25 aprilie 2024
ContrasensUn blat in Orientul Mijlociu?

Un blat in Orientul Mijlociu?

Cât de incredibil ar fi, oare, ca, in conflictul din Orientul Mijlociu, Rusia sa fie, de fapt, inteleasa cu SUA si cearta dintre ele sa fie doar de ochii lumii? Suna ciudat, intr-adevar, dar nu imposibil. Aliantei dintre Rusia si Iran contra ISIS ar putea sa i se alature si Irakul. Deja cele trei tari colaboreaza pe plan informational, schimbând date referitoare la formatiunile teroriste, precizia bombardamentelor rusesti fiind pusa pe seama acestei colaborari.

Dar, daca liderii irakieni vor vedea in Rusia o forta care ii va elibera de sub ocupatia americana, probabil ca nu vor refuza ajutorul militar al Moscovei. Pentru SUA, acest lucru ar insemna un bun prilej pentru a-si retrage onorabil trupele din tara, dupa mai bine de un deceniu de razboi.

Dar, o alianta de acest gen ar pune presiune pe Arabia Saudita, care, probabil ar fi urmatoarea tinta a rusilor. Arabia Saudita, principalul aliat american in zona Golfului, este considerata cel mai important sponsor al miscarilor fundamentaliste musulmane.

Se zvoneste ca ISIS ar fi fost infiintat de sauditi, chiar daca, prin actiunile sale, a ajutat foarte mult si interesele americane. Sauditii se visau stapânii lumii arabe si au initiat manevre politice si militare pentru a obtine acest deziderat. Moscova are si un alt motiv sa-i pedepseasca pe sauditi: scaderea pretului petrolului pe pietele internationale li se datoreaza iar Rusia a pierdut miliarde de dolari din acest motiv.

Arabia Saudita ar putea simti presiunea ruseasca nu doar din nord, dinspre axa Siria – Irak, ci si din sud, dinspre Yemen, tara in care se petrece un razboi civil mai putin televizat si in care partea siita s-ar putea alia cu Moscova din moment ce rusii sunt aliati cu sirienii si iranienii, musulmani siiti, contra sunitilor.

Exista voci care sustin ca presiunea pusa de rusi in Orient nu ar displace americanilor si nici israelienilor. Americanii ar fi bucurosi deoarece prezenta ruseasca in zona i-ar ajuta
sa-si cuminteasca mai usor aliatii.

Atât cei din Golf, cât si cei din Europa, sperietoarea ruseasca functionând eficient pentru a-i convinge pe nehotarâti. Chiar daca este tinut in sah de rusii care ameninta ca vor livra rachete S300 Iranului, Israelul ar putea sa aprecieze evolutia situatiei.

Multa lume s-a intrebat de ce ISIS nu a atacat Israelul si s-a presupus ca acest lucru ar fi ca urmare a unui acord secret. Totusi, exista, probabil, o limita temporara pentru ca o grupare terorista sa se razgândeasca.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri