Visul de aur al Capitalismului e pe cale sa fie pus in practica de asa-zisul guvern de tehnocrati pus in functie de revolutia “tinerilor frumosi si liberi”. “Munca patriotica” ii spune inainte de 1989, “munca pe doi lei” ii spune, azi, ministrul de finante, care nu intelege de ce românii nu muncesc la fel ca alte popoare, aproape pe gratis. Al naibii poporul asta, nu intelege binefacerile pe care le aduce munca neplatita. Bineinteles, binefacerile sunt pentru investitori, nu pentru salariati, dar de ce sa ne legam acum de amanunte?

Lasând gluma la o parte, partea neplacuta in aceasta privinta nu este ca ministrul de finante a scos o astfel de perla. Partea cu adevarat tragica este ca societatea civila, presa si retelele sociale nu au sanctionat acest derapaj. Sa ne intelegem: vreau tratament egal! Daca ministrul de finante al lui Ponta a fost huiduit copios pentru o gafa, vreau ca si ministrul tehnocrat al lui Ciolos/Iohannis sa primeasca acelasi tratament. Dar, daca nu e comanda, presa si societatea civila nu se executa.

Si ajungem la cea mai tragica parte a problemei: faptul ca huiduielile de care a avut parte guvernul anterior au fost orchestrate. Cum deschidea gura câte un ministru, cum sarea presa libera si societatea civila in sus pe motiv de ultragiere. Când, insa, tehnocratii calca si ei in strachini, mucles! Toata lumea tace. La ordin.

PUBLICITATE

Politica româneasca a devenit de mult o forma fara fond. Ritualurile democratice se deruleaza in virtutea inertiei, insa sunt lipsite de consistenta. Deciziile nu se iau in interesul poporului, cum spune Constitutia, ci in interesul unor tot mai obscure grupuri de interese, unele aflate in exteriorul teritoriului national.

In acest context, faptul ca Guvernul insista pe ideea de a plati cât mai putin munca este la fel de dementa ca si programul de alimentatie rationala al lui Ceausescu. Pentru ca, sa ne intelegem: nu este vorba despre CRESTEREA salariului minim, ci despre AJUSTAREA sa catre o valoare care sa acopere cheltuielile necesare traiului de zi cu zi. Pentru ca actuala valoare nu are nici o legatura cu realitatea.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. A propos de “societatea civila”, D-le Bibire, nu inteleg de ce se mai foloseste aceasta denumire chiar daca toata lumea stie ca “onorabila” , cel putin cea aflata la vedere, e plina de epoleti si de burse Soros, US AID, Konrad Adenauer, etc…

 2. Ba, nea Razvane… uita-te-n jurul tau si nu mai vorbi citand manuale de istorie falsificate.. alimentatia “dementa” lu’ Ceausescu insemna soia, peste si, mai ales, zero dolari imprumutati !!

  • Domnu” Sorin, spre deosebire de Dvs. care ati aflat de subiect din carti sau de pe Internet, eu am trait pe propria piele perioada respectiva. Alimentatia rationala insemna paine pe cartela, ulei, zahar si faina cu portia, tot pe cartela, insemna, practic, infometare. Salamul ala cu soia de care vorbiti, NU se gasea in magazine, se dadea tot pe cartela. Pestele de care vorbiti exista doar pe afise, pentru ca in magazine era doar la conserva.

   Si ca sa inchei discutia, acei “zero dolari imprumutati” sunt un mit: programul de alimentatie rationala a fost implementat pentru a ascunde faptul ca Ceausescu vindea alimentele la export ca sa faca rost de valuta cu care sa plateasca datoria tarii.

   Pentru ca da, tara avea datorii uriase la FMI, miliarde de dolari luate pentru a finanta industria.

   Criza petrolului de la finele anilor ’70 a impins, insa, Romania, in criza si tara a fost foarte aproape de intrare in incapacitate de plata din cauza creditelor.

   Lasati manualele de istorie, lasati internetul la o parte. Daca doriti sa aflati adevarul, intrebati-va parintii!

   • Culmea si de ce la inceputul anului 1989 FMI anunta achitarea datoriei externe a Republicii Socialiste Romania?Serios si chiar vrei sa ne induci ideea ca tov. Ceausescu ar fi fost vreun sadic maniac care se plictisea si a decis sa infometeze poporul roman.Cine naiba mai crede propaganda asta de 2 lei a liberalilor si a capitalistilor(fosti membri de Partid de altfel…)?!Suntem perfect constienti si nicaeri nu s-a auzit ca cineva sa fi murit de foame inainte de ’89 in schimb dupa anularea si demolarea economiei Socialiste, o daa, au existat cazuri de subnutritie in internate sau case de copii!Da chiar dupa aceea au existat cazuri cand s-a murit de foame, da!Imediat cand s-a dat anunta liberalizarea economiei, de ce?!Pentru ca oriunde si oricand, capitalismul a infometat fara sa zica asta iar tarile in care traiul e mai bun, de abia acum scotandu-se la iveala faptul ca au guverne socialiste.Elvetia, Suedia, Norvegia… Culmea, e chiar culmea…Si tot intr-o sedinta a celor mai buni economisti americani si nu numai, s-a afirmat ca Romania a SINGURA tara din lume care in ultimii 5000 de ani si-a achitat datoria externa, asa ca din partea mea puteti sa taceti!

    • Adi, mai lasa internetul. Ca nu orice scrie pe Internet e si adevarat. Da, Ceausescu si-a infometat poporul ca sa poata plati datoria externa. Ce e asa greu de crezut? Pot sa-ti spun si care era mecanismul, pentru ca existau niste restrictii la exportul de alimente impuse de organismele internationale tocmai pentru ca poporul sa nu fie infometat. Din acest caz se raportau productii-record la cereale, productii care nu existau. Dar, daca se raportau 10 milioane de tone de productie de grau, se puteau exporta 5 milioane desi, in realitate productia era de doar sase milioane. Si astea nu le stiu din carti sau din propaganda. Cum spuneam mai sus, am trait acele vremuri.

   • Domn Razvan…Mămăliga si jumarul era la putere.Mancam cand eram tanar,de rupeam normele.Acu mori de sãtul.La ce pun in mâncărurile si preparatele astea de carne,ferească cel de sus.Atunci muream noi de foame?Niciodata…:-))

LĂSAȚI UN MESAJ