18 mai 2024
ActualitateUmor cât cuprinde, la Slănic-Moldova! Mare festival, mare, în stațiunea de la poalele...

Umor cât cuprinde, la Slănic-Moldova! Mare festival, mare, în stațiunea de la poalele Nemirei!

Acordurile Fanfarei ,,Universul” din Vadul lui Isac (Republica Moldova) vor da startul ediției a treia a Festivalului de umor ,,Marin Cimponeriu”, care va avea loc în acest weekend (29 – 30 iulie), în Foișorul de Muzică din Parcul Central al stațiunii Slănic-Moldova, cu începere de la ora 17.30.

Evenimentul este dedicat regretatului regizor, scenarist și actor Petru Mircea Marin Cimponeriu, care a activat timp de aproape două decenii în Slănic-Moldova și de la a cărui moarte s-au împlinit în luna mai, 25 de ani.

Vor susține recitaluri actoricești și muzicale, Cornel Palade, Adrian Păduraru, Vlad Gălățianu, Ovidiu Popa și Adrian-Radu Cimponeriu, fiul lui Marin Cimponeriu, și probabil, un alt nume…surpriză.



Despre participanți

Actorul Cornel Palade (70 de ani) este unul dintre cei mai apreciați actori de comedie de la noi din țară, moineștean la origini. A format un cuplu umoristic cu Romică Țociu timp de câteva zeci de ani, iar începând cu anii ’90, cei doi au făcut foarte multe turnee și i-au amuzat pe români la Teatrul de Revistă ,,Constantin Tănase”, pe litoral, în țară, dar și în străinătate.

Actorul Adrian Păduraru (63 de ani) a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I. L. Caragiale” din București, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. A jucat în numeroase producții teatrale și cinematografice, printre acestea din urmă numărându-se câteva mari succese: ,,Declarație de dragoste” (1985), ,,Cucoana Chirița” (1986), ,, Extemporal la dirigenție” (1987), ,,Momentul adevărului” (1989), ,,Moartea unui artist” (1989), ,,Iubire elenă” (2011) etc.

 

Actorul Vlad Gălățianu (38 de ani) a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I. L. Caragiale” din București, Facultatea de Teatru, Secția Actorie, clasa prof. univ. Florin Zamfirescu. Este actor al Teatrului Nottara din București.

 

Ovidiu Popa (51 de ani) este actor și cântăreț, ,,un spirit liber și suflet cât cuprinde” așa cum se autodefinește. Într-o emisiune unde l-a avut ca invitat pe Ovidiu Popa, cântăreața de muzică folk, Maria Gheorghiu, spunea despre acesta: ,,O întâlnire cu un om care a ales să devină un slujitor al Thaliei, deși putea deveni avocat sau preot, convins că doar liber poți fi tu însuți și poți la rândul tău convinge”.

 

Adrian-Radu Cimponeriu este consultant în management și marketing, publicist și traducător. Este tatăl a doi băieți și este căsătorit cu Adriana-Angela Buciu, fiica îndrăgitei interprete de muzică populară, Angela Buciu, și a regretatului maestru coregraf, Valeriu Buciu.

Portret Petru Mircea Marin Cimponeriu

(n. 3 iulie 1937, Cluj Napoca – d. 11 mai 1998, Slănic Moldova).

Între 1958 – 1960 a fost director al Casei de Cultură din Gataia – jud.Timiş, iar timp de unsprezece ani (1960 – 1971), director al Casei de Cultură Slănic-Moldova. Între 1971 – 1978 este regizor și actor la Teatrul Popular de Comedie Slănic Moldova; 1978 – 1983, director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oneşti, director al publicaţiei ,,Curierul de Slănic”- periodic de informare turistică şi de divertisment.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, specializarea actorie – regie şi al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi, Marin Cimponeriu a fost cel care a pus bazele activităţii culturale în Slănic-Moldova, prin înfiinţarea Casei de Cultură a oraşului şi a Teatrului Popular de Comedie, prima instituţie de acest gen din ţară. În decursul anilor de activitate, a asigurat regia şi scenografia a peste 70 de spectacole din cele mai diverse genuri (comedie, estradă, dramă, spectacole de poezie şi muzică), pentru cea mai mare parte dintre ele fiind şi autorul textelor.

A interpretat roluri principale în majoritatea spectacolelor care au fost prezentate de remarcabila echipă a Casei de Cultură şi a Teatrului Popular de Comedie, atât pe scena sălii de spectacole din Slănic Moldova, cât şi în cadrul unor reprezentaţii organizate pe numeroase alte scene ale ţării.

A fost dublu laureat al Festivalului Naţional de Teatru ,,I. L.Caragiale” şi laureat al primei ediţii a Festivalului Naţional al Umorului ,,Constantin Tănase”. A fost distins cu numeroase diplome, ordine şi medalii, care au constituit – alături de aplauzele sutelor de mii de spectatori pe care i-a încântat de-a lungul anilor cu evoluţiile sale scenice – o recunoaştere a eforturilor şi loialităţii faţă de actul artistic de calitate. Marin Cimponeriu a fost şi unul dintre iniţiatorii şi organizatorii tradiționalei manifestări folclorice ,,Festivalul Slănicului”, la care au participat anual ansambluri folclorice din toată ţara.

Marin Cimponeriu a mai fost distins și cu titlul de ,,Cetățean de Onoare al stațiunii Slănic-Moldova”. A fost căsătorit cu Adriana-Augustina Cimponeriu, metodist cultural si artistă, verişoară primară a poetului Nicolae Labiş.

Evenimentul este organizat de Primăria orașului-stațiune Slănic-Moldova.

Romulus-Dan BUSNEA 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri