”Un nou regal de culoare și cuvânt ” – așa s-a constituit vernisajul expoziției colective ”Emoții de lumină”, deschisă recent la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești. Artiștii Mihaela Baci, Elena Dinga, Rolnad-Henrich Gotschik, dr. Teodor Sandu și Ioan Tripa și-au unit eforturile și au realizat o expoziție plină de culoare, moderator al acestui eveniment fiind criticul de artă Iulian Bucur, cde la Complexul Muzeal Județean din Bacău. Și atmosfera de deschidere a expoziției a fost una unică, în acordurile molcome ale muzicii, cu lumini și umbre ce au mărit ”misterul” vernisajului.

”Artiștii plastici au două substanțe cu care lucrează: libertatea și lumina! În atelierele lor acestea picură”, a declarat la deschiderea expoziției criticul de artă Iulian Bucur, surprins de ”provocarea” celor care au pregătit această expoziție. Gândurile sale i-au familiarizat pe cei prezenți la vernisaj cu ”încântarea” unor profunde reflecții. Moderatorul Iulian Bucur a menționat:” Oamenii vechi credeau despre lumină că nu aparține Soarelui, ci fiecare obiect are o lumină a sa! Metafora aceasta e atât de frumoasă încât vă invit în fața acestor lucrări! Expozițiile sunt daruri, aproape că nu mai sunt culori, cerul a căzut pe pământ. Dar nu a murit de tot culoarea! Cinci pictori – Mihaela Baci, Elena Dinga, Rolnad-Henrich Gotschik, dr. Teodor Sandu și Ioan Tripa – au venit să povestească ceva! Este ca o singură melodie despre noi!” În cuvântul său Iulian Bucur s-a oprit la lucrările fiecărui expozant, prezentându-ni-i ”mai în amănunt, mai aproape de subiectul pe care-l povestesc”.

Despre Roland-Henrich Gotschik a menționat: ”el se apropie atât de mult de lucruri, că vezi atomii și vântul interior ce-l au pictorii”. Oprindu-se în fața lucrărilor realizate de Mihaela Baci cunoscutul critic de artă Iulian Bucur a remarcat că ”se simte foarte aproape de cel ce este omul ce poate fi entuziast! Ea ne prezintă o galerie de portrete și încercați să simțiți gândurile personajelor! Poți să intri în adâncul și intimitatea acestora, lucrările fiind realizate cu multe contraste…” Aprecierile criticului Iulian Bucur s-au îndreptat și spre ceilalți expozanți. ”La tablourile dr. Teodor Sandu strălucesc bine petele de culoare. În acuarelele sale pictorul face să pună bariere în calea apelor colorate. Apropierea de oameni se vede în picturile sale… Elena Dinga ne-a oferit niște chei de înțelegere. Ea nu a avut frică să folosească în realizarea lucrărilor sale cuțitul! A tăiat, să vedem ce e dincolo. Elena Dinga oferă o neașteptată perspectivă asupra tablourilor de artă. Expresivitatea și transbordarea totală a artistului în lucrările sale aduc omul în toată măreția sa! Ea vrea să evadeze din convenția culorilor!. La Ion Tripa culoarea este debordantă, autonomă, se autotransformă în tablou și se observă că este o independență a lucrărilor lui Ioan Tripa față de Ioan Tripa”

După incitantele prezentări a venit și… ”reversul medaliei” – pictorii au vorbit despre tot ce au realizat și despre ei! Dr. Teodor Sandu a menționat că ”lucrările prezente sunt realizate începând din anul 1990, fiind o încercare a mea de a-mi exprima emoțiile! Ele sunt sub influența luminii artificiale, de noapte, de pe timpul gărzilor de noapte, de la spital”. Elena Dinga, ce a mai avut în acest an o expoziție la biblioteca municipală oneșteană, a făcut cunoscut că ”toate tablourile sunt chiar despre emoții, despre oameni și despre ce simțim în fiecare zi! Toți simțim nevoia să evadăm! Artiștii văd arta ca o evadare și cred cu tot sufletul că lumea este și frumoasă!” O invitație ”de a vedea înainte de imensitatea vorbelor și a tăcerii, tot ce spun chipurile din tablouri, prin ochii personajelor” a adresat privitorilor picturii Mihaela Baci, ea mărturisind că ”astfel suntem mai aproape de copilul din noi!” În timp ce Ioan Tripa a adus mulțumiri celor care i-au fost ”deschizători de drum” (numindu-i pe prof. Mariana Bendou și pe Adrian Dumitru), sunetele muzicii ”s-au risipit” . Atmosfera deosebit de plăcută s-a datorat solistului instrumentist Silviu Postăvaru – el însuși artist plastic, fiind cunoscut oneștenilor și prin faptul că la vernisajul unei expoziții a lucrat la finalizarea unei lucrări.

În lumina culorilor a murmurat spre protagoniștii acestui ”regal al frumuseții artei” de la Onești gândul de a dărui noi raze de lumină, cu toată puterea ” a celui mai omenesc dintre simțăminte – emoția”, care, după cum a mărturisit criticul de artă Iulian Bucur, ”te scoate din mersul egal!”

”Ești cu adevărat pictor dacă știi să faci mâinile ce pot prinde aripi ! Zeii ating orice și se transformă în aură! Nu trebuie să știm cine e Homer, să ne gândim la Odiseeea și Elada. Aș vrea ca acești stâlpi ce țin lucrurile deasupra noastră să meargă unde ajung toate lucrurile lumii! Sunt 3600 ani de când în Spania s-au pictat niște peșteri! Această expoziție se leagă cu noi împreună, face să ai lumină și emoție la un loc, să poți fi entuziast!” Criticul de artă Iulian Bucur la vernisajul expoziției ”Emoții de lumină”, deschisă la OneștiPUBLICITATE