11 iunie 2024
EvenimentUcraina: Etnic român mort, după ce a fost reținut ilegal în biroul...

Ucraina: Etnic român mort, după ce a fost reținut ilegal în biroul de recrutare

Poliția din regiunea Cernăuți a deschis o anchetă penală pentru a investiga un posibil abuz de putere comis de angajații unui centru de mobilizare (TCK), după ce un bărbat mobilizat a decedat. Sora acestuia a depus o plângere în care susține că fratele ei a fost reținut ilegal în biroul de recrutare timp de câteva zile și ulterior a murit în spital, informează Bucpress.

Vasilisa Ursulean, o locuitoare a satului Davideni din comuna Storojineț, a relatat că pe 8 mai fratele ei a fost reținut pe stradă de reprezentanții TCK și dus la biroul de recrutare. Ea nu a putut lua legătura cu el timp de două zile, iar pe 10 mai, când a mers la biroul de recrutare, l-a găsit într-o stare gravă.

„El nu înțelegea ce spune și a căzut de mai multe ori. Medicul de la comisia militar-medicală a chemat ambulanța în seara acelei zile. Fratele meu a fost dus la spitalul de psihiatrie din Cernăuți”, a declarat Vasilisa Ursulean.Potrivit acesteia, fratele ei suferea de epilepsie, dar nu avea documentele medicale asupra lui când a fost reținut. A doua zi, starea sa s-a deteriorat în spital – a fost inconștient timp de trei zile și a murit în dimineața zilei de 15 mai. Biroul regional de patologie a indicat edemul cerebral ca fiind cauza decesului.

Pe baza plângerii, poliția a deschis o anchetă penală conform articolului 426-1 din Codul Penal al Ucrainei, care se referă la abuzul de putere sau de autoritate de către un ofițer militar. Ancheta este în desfășurare pentru a stabili detaliile acestui incident, a informat poliția joi, 23 mai.

CTK Cernăuți a reacționat la acest incident printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, menționând că ancheta este în curs și îndemnând publicul să nu tragă concluzii pripite sau să facă acuzații premature.

„Informăm preliminar că cetățeanul mobilizat a fost supus comisiei medicale militare pe 10 mai și, din cauza plângerilor legate de starea sa de sănătate, a fost trimis pentru investigații suplimentare la o unitate medicală. Comandamentul și personalul TCK sprijină pe deplin ancheta”, au declarat reprezentanții biroului de recrutare.

Numeroasde clipuri postate pe rețelele sociale arată cum militarii din CTK-uri “recrutează” cetățenii ucraineni de pe străzi: îi imobilizează, eventual îi bat dacă opun rezistență, și în urca în mașini dupa care îi transportă la centrele militare, de unde sunt trimiși pe front.spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri