25 aprilie 2024
ContrasensUltrascurte

Ultrascurte

* Majoritatea tăcută începe să prindă glas. Am prieteni în listă care erau indiferenți față de măsurile represive, proteste, COVID și așa mai departe. După evenimentele de la spitalul Foișor am văzut reacții de la acești prieteni. Cred că s-a trecut de un punct de inflexiune. Va fi greu de gestionat politic ceea ce s-a petrecut.

* Dionisie: «Este o vreme în care trebuie să întorci și celălalt obraz și o vreme în care trebuie să pui mâna pe par…»

* Boierului Dinicu Golescu îi cade în mâna traducerea franceză, de la 1812, a cărții scrise de consulul britanic Thomas Thornton, la 1807, despre Imperiul Otoman. Citind capitolul dedicat Moldovei și Valahiei, boierul, oarecum citit și care călătorise în Occident și văzuse diferența dintre satele elvețiene și cele românești, se rușinează de critica făcută de englez. Așa că la 1826 tipărește pe cheltuiala sa capitolul referitor la Țările Române (tradus, se pare, de Eufrosin Poteca) și trage și o prefață strașnică, valabilă și în ziua de azi: “[…] asemene zic și celelalte neamuri luminoase și puternice: că românii sunt oranduiți de restriștea lor să fie sub jug, munciți, jefuiți, și în veci să muncească goli, despoiati, spre desfătările celorlalte neamuri și ale celor, din păcate, mai mari ai lor care numai după cuvânt se zic Patrioți, dar în faptă sînt mai cumpliți decât lupii cei turbați și pedepsiți la întunearicul neînvățăturilor”.

* Un alt consul britanic care a scris despre Țările Române este William Wilkinson, la 1820. Între altele, el descoperă că existau 210 zile nelucrătoare pe an, iar slujbașii mai primeau câte 15 zile de concediu la Crăciun, de Paște și vara. Englezul constată că boierii moldoveni deveniseră mai bogați decât cei munteni deoarece se ocupau personal de exploatarea moșiilor, veniturile lor nefiind egalate decât de un singur boier muntean. Moldovenii, locuind la țară, și-au construit conace frumoase și încăpătoare, lucru imitat imediat de munteni, dar mai mult ostentativ, deoarece nu locuiau în ele, preferând viața socială din Capitală. Spre deosebire de Muntenia, unde mitropolitul era desemnat de domnitor, în Moldova acesta era ales de boieri și trebuia obligatoriu să fie pământean. Se formase obiceiul ca mitropolit al Moldovei să fie desemnat episcopul de Roman.

* Lema lui Dionisie cu privire la relația spațiu-timp: “În timp, spațiul ocupat de pungi tinde săse transforme din punga cu pungi în sertarul cu pungi, până se ajunge la dulapul cu pungi. Ceea ce este în deplin acord cu teoria expansiunii Universului”.

* De Paște (1-2 mai) putem circula până la ora 5 dimineață. Tot Bacăul o să fie ortodox, bănuiesc. Peste o săptămâna (8-9 mai) vom fi musulmani ca să umblăm iar până la 5 dimineață, că doar e Ramadanul…

* Dionisie: “Bă, decât să băgăm poporul iar în carantină, nu mai bine îi băgăm în lockdown pe politicieni?!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri