Aparatele inventate de Vasile și Iuliana Beatrixe Lupu sunt ușor de folosit

Doi inventatori oneșteni, Vasile și Iuliana Beatrixe Lupu – tată și fiică, au înregistrat la OSIM – Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci „Dispozitivul cu pornire comandată de punere în mișcare a membrelor inferioare și superioare în urma accidentelor vasculare”. Primul beneficiar al acestei invenții este chiar unul dintre membrii familiei Lupu, care a suferit un accident vascular.

Vasile Lupu este cunoscut cititorilor noștri ca un prodigios autor de invenții și inovații, medaliat în mai multe rânduri inclusiv cu aur la expozițiile și târgurile de inventică din țară și din lume, cu mai mult de 30 de invenții la activ. Numai anul trecut, de exemplu, împreună cu nepotul său, Bogdan Paul Colpoș, s-a întors de la un Salon de Invenții din Timișoara cu 12 medalii de aur, de argint și de bronz. În acest an a lucrat împreună cu fiica sa, Iuliana Beatrixe Lupu, la un set de patru aparate pentru recuperare medicală.

Noua invenție este considerată de inventatori „o minune” pentru că efectele aplicării ei se văd cu rezultate surprinzătoare în propria sa familie. Practic, recomandările și exercițiile pe care în mod obișnuit le face un kinetoterapeut, pentru ca pacientul să-și îmbunătățească mobilitatea și stabilitatea articulară, să prevină pericolul permanentizării dizabilităților și chiar să le limiteze, pot fi puse în practică de cele patru aparate.

PUBLICITATE

Pacientul introduce mâna sau piciorul bolnav în dispozitivul special conceput pe câte unul dintre aparate, care cu ajutorul unor motorașe încep mișcări fie de du-te-vino, fie rotative, fie stânga-dreapta sau sus-jos. Bolnavul se ajută cu cealaltă mână sau este ajutat, pentru început, de o altă persoană, după care timp de mai multe minute exercițiile au loc fără nici un efort.

Vasile și Iuliana Beatrixe Lupu între invențiile, diplomele și medaliile adunate în ani

„Efectele se simt după oprirea exercițiilor. Am constatat personal aceasta de la persoana din familie care a avut nevoie de asemenea exerciții. Inițial, membrele superioare și inferioare erau inerte, chiar și vorbirea era afectată. Acum poate mișca ușor mâinile, poate mișca degetele și chiar vorbirea a revenit în mare măsură. Pacientul, sprijinit de o altă persoană, poate acum coborî scările, se poate deplasa”.
Vasile Lupu

Aparate simple, ieftine, nepoluante

Îndemnul de a gândi astfel de aparate a venit chiar de la Iuliana Beatrixe Lupu care ne și descrie avantajele lor: costuri infime, utilizare facilă chiar de persoanele afectate. Dispozitivele pot fi executate pe diferite forme și mărimi și pot fi adaptate în funcție de nevoi. Nu presupun întreținere specială, nu sunt poluante și pot fi transportate și montate cu ușurință. Aparatele funcționează electric, doar la 12 volți, deci fără pericol de electrocutare. Acestea au un braț cu pedală, pus în mișcare de mici electromotoare. Pe brațul aparatului se montează o mănușă specială sau un pantof, pe un simplu suport metalic.

Panou de inventator

Vasile Lupu este deja cunoscut pentru alte invenții, precum Aero Parasolarul – care înlătură efectul aerului cald în interiorul habitatelor, Căruciorul cu bandă de rulare – care traversează denivelări și rulează pe scări, pentru Dispozitivul pentru electromasaj și aerosoli parfumați – care realizează electromasaj și aerosoli parfumți, dar și pentru Dispozitivul pentru parfumarea aerului adaptabil pe unitatea dentară – care parfumează aerul în interiorul cavității bucale.

Alături de acestea sunt Dușul cu perie rotativă – pentru spălarea, șamponarea și masarea corpului, Recipientul minisalină clasică relaxo portabilă – pentru terapia pe bază de sare și Recipientul pentru aplicarea chitului de rosturi la plăcile de gresie și faianță. Nu sunt lipsite de interes nici Roata cu spumă fără aer – care înlocuiește aerul din anvelope, dar nici Scaunul oscilant și deplasabil – care se deplasează prin balansare.

Pe bancul de lucru al lui Vasile Lupu se află, acum, o nouă invenție, asupră căreia vom reveni când va fi brevetată.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