Ani de zile institutiile europene au pedalat pe ideea ca in tarile estice sunt necesare reforme pentru consolidarea democratiei, trebuie intarita democratia si tot asa mai departe. Astazi, ne trezim ca toate acestea nu au fost decât vorbe goale si ca UE inseamna, de fapt, o grupare mica de tari care incearca sa traga foloase de pe urma exploatarii celorlalte.

Imperialismul impus cu forta armelor a fost inlocuit de unul mascat de vorbele frumoase rumegate de functionarii tot mai birocrati ai Uniunii.
In Grecia s-a vazut clar cum este cu democratia si vointa poporului; in Portugalia Bruxellesul nu a scos o vorba dupa ce presedintele a numit premierul din rândul formatiunii care a pierdut alegerile, UE dicteaza cote de refugiati iar in Romania un guvern este dat jos de o mâna de demonstranti iar Bruxellesul numeste noul premier.

Dincolo de vorbele frumoase cu care Uniunea Europeana imbraca desfasurarea evenimentelor, se observa o indepartare tot mai mare de principiile fondatorilor, se observa cum o elita restrânsa de birocrati capata privilegii aristocratice si se lupta sa si le pastreze, sacrificând, pentru asta, categorii sociale si chiar tari. Democratia ramâne o vorba frumoasa cu care, inca, se mai pot tine lucrurile in frâu. Pentru ca da, se mai poate mulge. România, de exemplu, inca mai poate suporta sa fie jefuita de resurse: de paduri, de petrol, de forta de munca. Si asta cu ajutorul politicienilor corupti ajunsi la Putere, indiferent de culoarea politica. Si al populatiei care accepta sa fie manipulata cu trucuri ieftine.

PUBLICITATE

Pentru cât timp? URSS a rezistat 70 de ani. UE este inca tânara, dar exista semnale ca lucrurile se misca. Grecii s-au revoltat. Chiar daca au fost, deocamdata, potoliti, asta nu inseamna ca au fost invinsi. In Portugalia, guvernul a cazut si presedintele se vede nevoit sa desemneze un premier al stângii, alianta care a câstigat alegerile si care se pronunta pentru renuntarea la austeritate. In Polonia, 50.000 de oameni au iesit in strada, la chemarea fortelor de dreapta: “Ieri a fost Moscova, astazi Bruxelles-ul e cel care ne ia libertatea”, au scandat demonstrantii.

Ca o concluzie, in vreme ce polonezii devin tot mai nationalisti si denunta implicarea UE in politica interna, românii au iesit in strada pentru a impune un guvern pe placul Bruxellesului.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. 1. Nu consider ca Ciolos a fost impus de la Bruxell. Iar faptul ca are experienta mandatului de comisar european pe probleme de agricultura, de care s-a achitat mai mult decat onorabil – motiv pt care este si apreciat in UE, nu inseamna altceva decat un atuu important, de care s-a tinut cont, in alegerea lui. Tehno-premier am vrut, asta avem, si e chiar f bine pana la alegerile viitoare.
  2. Problemele legate de pierderea suveranitatii nationale si de tratamentul de colonie UE de care ne bucuram, nu se datoreaza, consider eu, birocratiei de la Brussels, ci… -surpriza surpriza-, capitalismului de care ne-am legat atatea sperante. Capitalism concurential, in care rechinii mari ii papa pe cei mici la mic dejun, pranz si cina, in fiecare zi, inclusiv duminica. Cine si-a inchipuit ca, atat pe pietele externe traditionale, dar si pe piata interna, producatorii autohtoni, cu capital romanesc, vor rezista concurentei marilor concerne vestice, a fost cel putin naiv. Iar investitorii vestici, cat au venit aici, au venit doar pt salarile mici, pt un plus de profitabilitate, pt ce altceva?! Rezultatul?- salarii mici, in conditiile preturilor ajunse la nivel occidental, iar profitul obtinut aici de investitorii mult asteptati repatriat in tarile de origine… Colonie adevarata, tata!
  Iar cand economic nu mai esti decat colonie, nu mai faci istorie, doar o suporti facuta de cei care invart finantele…

 2. Ba a fost impus de BRUXELLES!!!!!! Multi stiau ca Ciolos e in carti asa ca…. nu mai comentati aiurea. Asa zisa consultare a lui Johannis a fost praf in ochii prostimii!

  • @Lumi
   Ne dai si nou sursele, care te fac sa fii asa sigura de asa zisa impunere? Chiar ma mira cum noua, prostilor, nu ni se arata, dar tie da, dintr-un motiv care-mi scapa. Si daca nu ne era “impus” Ciolos, pe cine ar fi trebuit sa aleaga Johannis? Hai, ca am totusi o banuiala, in legatura cu frustrarea ta…Voinea cumva?
   Eu spun asa: intre Voinea, propus de PSD -un fost ministru al bugetului cu oarece competenta financiara dar ramas tributar PSD-ului din care a facut parte pana sa intre la BNR-, si Ciolos, un tehnocrat apreciat pt activitatea sa anterioara, Ciolos a fost cea mai buna alegere. Nici PNL-ul nu avea un candidat mai bun, asa ca nu l-a mai scos in fata pe vesnicul candidat Predoiu, care, in fata lui Ciolos, tot copil era, plus faptul ca era inregimentat politic.
   Pana la alegerile viitoare cel putin, strada a vrut tehnocrati, nu politicieni, si asta avem!

 3. P.S. nu cred ca impunerile UE Romaniei se fac prin impunerea unor oameni. Nu, ele se fac prin impunerea unor politici, indiferent de oameni si de ce alege poporul, iar respectivele impuneri sunt conditionate de fonduri, fara de care tara intra in stare de avarie in 6 luni de zile.
  Asta inseamna sa n-ai economie, dupa ce ti-ai pus-o pe butuci, urmare unor alte anterioare impuneri: tranzitie, dezindustrializare fortata (reversul industrializarii fortate comuniste), deschiderea pietei, integrare UE, samd).

LĂSAȚI UN MESAJ