29 martie 2024
Top StoryUn dulce de weekend de la Edeea

Un dulce de weekend de la Edeea

Peisajul băcăuan din punct de vedere al cofetăriilor este în plină expansiune și chiar a apărut o concurență benefică pentru consumatorii de astfel de produse. Practic, pe lângă produsele de calitate oferite băcăuanilor au fost modelate și gusturile încât putem spune că ne educăm și în acest domeniu, al consumului de deserturi.

În tot acest context, de aproape patru ani în Bacău și-a făcut loc și chiar a reușit să se impină pasticceria Edeea, situată în cartierul Narcisa, în vecinătatea blocului Potcoava, în locația în care înainte era restaurantul Lady. Chiar dacă ai noștri îi spun „cofetărie”, pasticceria este de fapt o cafenea în stil elegant, așa cum o definește administratorul de aici, Florin Macovei: „Toate produsele de aici, sărățele, dulciuri, torturi, candy-bar-uri, se încadrează într-o cofetărie mai complexă și elegantă.”

Numele ales pentru această unitate, Edeea, după cum ne-a explicat Florin Macovei, vine din limba greacă și s-ar traduce aproximativ „noutate”. De altfel, chiar Florin Macovei are o poveste interesantă. A copilărit în Bacău pe strada Nordului, a învățat la Școala Generală Nr. 5 (astăzi Școala Gimnazială Alexandru cel Bun) și la Liceul Mecanică Nr.2 (astăzi Liceul Dumitru Mangeron). În 1999 a plecat în Italia unde timp de 20 de ani a lucrat și s-a specializat numai în cofetărie, mai precis în centrul istoric din Bologna.



După ce s-a perfecționat și a înțeles toate tainele cofetăriei, a decis să vină acasă, în Bacău, să pună pe roate o afacere dulce spre deliciul băcăuanilor. Și a reușit. Numele Edeea este des auzit pe buzele iubitorilor de dulciuri de calitate. Practic, pasticceria Edeea este o afacere de familie în care Florin Macovei împreună cu soția sa și-au pus sufletul și toate cunoștințele.

Alături de ei mai lucrează și șase angajate iar în viitorul apropiat numărul locurilor de muncă la Edeea va fi mult mai mare, pentru că Florin povestește, dar voalat, despre extindere. Nu este omul vorbelor ci al faptelor dar cu toate acestea ne-a dezvăluit secretul prosperității afacerii. Și e cât se poate de simplu: Calitatea! Filosofia lui Florin Macovei este mult mai interesantă.

Când l-am întrebat dacă nu ar fi fost mai bine dacă ar fi activat într-o zonă centrală a orașului acestea ne-a explicat: „Trebuie să dezvolți și un cartier mai mărginaș. Toată lumea fuge în centru sau unde e lux. Nu! Luxul devine după. Tu trebuie să creezi o locație, o pui în valoare și toate rezultatele se văd după.” Succesul de la Edeea se datorează și faptului că toate produsele de aici sunt realizate numai cu produse naturale, multe dintre acestea venind din Italia.

Și ca să clarificăm diversitea produselor Edeea, pasticceria de la Narcisa vă oferă peste 100 de sortimente de dulciuri și nu nuamai, multe dintre acestea având rețete recunoscute la nivel european și care sunt consacrate de aproape 100 de ani. Pe lângă un dulce de cea mai bună calitate, la Edeea se poate servi o cafea remarcabilă sau chiar o băutură fină.

Chiar dacă în general sectorul HoReCa a fost grav afectat în criza sanitară, Florin Macovei spune că Edeea nu a fost afectată foarte tare, ei funcționând normal: „Secretul de la un bussines, în special unul de familie, este să dai confortul clientului, să fii deschis tot timpul, orarul respectat cu sfințenie indiferent de sărbători, de ploaie, de iarnă…” Și dacă tot veni vorba de program, e simplu: zilnic, de luni până duminică, de la 8 la 8. Adică de la 8.00 la 20.00.

Produsele Edeea pot fi servite la pasticcerie sau comandate online, toate datele fiind disponibile pe contul de facebook sau pe site-ul firmei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri