15 octombrie 2024
ActualitateUn băcăuan a cauzat unei firme de leasing un prejudiciu de peste...

Un băcăuan a cauzat unei firme de leasing un prejudiciu de peste 1.600.000 lei

Mai multe persoane s-au asociat, în perioada 2007-2008, cu scopul de a înşela o societate de leasing. Printre acestea şi un oneştean care a indus în eroare firma în momentul încheierii şi executării unor contracte de vânzare – cumpărare şi a unor contracte de leasing financiar.

Anul trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a dispus trimiterea în judecată a lui A.C.V., din Oneşti, şi a unei societăţi comerciale din Maramureş, pentru infracţiunea de înşelăciune. Pentru fapte similare, inculpatul are deja mai multe condamnări, fiind în prezent deţinut în Penitenciarul Rahova.



Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2007 – august 2008, bărbatul, împreună cu alţi complici trimişi în judecată anterior, a indus în eroare o firmă de leasing, în momentul încheierii şi executării unor contracte de vânzare – cumpărare şi a unor contracte de leasing financiar. Prejudiciul cauzat firmei de leasing ajunge la 1.680.971,29 lei. Inculpatul, spun procurorii, a devenit, în 2007, asociat unic şi administrator al unei societăţi din Baia Mare.

„Preluarea societăţii s-a realizat exclusiv pentru a comite fapte penale de înşelăciune în dauna societăţilor de leasing, întrucât, inculpatul, în înţelegere cu diferite persoane, trimise în judecată în trei dosare instrumentate de DNA, şi-a desfășurat activitatea în numele şi prin S.C. ___ semnând documente financiar – contabile, bancare dar şi contracte având reprezentarea certă a finalităţii/destinaţiei şi consecinţelor acestora”, arată anchetatorii.

Astfel, în luna noiembrie 2007, împreună cu un complice, A.C.V. a semnat contracte de vânzare – cumpărare şi de leasing financiar, asumându-şi în mod nereal nu doar existenţa a două utilaje, dar şi executarea completă a obligaţiilor contractuale, în scopul prejudicierii societăţii de leasing, ratele de leasing aferente contractelor fiind achitate până în luna august 2008.

Practic, aşa cum menţionează şi DNA într-un rechizitoriu din 2011, mai multe persoane s-au asociat în perioada 2007-2008 cu scopul de a înşela societatea de leasing. Firma inculpatului îşi asuma obligaţia de a livra bunuri/utilaje către utilizatori, iar aceştia îşi asumau obligaţia de a primi prin proces verbal aceste bunuri şi de a încheia contracte de leasing financiar. Utilizatorii confirmau fictiv existenţa bunurilor/utilajelor şi plăteau temporar ratele pentru a crea aparenţa că îndeplinesc obligaţiile contractuale, se menţionează în rechizitoriu. „Acest mecanism nu putea funcţiona fără implicarea conştientă a utilizatorului care semna contracte, atesta existenţa bunului, asumându-şi astfel îndeplinirea obligaţiilor”, sunt concluziile anchetatorilor.

A.C.V. a recunoscut faptele şi astfel a beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime. Pedeapsa stabilită de Judecătoria Oneşti este de 6 ani şi 9 luni închisoare, plus interzicerea unor drepturi printre care şi cel de a avea vreo calitate într-o societate comercială pe o durată de 5 ani. În acelaşi timp, au fost luate în calcul şi condamnările anterioare, respectiv de 6 ani şi 6 luni închisoare, aplicată în 2016 de Curtea de Apel Bucureşti, şi de 4 ani închisoare, stabilită în 2012 prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei. După contopire, a rezultat o pedeapsă de 6 ani şi 9 luni închisoare din care s-a scăzut perioada executată din septembrie 2014 şi până în prezent. Pentru societatea comercială condusă de inculpat s-a dispus o amendă penală de 130.000 lei şi măsura dizolvării. De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi să suporte prejudiciul de 1.680.971,29 lei. Sentinţa poate fi contestată.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img