconectarea între Grecia și Bulgaria.
De asemenea, acest proiect va permite și dirijarea unor volume de gaze spre Republica Moldova, potrivit unui document postat pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului national de transport.

„Proiectul va permite României să alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din producție proprie, dar și preluarea de către Transgaz a gazelor din platoul continental al Mării Negre. Beneficiile proiectului se vor simți inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale țării, mai ales pe timpul iernii când, din cauza temperaturilor scăzute, cresc foarte mult consumurile.“
Anton Anton, ministrul Energiei