Un popor de alchimişti

4

O banală eclipsă de soare a stârnit patimi imense în România deşi ea a fost vizibilă doar din SUA. Dar românii din 2017 nu mai sunt aceiaşi cu cei care au asistat la ecplisa din 1999.

Atunci a fost simplu: 90% din populaţie ştia ce e aia o eclipsă, accepta explicaţia ştiinţifică şi nu făcea nicio legătură între fenomenul astronomic şi tot felul de bazaconii, ca astăzi. Nici 20 de ani nu au trecut de atunci şi treburile s-au schimbat. În mai puţin de două decenii, românii au devenit un popor medieval, incult, ultrareligios şi cu mari lacune în pregătirea ştiinţifică.

Un popor care se luptă biruitor cu logica, setat pe horoscoape şi leacuri miraculoase vândute de tot felul de vraci, un popor tot mai bolnav pentru că atunci când cauza îmbolnăvirii nu este accesul dificil la medic, cu siguranţă este respingerea ideii de medicină modernă. Mass-media şi reţelele sociale se întrec să livreze pachete de informaţii menite să îndobitocească şi mai mult, fiind promovate agresiv incultura, lipsa de toleranţă, ştirile false sau care prezintă ca reale tot felul de farse de pe site-uri umoristice străine.

PUBLICITATE

Românul nu mai ştie să gândească critic, să analizeze un fenomen şi să tragă o concluzie; dacă 100 de proşti se aruncă în fântână, se va aruncă şi el, că doar ăia 100 ştiu ei ce ştiu! Cu o mentalitate care ar face de ruşine pe orice cetăţean care a trăit în Evul Mediu european, românul găseşte explicaţii anapoda pentru orice; dacă-i spui că greşeşte, te înjură, dacă încerci să-i demonstrezi cu argumente că se înşeală, te ia la bătaie.

Aşa se promovează năzbâtii de genul celor 15 zile de întuneric anunţate de NASA, pericolul din cuptoarele cu microunde, wireless-ul care omoară celulele din creier, dispozitivul care scade factura la curent, numărul de telefon care va distruge cartela dacă răspundeţi şi aşa mai departe. Bineînţeles că în faţa acestei situaţii te întrebi cum de mai funcţionează societatea.

Păi, tocmai, că nu funcţionează. Avem o societate bolnavă, incapabilă să discearnă între realitate şi iluzie, care confundă putința cu dorinţa. O societate care-şi răzbună frustrările pe segmentele ei cele mai neputincioase, penttru că e mult mai facil să loveşti o babă ştirbă decât să te iei de un sportiv care face lupte. „A noastră este țara, o moştenim deplin/ Va trebui, întreagă, s-o dăm celor ce vin”, spunea un cântesc al Cenaclului Flacăra.

Cei care or să vină mi-e teamă că nu prea vor mai avea ce moşteni. Pentru că în încăpăţânarea noastră de alchimisti care ignoră senini legile materiei, ne vom epuiza resursele încercând să creăm o piatră filozofală a cărei existenţa este contrazisă de Ştiinţă.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. “În mai puţin de două decenii, românii au devenit un popor medieval, incult, ultrareligios şi cu mari lacune în pregătirea ştiinţifică.” Nici înainte de ’89 nu eram prea breji, însă de atunci am “evoluat” mai mult în sens negativ decât în sens pozitiv. Cu toate sistemele moderne de informare, în mod paradoxal, avem din ce în ce mai mult inculți. Hârtia digitală suportă orice, iar atunci când gândirea critică lipseşte, efectul nu poate fi decât dezastruos. Din nefericire, se pare că aceasta este tendinţa, iar soluţii cu aplicabilitate imediată şi efect rapid nu prea sunt – oamenii educaţi şi instruiţi nu apar peste noapte, cu tot efortul năucitor al fabricilor de diplome.

