29 aprilie 2024
ActualitateUndă verde la pensionarea anticipată parțială în Bacău și Onești

Undă verde la pensionarea anticipată parțială în Bacău și Onești

Prin Legea 212/2020, lista localităților aflate în zonele afectate de poluarea remanentă a fost extinsă fiind incluse în rândul acestora și municipiile Bacău și Onești. Astfel, potrivit art.65, al.5 (modificat), din Legea 263/2010, și persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în unul din cele două orașe sau pe o rază de 8 km în jurul acestora vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără a fi penalizate.

Referitor la extinderea listei localităților poluate, Alina Dima, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Bacău, ne-a precizat:

„Prin această modificare legislativă se permite pensionarea cu doi ani mai repede față de vârsta standard, în situația în care persoana a realizat sau depășit stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, dacă face dovada prin adeverință, eliberată de către Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor, că a locuit cel puțin 30 de ani în zona afectată de poluare remanentă. Astfel, modificarea prevăzută de Legea 212/2020 se referă la o modalitate de pensionare anticipată parțială, și nu la pensionarea pentru limită de vârstă. Menționăm că, potrivit prevederilor articolului 66 din Legea 263/2010, la acordarea pensiei anticipate parțiale, reducerea vârstei standard de pensionare, prevăzută de articolul 65, alineatul 1, nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de aceeași lege sau de alte acte normative”.



Legea 212/2020 a intrat în vigoare în data de 3 octombrie, deci CJP Bacău a început să primească dosarele de pensionare anticipată parțială ale celor care îndeplinesc condițiile noului act normativ. De reținut însă că ele trebuie să îndeplinească și celelalte condiții prevăzute de Legea 263/2010, pentru înscrierea la pensie. Dovada locuirii o perioadă de cel puțin 30 de ani în zona afectată de poluare remanentă se face prin adeverință-tip, eliberată de serviciul de evidență a persoanelor (populației) din raza de domiciliu, potrivit modelului prevăzut la anexa 5 din lege. Cererea se depune la serviciul respectiv și va cuprinde obligatoriu informații referitoare la data și locul nașterii, prenumele părinților, CNP-ul, domiciliul actual/ domiciliile anterioare, precum și motivul solicitării. Serviciul public de evidență a persoanelor va elibera adeverința în termen de 20 zile de la înregistrarea cererii. Cât despre localitățile aflate în zona de 8 km din jurul orașelor Bacău și Onești, ele urmează să fie identificate de către Agenția Națională de Cadastru. Să mai notăm că aplicațiile  informatice, transmise de către Casa Națională de Pensii Publice, după care se lucrează dosarele urmează să fie adaptate modificării aduse de Legea 212/2020.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri