25 aprilie 2024
EconomieUnda verde la finantarea proiectelor pentru statii de alimentare a masinilor electrice

Unda verde la finantarea proiectelor pentru statii de alimentare a masinilor electrice

Primariile, institutiile publice si agentii economici pot dezvolta în perioada urmatoare proiecte de infrastructura de alimentare verde dupa regulile descrise în Ghidul de finantare al Programului de dezvoltare a infrastructurii de încarcare a autovehiculelor electrice si hibrid – „Infrastructura de alimentare verde”. Proiectele vor putea fi depuse în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2016 la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

„Alimentarea verde” este conceputa ca un program multianual, cu o tinta indicativa de 6.000 de puncte instalate în retea pâna în anul 2020. Acesta este finantat prin AFM si beneficiaza, pentru anul 2016, de 70 milioane lei, suma care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de încarcare cu putere normala si alte 420 de statii de încarcare rapida.

Cine poate depune proiecte



Programul „Infrastructura de alimentare verde” este destinat persoanelor juridice, respectiv primariilor din localitati cu mai mult de 50.000 de locuitori, institutiilor publice si agentilor economici din astfel de orase, dar si agentilor economici ale caror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrazi, drumuri europene si drumuri nationale. Fiecare dintre acesti beneficiari poate aplica la AFM pentru instalarea de puncte de încarcare si poate beneficia de finantarea a 80% din costurile unui astfel de proiect. Suma maxima pe care o poate solicita o primarie, o institutie publica sau un agent economic este de 900.000 de lei – aproximativ 200.000 de euro.

Cum vor arata statiile de incarcare

Programul permite instalarea atât a punctelor de încarcare cu putere normala, egala cu 22 kw curent alternativ, cât si a celor cu putere înalta, mai mare de 22 kw curent continuu. Pentru o priza cu încarcare normala (de circa patru ore), AFM a stabilit o suma maxima decontabila de 2.500 de euro, iar pentru una cu încarcare rapida (sub o ora) 35.000 de euro. Dupa un calcul simplu, orice primarie, institutie publica sau agent economic poate instala din suma maxima alocata (aproximativ 200.000 de euro) patru prize de încarcare rapida si alte 24 cu încarcare normala. Locatiile care pot fi dotate cu chargere rapide sau normale sunt parcarile publice, parcarile destinate sau care servesc punctele de interes public (baze sportive, sali de spectacole, institutii publice, centre comerciale, unitati hoteliere, gari, aeroporturi, benzinarii), parcarile cu acces direct la autostrazi si drumurile nationale sau europene.

Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri