In cursul zilei de sâmbata si Ministerul Sanatatii (MS) a remis un alt comunicat de presa in care se arata ca pentru moment suspiciunea de sindrom hemolitic uremic pentru fetita din Bacau nu se confirma.

„Este vorba despre un copil in vârsta de 1 an si o luna, de sex feminin, cu debut diareic in urma cu doua saptamâni, la care datele clinice si examenele de laborator infirma in momentul de fata un sindrom hemolitic uremic. Copilul se afla in prezent sub stricta supraveghere a medicilor din sectia de nefrologie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Maria” din Iasi”, se arata in comunicatul MS. Micuta a manifestat boala diareica acuta cu debut în data de 4 februarie, pentru care a primit tratament cu antibiotic timp de trei zile, în regim ambulatoriu, cu o evolutie favorabila, dar cu înrautatirea starii de sanatate în data de 18 februarie.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Institutului National de Sanatate Publica, medicul Mihaela Balgradean, de la Spitalul Marie Curie, citata de Agerpres, a declarat referitor la suspiciunea de la Bacau ca „nu se poate confirma aceasta boala din mai multe motive.

PUBLICITATE

Boala acestui copil a debutat cu doua saptamâni în urma cu boala diareica acuta, copilul a fost tratat la domiciliu pentru aceasta boala, dupa aceea s-a mers într-un laborator privat, unde s-au facut niste investigatii ce aduc numai o parte sau confirma numai o parte din sindromul hemolitic uremic, adica acest copil are anemie si trombocitopenie, însa nu are insuficienta renala acuta, deci are diureza prezenta corespunzatoare vârstei lui si mai ales nu are semne de retentie azotata. Infirmându-se insuficienaa renala acuta nu ne aflam în conjunctura clinica si biologica a sindromului hemolitic-uremic”.

In prezent starea copilei este relativ buna, iar medicii au exclus si o infectie cu rotavirus, pentru ca rezultatele au fost negative si pentru aceasta boala. Specialistii vor continua investigatiile pentru a afla ce anume a dus la imbolnavirea ei.

______________________________________________________________________

– copilul in vârsta de un an si o luna, din municipiul Bacau, a fost transferat vineri seara la Spitalul de Pediatrie din Iasi – DSP Bacau a demarat ancheta epidemiologica

Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a informat, vineri seara, Ministerul Sanatatii si Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile ca in ziua de vineri s-a inregistrat un caz de sindrom hemolitic uremic (SHU) la Spitalul Judetean din Bacau, copilul fiind ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Iasi. „Este vorba de un copil de 1 an, din orasul Bacau, care s-a internat în data de 19 februarie (vineri) la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si care a fost transferat, în aceeasi zi, la Spitalul de Pediatrie din Iasi în cadrul sectiei de nefrologie. Potrivit DSP Bacau, copilul a manifestat boala diareica acuta cu debut în data de 4 februarie, pentru care a primit tratament antibiotic timp trei zile în regim ambulatoriu cu o evolutie favorabila, dar cu înrautatire a starii de sanatate în data de 18 februarie”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.
Copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie Iasi in jurul orei 20:00 si urma sa i se recolteze probe pentru a se stabili clar cauza aparitiei sindromului.

In aceeasi informare se mai arata ca DSP Bacau a început deja investigatia epidemiologica efectuând inclusiv ancheta alimentara.

„Institutia noastra a informat Ministerul Sanatatii si Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP Bucuresti cu privire la aparitia, in data de 19 februrie, a unui caz prezumtiv de sindrom hemolitic uremic. Este vorba despre un copil de un an si o luna, din orasul Bacau, care s-a prezentat in aceeasi data de 19 februarie la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau – UPU si in acelasi timp a fost transferat la Spitalul de Pediatrie din Iasi, la recomandarea medicului infectionist. La ora actuala institutia noastra este in curs de desfasurare a anchetei epidemiologice”, a declarat in aceasta dimineata Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

Medicii care efectueaza ancheta epidemiologica au mers la locuinta copilului, au recoltat deja probe din mâncare, dar si alte probe care vor fi supuse unor analize.

Potrivit ultimei comunicari a autoritatilor sanitare centrale, la Spitalul „Marie Curie” din capitala mai erau internati vineri sapte copii, care au primit acelasi diagnostic de sindrom hemolitic uremic, dintre care trei la Terapie Intensiva. Cazurile au aparut in judetul Arges si trebuie precizat ca pâna acum trei copii, diagnosticati cu acest sindrom, au murit.
Pentru ca nu se stie care este cauza imbolnavirii micutilor, in urma cu doua zile o echipa de experti internationali de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au sosit la Bucuresi pentru a acorda sprijin în acheta cazurilor de îmbolnavire.

Ministerul Sanatatii avertizeaza populatia sa asculte recomandarile medicilor cu privire la respectarea regulilor de igiena în aceasta perioada, respectiv sa se spele pe mâini cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor copilului, înaintea prepararii sau a consumului de alimente si dupa contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor. O mare atentie trebuie acordata si prepararii alimentelor, iar pentru orice simptom de boala diareica parintii trebuie sa se prezinte cu copilul la medicul de familie sau la spital si sa evite administrarea de medicamente fara recomandarea unui specialist. (Geta Panaite)

Transferat la Iasi, la Spitalul “Sf. Spiridon”

Copilul diagnosticat cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic s-a prezentat `n serviciul de Urgenta al Sectiei de Pediatrie Bacau ieri dupa amiaza, la ora 15.15. “A stat la noi timp de doua ore, timp in care i s-au facut analizele, a fost vazut si de medicul pediatru, si de cel infectionist. Pentru ca rezultatele analizelor aratau modificari pe linie hepatica si renala, coroborat si cu faptul ca in anamneza (discutii cu parintii), el prezenta de doua saptamani scaune diareice si varsaturi s-a mers pe suspiciunea de sindrom hemolitic uremic”, a declarat dr. Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, unde a ajuns copilul in cauza. S-a luat decizia transferului lui la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi, unde a fost internat la Terapie Intensiva Copii. Azi dimineata (sambata, 20 februarie) starea lui era in continuare sub diagnosticul mentinut de sindrom hemolitic uremic, dar pentru ca diureza era in limite normale nu s-a pus problema dializei. “De aceea s-a si decis transferul cazului la Iasi pentru ca daca se impunea dializa, Bacaul nu dispune de acest serviciu medical pentru copii”, a mai explicat dr. Taga. Copilul este din municipiul Bacau si locuieste cu familia in Cartierul CFR.

Inca 5 copii in urgenta, dar cu gastroenterocolite

In cursul garzii de azi dimineata (sambata, 20 februarie), in serviciul de Urgente de la Pediatrie Bacau s-au mai prezentat alte 5 cazuri cu probleme digestive. “Toate cazurile au fost diagnosticate cu gastroenterocolita, nicidecum sindrom hemolitic uremic. Din cele 5 cazuri, trei au plecat acasa sub tratament, iar doua au ramas internate pentru supraveghere”, a mai declarat dr. Aurelia Taga.

Roxana Neagu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Cand se vor opri cazurile acestea foarte grave? Cand ne spun si noua ce se intampla si de unde vine? Cerem URGENT răspunsuri! Suntem părinți constienti de igiena si de cum sa ne protejat copilasii. Spuneti adevarul! Controlati hipermarketurile la capitolul fructe, legume. Ce faceți? Cum dormiti linistiti? Puteți dormi????

  2. Daca acest caz are legatura cu cele din Arges atunci motivele nu poti fi decat alimentare. Produse distribuite la nivel national au acest patogen in ele si probabil se gasesc intr-un lant de supermarketuri.

  3. Tare ingusti la minte sunteti uni.Chiar credeti ca tot ce se spune e si adevarat?Chiar tot ce zboara,se mananca?De cand numai mai avem fructe si legume “Reale” si care au ajuns sa fie “masluite” datorita faptului,ca noi numai mergem la tara la parintii sau bunici,sa muncim pamantul ca sa mancam o leguma sau un fruct natural.Am ajuns sa cumparam TOTUL de la magazine si spermekaturi.Asta ne este pedeapsa pentru ca ne-am lenevit.Am ajuns sa fim “hraniti” de alte tarii,care nu stiu ce e aceea agricultura autohtona ROMANEASCA.Oricat am dorii sa avem copii sanatosi si sa fim si noi sanatosi,nu putem daca nu muncim la muncile campului,nu mai mergem cu masina 100 metri si mergem pe jos ca sa facem miscare si numai cumparam totul de a gata si sa preparam acasa ca sa fie totul proaspat si natural.Numai va plangeti atata pe facebook,televiziuni si ziare.Punem cu totii mana la treaba,mai facem miscare si mai reducem cazurile de imbolnavire datorita indiferentei noastre….

LĂSAȚI UN MESAJ