24 aprilie 2024
InterviuUn zâmbet pretuieste mai mult decât aurul

Un zâmbet pretuieste mai mult decât aurul

interviu cu Mariana Boghiu, presedinte al Clubului Inner Wheel Bacau, manager

– Intr-o epoca dominata de barbati, in Bacau a luat fiinta, in 2009, o organizatie numai a femeilor, a femeilor de afaceri. Despre ce este vorba?

– Inner Wheel Club Bacau a luat fiinta la inceputul anului 2009, la initiativa actualei guvernatoare a districtului Inner Wheel 224 România, d-na Cristina Petrescu. Totul a inceput cu o intâlnire, la care ne-a fost prezentata istoria si activitatea acestei organizatii de voluntariat. Majoritatea aspirantelor, de pe atunci, avea sotii membri ai Rotary Bacau (este si una din conditiile aderarii la aceasta organizatie) si cunosteam indeaproape conditiliile si aspectele implicarii in diverse actiuni efectuate in sprijinul unor proiecte sociale. Clubul si- a inceput activitatea cu 18 membre fondatoare, de profesii diferite (femei de afaceri, medici, profesoare, avocate). Fiecare dintre noi, era entuziasmata de inceputul unui nou drum in sprijinul comunitatii bacauane, de faptul ca acum puteam sa ne oferim sprijinul celor aflati in nevoi, intr-un mediu organizat (si inainte de aderarea in club, multe dintre membre se ocupau de acte caritabile pe cont propriu). ,,Unde-s doi, puterea creste”. Chartarea Clubului Inner Wheel Bacau (recunoasterea oficiala a infiintarii clubului) a avut loc pe 15 mai 2009. Cu aceasta ocazie au fost prezente si dnele Ettorina Ottaviani (membra club Milano, Chairman all Espansione al Districtului 204 Italia) si Mariangela Jerabek (presedinta clubului Varese e Verbano Italia), care de altfel au fost si ,,nasele” Inner Wheel Bacau.



Femeile sunt inca victime ale violentei

– Inner Wheel International este una dintre cele mai mari organizatii feminine de voluntariat din intreaga lume. Care sunt obiectivele, crezul si deviza?

– Da, suntem una dintre cele mai mari organizatii de femei din lume, ce se ocupa cu servicii de voluntariat. Suntem 100.000 membre, cuprinse in 3895 de cluburi din Europa, America, Africa, Australia. Obiectivele acestei organizatii sunt promovarea unei prietenii adevarate (numai asa putem fi alaturi de alti semeni de ai nostri aflati in dificultate); incurajarea idealurilor de servicii personale (disponibilitatea pentru voluntariat este esentiala); consolidarea intelegerilor (legaturilor) internationale. Membrii Clubului ating aceste obiective prin evenimente create de catre fiecare club in parte, care combina servicii personale, de strângere de fonduri cu evenimente distractive, toate unite de prietenie si având ca obiectiv comun servirea comunitatii locale. International Inner Wheel are in fiecare an o tema, un motto, iar anul acesta 2013-2014 este ”We, for women” (Noi, pentru femei). Aceasta tema urmareste sprijinul tuturor femeilor, victime ale violentei. Desi suntem in secolul 21, femeile sunt inca victime ale violentei, de aceea IIW va incerca sa raspunda strigatelor acestor femei, sa facem, fiecare club pe plan local, actiuni de educare, informare si intrajutorare a femeilor aflate in situatii dificile. ,,Nu sansa de nastere sau a locului ne-a facut prieteni/Fiind de multe ori de limbi diferite si natiuni/Dar toate eforturile sunt pentru aceleasi scopuri/Cu aceleasi sperante, temeri si aspiratii”- (Longfellow)

– Cum este organizata in Bacau si care este sistemul de lucru, cine poate face parte din aceasta organizatie?

– Conducerea IW Bacau este formata din presedinte, vicepresedinte, secretar si trezorier. Aceste functii nu pot fi detinute de un membru decât pentru o perioada de un an si numai o singura data pe durata existentei acelei mebre in IW Club. In România, anul acesta, in luna mai, s-a infiintat si Districtul Inner Wheel 224 România si Republica Moldova (necesita existenta a minim 4 cluburi pe terioriul României). Cluburile existente in România sunt in Braila, Cluj, Giurgiu,Vaslui si Bacau. Faptul ca a fost votata ca guvernatoare a Districtului 224 România, membra si fondatoarea clubului nostru, d-na Cristina Petrescu ne face o deosebita onoare. Din aceste organizatii fac parte numai femei dar….exista si o exceptie. Printre membrii Inner Wheel Vaslui exista si un barbat, cred ca este, de altfel, singurul barbat Inner Wheel, in toate cluburile IWInternational. Exista o multime de motive pentru care femeile din întreaga lume aleg sa devina parte din ,,roata interioara Internationala” (Inner Wheel International). Cine se alatura organizatiei, va deveni parte dintr-o retea de prietenie care cuprinde 103 tari.

Miscarea “rota interioara” a luat fiinta in 1924

– Se spune ca este sora unui alt club celebru, Rotary International. De altfel, si in sigla si in denumire (Inelul din interior) se observa acest lucru. Este o replica sau un protest fata de barbati?

i3– Ca sa intelegeti legatura trebuie sa va povestesc putin din istoria acestei organizatii. Totul a inceput in Manchester –Anglia, in 1924.
Doamna Margarette Golding, o asistenta medicala, femeie de afaceri si sotia unui Rotarian din Manchester, a început miscarea ,,roata interioara”, adica Inner Wheel. Înainte de 1924, sotiile de rotarieni din multe orase, determinate de o preocupare pentru binele public, au fost în mod voluntar, în fundal, oferind timp si energie pentru a ajuta în orice serviciu întreprins de catre barbatii lor. Pe 15 noiembrie 1923, douazeci si sapte de sotii, conduse de doamna Golding, s-au întâlnit într-o camera de racire (pentru ca era gratuit), la baile turcesti Herriot si au pus bazele organizatiei Inner Wheel. Apoi s-au format cluburi în alte parti ale lumii, care au auzit despre Inner Wheel în Marea Britanie si Irlanda, continuând sa se extinda permanent. Nu este nici un protest la adresa barbatilor, membri Rotary, prin infiintarea acestei organizatii, ci mai degraba venim in sprijinul lor si punem umarul alaturi de ei in actiunile de voluntariat.

– In cei cinci ani de la infiintare, Inner Wheel Bacau a initiat si organizat mai multe proiecte, care au avut la baza voluntariatul. Va rog sa nominalizati câteva, la care sa adaugati si argumentele alegerii lor.

– De la inceputul activitatii noastre sunt multe proiecte desfasurate pe care cititorii dvs. le pot gasi pe www.innerwheelbacau.ro, dar as aduce in discutie câteva actiuni de amploare ale clubului.
La data de 21 aprilie 2011 a fost inaugurat proiectul initiat si sponsorizat de Inner Wheel Bacau si anume Camera Senzoriala din cadrul Spitalului de Pediatrie. Acesta a fost primul proiect de acest gen, pe parcursul desfasurarii lui am invatat ce inseamna o asemenea camera si ce importanta are atât pentru beneficiarii ei (in general copii cu dizabilitati) cât si pentru cei ce lucreaza cu acesti beneficiari, dar mai ales pentru parintii acestor copii. Aceasta camera, cu dotarile necesare lucrului cu un astfel de copil, le usureaza mult munca si stimuleaza mult mai intens abilitatile copiilor. Camera multisenzoriala poate deschide o lume noua pentru persoanelor cu dizabilitati, stimuleaza abilitatile cum ar fi dezvoltarea senzoriala (auz, vaz, gust, miros si atingere), coordonarea oculo-motorie, cauza efect, dezvoltarea limbajului, controlul asupra mediului si relaxarea, ajungând, in final, la stimularea activitatii intelectuale. A doua camera senzoriala a fost inaugurata pe 18.02.2012, in cadrul Centrului de Autism Bacau (Centrul de zi pentru persoane cu autism ,,Sfintii Cosma si Damian”. Dupa amenajarea acestor doua camere, mai multe asociatii din Bacau de profil, ne-au contactat si ne-au cerut ajutorul. Având know how-ul deja, am organizat câteva evenimente pentru strângerea de fonduri necesare, dar si cu aportul material al fiecarei membre, am reusit sa mai echipam inca doua Camere Senzoriale, una dintre ele fiind ,,Camera Senzoriala Centrul de Educatie Incuziva Bacau, iar cealalta – Camera Senzoriala Centrul Our Kids – Asociatia copiilor cu Sindrom Down Bacau. Un proiect foarte important al IW Bacau a fost desfasurat si finalizat chiar in acest an. Este vorba despre Parteneriatul Comfert S.R.L- Dedeman SRL – Inner Wheel Bacau, prin intermediul caruia s-a investit o suma importanta de bani pentru achizitionarea din strainatate a unei truse utilizata in laparoscopia pediatrica ORL, pe care am donat-o Sectiei de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica Bacau. Prin acest parteneriat s-a dorit imbunatatirea starii de sanatate a copiilor din judetul Bacau, dar si pentru cei din judetele limitrofe, prin diagnosticare fidela si interventii minim invazive.

A darui inseamna a iubi

– De unde provin banii, cum se constituie fondurile?

– Fondurile constante si destul de importante provin din cotizatiile platite de catre membrele acestui club. Evenimentele create de catre noi sunt iarasi una dintre cele mai importante surse pentru bugetul organizatiei si aici o sa numesc câteva: lansari de carte ( ex. ,,Sanatatea are gust’’, de Mihaela Bilic), evenimentul pentru doamne ,,Machiajul, arta rasfatului,,- cu Maria Pauna, actiunea ,,Initiere in alimentatia cu hrana vie’’ si bineinteles cel mai mare eveniment organizat de catre noi in fiecare an, care a devenit o traditie a clubului, in martie, este Balul de Martisor, la care ii invitam anual pe toti bacauanii care vor sa sprijine strângerea de fonduri pentru cei mai putin norocosi. In urma Balului organizat anul acesta, am reusit sa strângem o parte din fondul necesar achizitionarii acelei truse de laparoscopie pediatrica. Alaturi de noi, de- a lungul timpului, au fost si sunt si alte persoane din societatea bacauana, care ne-au acordat sprijinul in implementarea proiectelor noastre. Clubul Rotary Bacau ne este iarasi un partener de nadejde, anul acesta am oraganizat impreuna Tabara de Pictura Tescani.

– Ce inseamna pentru membrele Inner Wheel a darui, care este semnificatia acestor gesturi?

– A darui inseamna pentru noi a iubi. Si aici este vorba de iubirea pentru aproapele nostru care se afla intr- un impas. Daruind, noi nu ne asteptam niciodata la altceva in schimb. Eu cred ca nu conteaza cât de mult daruiesti ci câta iubire punem in acea daruire, uneori si un zâmbet oferit cuiva pretuieste pentru acel om mult mai mult decât aurul. Intr-o lume in care oamenii devin tot mai reci si indiferenti la problemele semenilor, o lume in care se uita bucuria de a primi si de a darui, noi incercam sa daruim dezinteresat pentru a readuce zâmbetul pe fata celor ce au uitat sa faca acest lucru!
Ar fi mult mai bine daca multe din companiile existente ar putea intelege ca folosindu-se de multele sau putinele beneficii create de catre stat, prin contributia lor – mica, mare – ar crea un mediu mult mai bun pentru comunitatea in care traiesc. Bineinteles ca exista si beneficii ale sponsorizarii, fiecare le apreciaza dupa pozitia sa. Printr-o sponsorizare putem obtine o imbunatatire a imaginei comapaniei, promovarea acesteia pe plan local, dar sunt si facilitati fiscale la nivelul companiei, managerii si patronii le stiu.

Tenacitate, motivatie si pasiune

– Sunteti femeie de afaceri, ati reusit intr-un domeniu in care concurenta este foarte mare. Care sunt argumentele unei femei in afaceri? Care sunt ale dumneavoastra?

i2– ,,Daca iti place ceea ce faci atunci când muncesti, nu vei simti niciodata ca muncesti’’, spunea Sun Tzu, in urma cu câteva mii de ani, dar lucrurile in ceea ce priveste acest aspect nu s-au schimbat de atunci si pâna acum. Lucrând intr-un domeniu dedicat femeilor, in mare parte, cred ca mi-a fost mult mai usor sa reusesc, deoarece intotdeuna m-am pus in locul persoanei care ne trece pragul si doreste sa beneficieze de serviciile noastre. Asa am reusit sa-mi formez si colaboratorii, in spiritul straduintei maxime de a multumi clientii. Intotdeauna mi-am propus sa duc lucrurile la bun sfârsit sau sa reiau de la capat ceea ce nu am putut obtine din prima iincercare. Tenacitatea, perseverenta, motivatia si pasiunea pentru ceea ce faci cred ca sunt argumentele unei femei si nu numai, care a reusit sa-si creeze o afacere si sa poata continua drumul acesteia, care de cele mai multe ori se intâmpla sa nu fie chiar tocmai neted. Puterea de a depasi obstacolele neprevazute si nu in ultimul rând cunoasterea domeniului in care activezi, sunt garantii ale obtinerii succesului, in plus afacerea presupune devotament, daruire si…risc. Femeia trebuie sa aiba o imagine perfecta, care va fi apoi asociata cu afacerea sa. Fiecare ar trebui sa inceapa o afacere intr-un domeniu unde se pricepe cel mai bine.

