26 aprilie 2024
SănătateUn an sângeros

pentru prima dată s-a trecut de 9.000 de donatori la Centrul de Transfuzii

Un an sângeros

Semne bune anul are la Centrul de Transfuzie Sanguină Bacău. Și asta pentru că, cifrele confirmă o creștere a numărului de donatori de sânge băcăuani. Conform informațiilor primite de la dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău, în 2019 au fost cu 600 de donatori mai mulți decât în anul precedent. Cum 2018 a avut un număr de 8447 de donatori, asta înseamnă că anul trecut s-a doborât un record, numărul total al donatorilor trecând de 9.000. Pentru a completa statistica, am luat în considerare și anii din urmă.

Astfel, în 2016 Bacăul a avut 8498 de donatori, un an mai târziu, 8500, iar în 2018, după cum se poate vedea mai sus, s-a înregistrat o ușoară scădere din cauza apariției virusului West Nile.

„Anul 2019 a fost cel mai bun an de când sunt eu aici (de cinci ani-n.r.) iar acest succes este datorat în foarte mare măsură colectelor mobile din județ dar și diferitelor campanii sociale organizate de diferite companii, instituții sau ONG-uri. Trebuie subliniat că toate aceste campanii au avut un răspuns foarte bun în rândul tinerilor”, a declarat dr. Adriana Ghindă.
Alt aspect important este cel al donatorilor noi. Astfel, din cei peste 9.000 de donatori înregistrați în 2019, 2611 au fost donatori noi, în creștere cu 211 față de anul precedent.



În aceste condiții se conturează alte aspecte. Unul dintre acestea ar fi, pe lângă numărul donatorilor noi, numărul donatorilor care ies din sistem. Acest lucru ne-a fost explicat de șefa Centrului de Transfuzii Bacău: „În primul rând, principalul factor care determină ieșire donatorilor din sistem este vârsta. După cum bine știți, donatorii trebuie să aibă între 18 și 65 de ani, vârstă după care nu mai au voie să doneze. În al doilea rând, au fost migrații. Donatori fidelizați la noi și care au continuat în Italia sau în alte țări unde au plecat. Sau mai sunt cei care se relochează. Se mută dintr-un oraș în altul. Dar ei rămân donatori pentru că îi găsim în sistem după CNP.”

Trebuie subliniat și faptul că, până în anii trecuți, la rubrica „donatori inițiali”, la categoria „sub 20 de ani” erau puțini. Anul trecut a adus 350 de donatori fidelizați la această categorie ceea ce arată că impactul campaniilor derulate a fost foarte eficient în rândul tinerilor. La aceste realizări a contribuit și modul nou de promovare a Centrului, chiar și în online, acolo unde un voluntar a realizat un cont pe o rețea de socializare, informațiile de acolo fiind gestionate împreună cu conducerea. Astfel toate informațiile au ajuns mai repede la oameni, fapt ce s-a văzut prin numărul din ce în ce mai mare al participanților în campaniile de donare de sânge.

Primii donatori din 2020

Pentru a confirma acest trend trebuie subliniat și faptul că de când s-a reluat activitate în acest an la Centrul de Transfuzii Bacău, din 6 ianuarie, numărul băcăuanilor care s-au prezentat la donare este unul îmbucurător.

Astfel, numărul donatorilor în prima săptămână de lucru din an este de peste 120. Mai mult decât atât, și analizele sunt bune. „De obicei, după sărbători, mai ieșeau transaminazele mari sau se înregistrau alte valori care nu erau în limite normale. Ei bine, de această dată nu avem rebuturi. Și asta e bine pentru că înseamnă că omul are conștiință”, a precizat dr. Adriana Ghindă care a prezentat și programul primelor campanii mobile din 2020: pe 14 ianuarie la Onești, pe 16 la Sascut și pe 28 la Comănești.

La finalul tuturor acestor aspecte prezentate vom radiografia și altfel anul precedent, prin prisma Centrului de Transfuzii: în 365 de zile, personalul centrului a susținut 284 de ședințe de recoltare, dintre care 36 pe teren.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri