Un barbat din judetul Bacau a fost diagnosticat cu botulism si se afla internat in stare critica in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau.

Problema este ca in niciun spital din România nu s-ar gasi serul antibotulinic, care ar putea sa-i salveze viata, iar reprezentantii unitatii medicale incearca sa gaseasca acest ser.

Persoana s-a prezentat joi dupa-amiaza la Unitatea de Primiri Urgente cu stare de rau iar simptomele indicau o afectiune neurologica.

PUBLICITATE

Dupa efectuarea analizelor de sânge, medicii si-au dat seama ca au de-a face cu un caz de botulism si au dispus transferarea sa in Sectia de Terapie Intensiva.

„In toata aceasta perioada, pâna când spitalul va reusi sa gaseasca doze de ser antibotulinic, pacientul va urma tratamentul simptomatic standard pentru aceasta afectiune”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau.

Zilele trecute, un barbat de 71 de ani, dintr-o comuna din judetul Suceava, a fost diagnosticat cu aceeasi afectiune si a fost salvat abia dupa ce serul a fost adus din Ucraina, pentru ca nu s-a gasit nicaieri in tara, costul tratamentului complet ridicându-se la circa 11.000 de euro.

Nici anul trecut, când o alta femeie din judetul Bacau a fost diagnosticata cu botulism nu exista ser salvator, dar s-a primit de la un spital din Chisinau.

Cert este ca România nu se confrunta cu astfel de situatii atunci când serul antibotulinic era fabricat de Institutul Catacuzino.

Botulismul este o afectiune rara, dar de o gravitatea foarte mare, fiind produsa de bacteria numita Clostridum botulinum, si care poate fi fatala.

Toxina ajunge de cele mai multe ori in organism prin alimentele conservate si nu neaparat de la cele din comert, pentru ca la fel de periculoase sunt si cele pregatite in casa.

Simptomele sunt voma, ameteli, dificultate de vorbire, de inghitire si paralizia muschilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Salvati Cantacuzino … Chiar daca sunt rare dar macar ai de unde sa ei acest ser. Asa te uiti la om cum moare cu zile si nu ai ce sa-i faci.

  2. Salvați Institutul Cantacuzino și vom avea toate serurile și vaccinurile necesare pentru tratament și prevenire a diverselor boli. Dar sistemul actual este pregătit de politicieni în așa fel, că este mai bine să fii sărac decât să ai totul ce îți trebuie în țara noastră. Comisioanele sunt mari pentru achziție din altă parte. Nu renunță politicienii la comisioane, mai bine lasă să moară conaționali și după aceea văd dacă pot aduce sau nu pot aduce cele ce trebuie pentru tratament. Importul este o mană cerească pentru politicieni pentru orice produs fie farmaceutic, alimentar sau industrial etc. Pentru treaba aceasta ar trebui ca acei politicienii care a dispus distrugerea Institutului Cantacuzino și alte intreprinderi+uzine strategice de interes național să își schimbe domiciliul la Beciul Domnesc în funcție de gravitatea faptei sale. Lumea plânge de sărăcie.

  3. UPDATE:
    Intr-un sistem medical de toata rusinea intalnim si oameni deosebiti.Mii de multumiri doamnei Dr. Aurelia Ţaga director medical la Spitalul Bacau care prin implicarea totala a danseia probabil a reusit salvarea unei vieti.Dupa aproximativ 20 de ore de nesomn si probabil sute de telefoane date a reusit sa gasesasca fiolele de ser antibotulinic care ar trebui sa ajunga dupa amiaza in Bacau.

  4. Atentie mare cu conservele facute in casa si daca observatzii ca sunt un pic fermentate mai bine nu continuati sa mancati. Intoxicatia este f rara este aproape otravitoare fiind provocata de bacterii anaerobice care se pot multiplica fara aer daca alimentul nu a fost tzinut timp suficient la sterlizare prin baiemaria sau la cuptor . Sa nu va gânditi ca este vorba doer de conserve de carne deoarece bacteria se gaseste mai mult in pamânt deci grija f mare la conservele de fasole sau ghiveciuri si zacusti .

LĂSAȚI UN MESAJ