 2. Citind rândurile de mai sus mi se confirmă încă o dată că utilizarea în exces de „mass-media și rețele sociale” dăunează grav perceperii realității.
  Altfel nu se poate explica excesul de jigniri pe care îl deversați către un întreg popor. Popor care, dacă ar fi o entitate cu aceeași gândire și trecere la faptă, ca un individ, așa cum îl prezentați dumneavoastră acum, scos în fața clasei să-l faceți de rușine în fața celorlalte popoare pe care le vedeți mai spălate și cu mai multă „Știință” (sic!) de carte, s-ar uita cu nedumerire : „Da’ ce ți-am făcut eu, bre? Eu, poporul, ce ți-am făcut?”
  Sper că nu e vorba decât de o percepere eronată a sensului cuvântului „popor”. Conducătorii și angajații unor trusturi mass-media, fie ele cu capital românesc sau din occident, fie-le numele lăudat, plus unii oameni care, tot după model occidental (pentru că fb și alte năzbâtii așijderea nu s-au inspirat din folclorul și din tradițiile acestui Popor, ci au fost create de „minți deschise”, „unite în diversitate” de la apus…), comunică prin rețele și nu mai vorbesc unii cu alți față în față, nu sunt Poporul Român. Sunt niște indivizi.
  Poporul Român e cel care a luptat acum o sută de ani pentru unire, ca să avem o Țară pentru acest Popor, a oprit invaziile otomane și a salvat pe măria sa occidentul de la islamizare (se pare că degeaba, pentru că acum popoarele occidentale își fac un titlu de glorie din faptul că se islamizează din dragoste pentru „valorile occidentale”). Acestea sunt fapte care pot fi atribuite unui popor.
  Cei care nu comunică prin genul de rețele de care vorbiți, ci față către față, ca niște oameni sănătoși la cap, și nu fac abuz de mass-media, nu au deloc senzația pe care ați avut-o dumneavoastră.
  Dacă „mass-media şi rețelele sociale se întrec să livreze pachete de informații menite să îndobitocească şi mai mult, fiind promovate agresiv incultura”, aceasta nu face din noi un „popor medieval, incult, ultrareligios şi cu mari lacune în pregătirea ştiinţifică.”
  Atunci când mass-media ne anunța sfârșitul lumii după calendarul maiaș (!!!), tâmpenie preluată de la colegii lor de breaslă din măritul occident, nu poporul român a dat dovadă de incultură și fanatism religios, ci ele, mass-media…
  „Societate bolnavă” este societatea post-modernă, globalizată, nu doar poporul român, așa cum afirmați.
  Dacă am fi într-adevăr un „popor medieval, incult, ultrareligios”, ați fi fost arestat imediat după astfel de afirmații. Dacă acum sunteți liber să citiți și aceste rânduri, înseamnă cu suntem un popor tolerant. Popoarele medievale, inculte și ultra-religioase nu tolerează astfel de afirmații. Noi, poporul român, avem puterea să iertăm chiar și astfel de jigniri. Așa, inculți, cum ne vedeți dumneavoastră.
  Liberté, égalité, FB!

  • ei, am oprit invaziile otomane pana la un punct, cand ne-am facut frate cu turcul. Valahii erau alaturi de turci la asediul Vienei, chiar daca mai sabotau efortul de razboi. Islamizarea Occidentului nu am oprit-o noi, ca daca aveau chef, turcii ne cololeau prin Serbia care era sub ocupatia lor de cateva secole. Sa nu ne imbatam cu apa rece: poporul roman, desi a luptat cand a fost cazul, n-a fost chiar buricul pamantului.

   Apropo de luptele cu turcii, sa ne amintim ce frumos ne bagau cutitul in spate fratii nostri crestini, ca Austria a ocupat Bucovina si Oltenia, ca rusii au ocupat Basarabia, ca polonezii ne amenintau intr-una, si asa mai departe.

   Cat despre toleranta, s-avem pardon, dar nu am fost toleranti de-a lungul vremii. Este doar un alt mit in care ne complacem.

  • Îndoctrinarea îşi face efectul din plin, din câte se vede, acesta este un alt aspect care ne împiedică să ne vedem aşa cum suntem. Noi suntem auriţi, vina aparţine întotdeauna celorlalţi. Dacă veţi dori să citiţi Călători străini despre Ţările Române. Vol. I – IX, veţi vedea că locuitorii acestor meleaguri nu erau chiar aşa cum îi prezenta istoria de dinainte de revoluţie. Nici prea creştini, nici prea toleranţi nu eram. Primul pas în vindecarea societăţii noastre ar trebui să înceapă cu acceptarea unor adevăruri dureroase despre noi înşine.

LĂSAȚI UN MESAJ