18 mai 2024
ActualitateUn ONG cere Primăriei să-i plătească 700 de lei + TVA pentru...

Un ONG cere Primăriei să-i plătească 700 de lei + TVA pentru prinderea și eutanasierea fiecărui câine din oraș

700 lei + TVA de prins, sterilizat și eutanasiat un cîine. Ați citit bine. Nu e niciun zero în plus. Vorbim de 7 milioane lei vechi + TVA.

“Aceasta este oferta pe care o Asociație de Protecția Animalelor a transmis-o Primăriei Municipiului Bacău.
Pentru această firmă fac lobby anumiți politicieni locali, chipurile din dorința de a face un bine băcăuanilor și a rezolva problema câinilor fără stăpân din Bacău. Problemă nerezolvata niciunde în țară”, spune Dinu Păncescu, șeful Serviciului de Gestionare al Câinilor fără Stăpân.

El spune că se dorește desființarea actualului Serviciu și aducerea acestei asociații, dar că sub această așa-zisă rezolvare a situatiei se ascunde o mega-afacere.



În primul rând se urmărește uciderea tuturor câinilor existenți în adăpost în acest moment (peste 2.000), precum și uciderea tuturor câinilor ce vor fi capturați de pe străzile orașului Bacău în termen de 14 zile.

“Atenție: legislația prevede că, atit timp cît există resurse, cîinii nu trebuie uciși. Prelungirea șederii câinilor în adăpost este prevăzută de lege”, spune Dinu Păncescu.

El mai spune ca miza externalizarii este uriașă din punct de vedere financiar. Organizatia care a transmis oferta nu este din județul Bacău. Ea nu dispune de un adăpost în zona Bacăului în care să adăpostească cîinii timp de 14 zile lucrătoare, pentru a fi revendicati de proprietari sau adoptați.

“Prin urmare, ei nu au unde duce cîinii capturați din satele și comunele limitrofe. Cel mai probabil, după ce vor ucide toți cîinii aflati acum în Adăpostul Primăriei Bacău, spatiile goale le vor folosi să țină cîinii capturați în orașul Bacău dar și din împrejurimi”, explică el.

În timp ce problema câinilor se transformă într-o afacere, Serviciul de specialitate al Primăriei este lăsat fără resurse umane. În aprilie 2021, existau 9 posturi de îngrijitori, 3 la capturare, 6 curățenie și hrănire în adăpost. În decembrie 2021, mai erau doar 5 oameni.

“Un post a fost desființat prin organigramă, alți 3 îngrijitori au demisionat. Dacă vă întrebați de ce, de prea mult bine, cred eu. Așa că, din decembrie până acum o lună de zile, ne-am descurcat cu 5 oameni (îngrijire și capturare) de care trag și sâmbăta si duminica”, spune Dinu Păncescu.

“Unii nu au înțeles că la Serviciul Gestionare Câini, nu încui vineri la 15.30 și mai deschizi luni dimineața. Avem 2 oameni care vin și asigură permanența. Atenție! Acești 2 oameni nu primesc bani pentru ore suplimentare ci zile libere la schimb în săptămâna următoare. Adică, săptămâna următoare, am cu 2 oameni în minus cînd ei își iau zilele libere.

Am reușit cu greu să găsim doi oameni pe care să-i angajăm. Doi oameni cu experiență, care nu se tem de cîini. Acum o lună de zile, ne-am mărit echipa de la 5 persoane, la 7 persoane. Tot insuficient dar aveam 4 mâini în plus.
Iar acest lucru se simte și în calitatea curățeniei în adăpost, dar și în ritmul de capturare.

Mai avem un post liber dar, și dacă am găsi un om dornic să-l muște cîinii, să respire miros de fecale și urină, tot nu am putea să îl angajăm. Motivul? Angajările la stat sînt blocate până anul viitor.

Nu mai zic că salariul pe care îl primesc, nu este sub nicio formă motivant. Băieții pe care unii îi înjură cu drag și spor, pleacă acasă cu salariul net (inclusiv norma de hrană) de 1.700 – 2.000 lei”, mai explică Păncescu.

El spune ca pentru banii aceștia, unii au pretenția să se iasă la capturat oricând cetățeanul vede un cîine pe stradă. Neplătiți! Așa că se mergea și se intervenea la apeluri 112 oricând. Ziua, noaptea, în weekend, de Crăciun, de Paște.

“De ce nu mai mergem? Pentru că cineva a decis ca mașina de intervenții să fie luată de la Serviciul Gestionare Câini și dată la altă direcție. Noi, probabil, se așteaptă să mergem cu Uberul. Adică, eu conduceam faimosul BC 04 PBC, mergeam la intervenții neplătit sau recompensat cu zile libere iar băieții se trezeau noaptea pentru că primeau o zi liberă. Nu am fost vreun talent la matematică, dar mie aici îmi dă cu virgulă”, spune șeful Serviciului de Gestionare al Câinilor fără Stăpân din Primăria Bacău.

Angajatii vin la muncă sâmbăta la orice apel 112 (cînd oricum sînt liberi) pentru că primesc la schimb un alt liber în cursul săptămânii.

“Dar o firmă privată cere 700 lei + TVA per cîine capturat / sterilizat și eutanasiat. Vă întreb, vi se pare corect? Las la o parte faptul că nu înțeleg rolul sterilizării unui cîine pe care oricum îl omori în câteva zile.

La un calcul simplu, ieri, am adus în adăpost 6 cîini. Asta ce înseamnă? Că am făcut o economie de 6 câini x 700 lei = 4.200 lei?”, a mai spus Dinu Păncescu.

Media anuală de capturare a Serviciului e de 1.000 de câini. Înmulțit cu 700 de lei înseamnă o cifră de afaceri de 700.000 de lei (fără TVA)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri