Frecvent se intâmpla sa apara indivizi care sa se plânga de modul in care Securitatea lui Ceausescu supraveghea cetatenii, despre metodele prin care românii erau urmariti, filmati, fotografiati si indosariati pe vremea regimului comunist. Si mereu aceeasi concluzie: era rau, oribil, inuman, se incalcau drepturile omului. Daca, insa, s-ar face o comparatie cu situatia din ziua de astazi, ma tem ca am ajunge la concluzia ca Securitatea lui Ceausescu a fost mic copil pe lânga actualele servicii secrete.

Spre exemplu, Securitatea nu avea posibilitatea sa intercepteze si sa inregistreze toate telefoanele românilor; acest lucru este posibil si se pare ca se si face iar costurile sunt de circa un miliard de euro, dupa cum ne-a anuntat Monica Macovei. Un miliard de euro doar pentru ca serviciile sa poata inregistra tot ceea ce vorbesc românii la telefon pe unde umbla si alte metadata care pot fi obtinute: cine cu cine a vorbit, când, cât de des si asa mai departe.

Ceea ce este mai interesant este ca de când doamna Macovei a facut aceasta declaratie – bine, contextul era altul – nici un sef de serviciu nu a contrazis-o si nici un lider politic nu a adoptat o pozitie publica vizavi de aceasta cifra. In paranteza sa notam contextul: Curtea Constitutionala a decis ca SRI nu mai poate face interceptari in anumite cauze iar o seama de lideri politici si formatori de opinie bocesc pe umarul serviciului. Care serviciu, intre noi fie vorba, poate sa intercepteze in continuare in anchetele de coruptie deorece coruptia, ca si presa, este declarata problema de siguranta nationala iar SRI are, in continuare, competente in aceasta directie.

PUBLICITATE

Monica Macovei pare sa se fi referit, când a vorbit despre miliardul de euro, doar la SRI; nu vreau sa stiu cât ar putea sa coste munca de ascultare a celorlalte servicii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Haideti sa fim seriosi,,>>”” cine o mai baga -n seama pe monica macovei???
    Vorbeste ca sa se auda si sa-si dea importanta,,,
    Vedeti sondajele pentru partidul “” M 10″”??

  2. Pai haideti sa fim seriosi “>>”,” cine-asculta cu 1 mld.E ?!”- inovativa abordare politico-strategica!
    Pe de-o parte, dac’ nu s-ar mai recurge la interceptari, s-ar mai afla de infractiunile comise prin cavouri, toalete, stadioane, biserici etc?! Pe de alta parte, am mai fi rezistat ca stat intre Est si Vest, dac’ n-ar fi vegheat cineva, in mod profesionist, veritabil, genial?! Daca exista, sacrificiu, sacrilegiu, jertfa…”joaca intre servicii “…Cateodata imi face placere sa-mi asculte cineva tacerea. Recunosc, sunt si momente, cand imi vine sa sparg farfurii…zburatoare…

  3. ascultatu tendentios, abuziv…exista vreo limita ?!!!..cine nu detine secrete?!I!… se gasesc in buzunarul fiecarui suflet, fiecarei familii, entitati, institutii, stat…dac’ secretele-s infinite, clar ca si serviciile-n tema au treaba, tot infinit…

  4. Mai rasfiram atunci…ca Regele si Regina pe tabla de sah a strategiei globale, sunt: Guvernatorul si Patriarhul!!! A se intelege ca respect toate religiile si confesiunile lumii care slujesc pacea, fiinta umana, dreptatea intru adevar divin! Astept iminentul sah-mat divin, cosmic, in derulare la momentul prezent!!! Ca nu are nimeni voie, dintre cei pamanteni si extra pamanteni sa imparta Cerul! Ca, ce Dumnezeu/Creatorul/Inteligenta suprema a creat in toata splendoarea perfectiunii, omul sau orice alta entitate, sa nu dezlege!

LĂSAȚI UN MESAJ