Vasile Gradinaru, in vârsta de 71 de ani, din satul Ciuturesti, comuna Odobesti, simte ca s-a nascut pentru a doua oara, dupa ce medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU)Bacau l-au ajutat sa-si recapete vederea. De circa doi ani, batrânul nu mai vedea deloc si avea nevoie in permanenta de un insotitor. In urma cu o saptamâna, familia l-a adus in Sectia de Oftalmologie pentru o ultima incercare si asa a aflat ca ochiul stâng ar putea fi salvat, ochiul drept fiind pierdut definitiv. „Când a venit, pacientul nu vedea nimic.

La ochiul stâng avea cataracta, glaucom si cristalinul subluxat. I-am inlocuit cristalinul cu unul artificial si din a doua zi se descurca binisor. Ne-am dorit sa-i redam vederea ca sa nu fie un pericol pentru el si cei din jur”, a declarat dr. Dana Caltaru, sef Sectie Oftalmologie, medicul care l-a operat pe batrân si care a facut demersuri pentru a primi gratuit un cristalin.

“Costurile interventiei au fost suportate de catre Casa de Asigurari de Sanatate iar in ceea ce priveste cristalinul, firmele producatoare cu care noi avem colaborare ne-au ajutat si ne-au oferit materialele necesare interventiei”, a declarat Adrian Popa, manager la SJU Bacau. Operatia a durat in jur de 12 minute, iar acum pacientul merge singur, fara ajutor, vederea fiindu-i recuperata in proportie de 60 la suta.

PUBLICITATE

“Parca este o minune”

Nea Vasile a plâns de fericire când a constatat ca poate vedea din nou, mai ales ca din pensia de 400 de lei nu si-ar fi permis sa-si cumpere un cristalin, care costa de patru ori mai mult. “Eu eram in intuneric iar dânsii m-au ajutat. Le multumesc si le doresc sa fie sanatosi. Acum pot sa ma deplasez singur. Cu un ochi nu mai vedeam de vreo 20 de ani”, ne-a marturisit Vasile Gradinaru.

“Inainte era dependent de cineva. Ca sa iasa afara trebuia sa-l duci de mâna, ca nu mai stia sa vina inapoi. Mereu spunea sa-l ducem la medic si a avut noroc sa vada. Nu am crezut ca se mai poate face ceva. Parca este o minune”, spunea Lenuta, vecina batrânului. Sectia de Oftalmolofie a SJU Bacau dispune de tehnica de interventie si aparatura performanta, iar medicii de aici efetueaza peste 100 de operatii pe luna.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. ASA DA PROFESIONALISM ! Frumoasa lucrare medicala !
    Dr. Dana Caltaru ,onesteanca plecata la Bacau pentru ca la acea vreme nu mai avea loc pe sectia de oftalmologie a Spitalului Municipal Onesti ,cu mentiunea ca nu este singura care a ales sa se retraga din motive de schimbari repetate la conducerea spitalului mereu in cautare de oameni care sa sfinteasca locul .
    Sa va calauzeasca Dumnezeu sa redati vederea la cati mai multi oameni inclusiv la acei ,,orbi,, care striga disperat dupa un dram de Lumina !

LĂSAȚI UN MESAJ