Ultimele 3 zile până la Concertul de la Tescani, ce deschide Turneul național 100 x Enescu

Pe 31 august, dirijorul Cristian Lupeș și Bucharest Festival Orchestra aduc muzica contemporană românească la Conacul Rosetti Tescanu – George Enescu

Au mai rămas doar trei zile până la concertul de muzică contemporană românească, de la Casa Memorială Rosetti Tescanu – George Enescu. Vineri, 31 august, de la orele 19.00, Bucharest Festival Orchestra, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș, lansează, la Tescani, „Turneul național 100 x Enescu”.

Turneul duce mai departe astăzi, la 100 de ani distanță, roadele muncii celebrului compozitor care, în 1913, înființa Premiul Național de Compoziție „George Enescu“ – pentru cei mai talentați compozitori de muzică academică –, pe care avea să-l organizeze și finanțeze timp de mai bine de 30 de ani.

Concertul prezintă, în program, lucrări semnate de laureați ai Premiului Național de Compoziție „George Enescu“ sau compuse de elevi ai acestora:

Dansuri românești de Béla Bartók
5 of Millenium de Liviu Dănceanu
O reinterpretare originală a Octuorului lui George Enescu

Intrarea este liberă.

Lansarea turneului la Casa Memorială Rosetti Tescanu – George Enescu nu este întâmplătoare, acesta fiind locul unde Enescu a compus o parte din opera sa, a definitivat capodopera lirică Oedip și și-ar fi dorit să fie înmormântat.

Locul are o însemnătate aparte și pentru dirijorul Cristian Lupeș. Născut la Onești, Cristian Lupeș și-a petrecut verile însoțindu-și mama la concertele de muzică clasică ce aveau loc la Casa Memorială de la Tescani.
„Preferam să le ascult din parcul de alături, cocoțat pe micul dâmb cu băncuță, ascuns între copaci. Eram doar eu și muzica. Și păsările. De fapt, un lucru surprinzător se întâmpla cu păsările, la fiecare concert. Își încetau cântecul și zburau spre conac. Șe așezau pe streașina acoperișului și îi acompaniau pe instrumentiști. Vineri, la Tescani, păsările vor cânta și cu noi.” Cristian Lupeș

Instrumentiști: vioară – Diana Jipa, Cristina Pașa, Tiberiu Branga, Alexandru Marian; violă – Emanuel Vots, Mădălina Penciu; cello – Bogdan Postolache, Eduard Zecheru.

Concertul de la Conacul Rosetti Tescanu – George Enescu, din 31 august, orele 19.00, se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional „Enescu – Orfeul moldav”, cu sprijinul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Alte articole