– Ce servicii ofera societatea pe care o conduceti? De ce ar trebui sa vina un client la firma dumneavoastra?

– Societatea pe care o conduc detine doua centre de infrumusetare, servicii personale de infrumusetare: cosmetica faciala, modelare corporala, coafura, frizerie, manichiura /pedichiura, solar/bronzare organica. In centrele noastre sunt asteptati clientele/clintii care doresc mai mult de la un astfel de serviciu, doresc si o atmosfera deosebita, un personal foarte bine instruit si sa aiba parte de toata securitatea si igiena necesara executarii acestor genuri de servicii.
De altfel, la noi, vor gasi cele mai noi tendinte in aparatura cât si cele mai bune produse. Oferim si un serviciu inedit pentru piata bacauana – ,,Spa Party”, unde o persoana poate inchiria salonul penntru o anumita parte a zilei si sa beneficieze, impreuna cu cei dragi (prieteni, colegi) de un adevarat rasfat: sauna, masaj, impachetari, tratamente capilare, manichiura/pedichiura Spa si bineinteles……sa savureze o cupa de sampanie. Am avut asemenea solicitari din partea unor persoane venite din strainatate si care au vrut sa ofere celor dragi câteva clipe de relaxare.

– Cât timp acordati zilnic afacerii si cât familiei? Cât alocati pentru propria persoana?

– Acum ca mi-ati adus aminte de acest lucru, imi dau seama ca aloc din ce in ce mai mult timp afacerii (si asta nu e un lucru neaparat bun), insa tot eu constat ca altfel nu putem reusi. Sunt zile, totusi, in care imi propun sa merg mai devreme acasa, sa mi petrec ceva timp si cu sotul, si cu prietenii mei….

– Ce apreciati la o femeie: pe strada, la serviciu?

– Aspectul, este foarte important, deoarece prima impresie se face, in general, in primele cinci secunde, când practic ai contact cu persoana din fata ta, doar vizual, pâna la inceperea unei discutii.

Daruiesti mai mult, primesti mai mult

– Cum va impartiti timpul si sarcinile in familie? Sunteti tot inelul cel mic?

– Incercam mereu sa pastram un echilibru. Incerc sa-l responsabilezez si pe sotul meu cu unele indeletniciri ,,de ale casei”. Uneori imi reuseste, alteori nu… .. dar ne completam unul pe celalalt. Consider ca sunt pentru sotul meu ,,inelul pereche’’ si nu cel mic.

– Va place luxul, conduceti o masina scumpa? La ce casa de moda va imbracati?

– Placerea luxului…Cui nu i-ar place? Insa pâna la a obtine acel lux permanent e o cale lunga, dar nu imposibila. Si oricum nu acesta trebuie sa fie scopul nostru in viata. Am condus si masini mai ieftine, dar si mai scumpe. Nu pot sa spun ca ma imbrac de la case de moda, dar pot sa spun ca iubesc lucrurile de calitate si incerc sa-mi ofer atât cât pot, dar sa merite.

– Si, totusi, de ce voluntariat, multe femei de afaceri calatoresc, scriu, socializeaza?

– Voluntariatul este pentru acele persoane care au inteles ceva din drumul lor prin viata. Daca Dumnezeu le-a oferit mai mult decât au nevoie inseamna ca si ele, la rândul lor, pot oferi câte putin pentru acea parte defavorizata a comunitatii in care traieste. Membrele Inner Wheel sunt in primul rând prietene, din prietenie apare inevitabil si daruirea. Si noi iubim calatoriile, distractiile, si tot ceea ce tine de viata buna, dar atunci când iti propui, reusesti orice. Cu cât daruiesti mai mult, cu atât Dumnezeu iti da mai mult. Dar din dar se face rai!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri