24 aprilie 2024
ActualitateUn studiu meteorologic ne arată zonele "fierbinți" ale Bacăului

Un studiu meteorologic ne arată zonele “fierbinți” ale Bacăului

Un studiu meteo început de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași și doi profesori din orașul nostru conturează ideea că există zone în municipiul Bacău unde din anumite motive, temperaturile sunt mai mari decât în restul orașului. Care sunt cauzele și la ce ajută asta vom afla în articolul de astăzi. (Deșteptarea)

În contextul actualității temei schimbărilor climatice, nu numai din punct de vedere strict științific, dar și pentru publicul larg, crește interesul pentru înțelegerea impactului pe care acestea îl au la nivel societal și individual. Din acest punct de vedere cunoașterea condițiilor de climat urban prezintă cel mai mare interes, determinat de concentrarea mare a populației în orașe – în prezent aproape 60% din populația planetei trăiește în orașe – cât și prin capacitatea pe care orașele o au de a transforma clima la nivel local. Astfel, orașele generează așa-zisa insulă de căldură urbană ce indică prezența unui areal, ce corespunde spațiului cel mai dens locuit, în care temperaturile sunt mai ridicate decât în regiunile rurale înconjurătoare.

Chiar dacă de cele mai multe ori acest fenomen este văzut ca având un efect negativ prin creșterea stresului termic resimțit de locuitori în timpul verii, trebuie să avem în vedere că la latitudini mari insula de căldură urbană conduce la un plus de căldură ce ameliorează stresul termic determinat de temperaturile reduse în timpul iernii.



Dată fiind importanța acestui subiect un proiect de cercetare științifică ce este coordonat de Conf. dr. Lucian Sfîcă din cadrul Departamentului de Geografie al Facultății de Geografie și Geologie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (https://www.geo.uaic.ro/uclar/) își propune o evaluare detaliată a condițiilor de climat urban în 16 centre urbane din Moldova.

Această evaluare poate constitui mai apoi o bază solidă pentru administrațiile locale pentru dezvoltarea unor politici fundamentate și coerente de reziliență la schimbările climatice, politici care în prezent riscă să se transforme într-o înșiruire de obiective pe cât de generale, pe atât de lipside de consistență.

Studiul a început acum 10 ani

Demersul științific a fost început la Iași cu 10 ani în urmă prin instalarea unei rețele de observație a condițiilor de temperatură și umiditate ce a scos în evidență caracteristicile insulei de căldură urbană pentru capitala istorică a Moldovei.

În actuala etapă proiectul este extins la toate orașele principale din regiune și include și orașul Bacău, de la începutul anului 2022, odată cu instalarea a 5 puncte de monitorizare a condițiilor meteorologice pe arealul municipiului. Acest demers este completat de campanii de observații meteorologice expediționare și de investigarea caracteristicilor termice ale arealului cu ajutorul imaginilor satelitare.

Diferențieri termice – rezultate preliminare – în arealul municipiului Bacău rezultate din observații meteorologice expediționare realizate în intervalul mai-septembrie 2022 (roșu/albastru -areale constant mai calde/mai reci decât media observațiilor)

Astfel, rezultatele parțiale obținute până în prezent, derivate din toate măsurătorile și analizele indicate anterior, conturează un climatul urban bine individualizat cu temperaturi mai ridicate în centrul orașului cu până la 1°C față de periferia rurală pe baza măsurătorilor clasice din adăposturile meteorologice.

Insula de căldură urbană

Observațiile expediționare conturează de asemenea o insulă de căldură urbană ce se suprapune foarte fidel peste regiunea centrală a orașului, dar și puncte constant mai reci pe parcursul nopții în regiunile periferice.

Această insulă de căldură urbană este la fel de bine conturată și cu ajutorul imaginilor satelitare ce indică temperatura suprafeței terestre în cazul cărora temperaturile sunt mai ridicate față de regiunile periferice pe timpul verii, atât în timpul zilei cât și al nopții cu 2-3C.

Distribuția temperaturii medii a suprafeței în timpul verii pe parcursul zilei(stânga) și al nopții (dreapta)

Demersul de cercetare a fost și este susținut la nivel local de către profesorii de geografie Lucian Șerban și Bogdan Pădurariu, iar rezultatele finale ale proiectului sunt așteptate în prima parte a anului 2024 când ele vor fi puse la dispoziția administrației locale.

Conf. dr. Lucian Sfîcă, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași

“Extinderea studiului efectuat de specialiștii Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași prezintă un interes deosebit. Mozaicul și particularitățile suprafeței subiacente a intravilanului municipiului Bacău (orientarea tramei stradale, prezența suprafețelor acvatice, densificarea zonelor construite, geomorfologia regiunii adiacente, spațiile verzi ș.a.) constituie un studiu de caz cu numeroase elemente de specificitate. Am convingerea că acumularea unor serii ample de date meteo și interpretarea lor vor conduce la concluzii inedite, ieșite din tiparul unor generalizări canonice, având o reală importanță teoretică și practică. Mulțumesc colectivului de geografi de la UAIC pentru efortul depus în implementarea acestui proiect care a prins viață la începutul acestui an”.

Prof. Șerban Lucian, C.N. “Gh. Vrănceanu Bacău 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri