„Mai sunt 43 de zile pâna când legea antifumat va intra in vigoare” – mi-a spus, sâmbata seara, pe un ton victorios -ciudos, un fumator care savura o tigara intr-un local, dar nu in sala principala, ci undeva pe un hol. Am zâmbit a râde – cum ar fi spus Sadoveanu, de ce sa-i stric omului inima bucurându-ma pe sleau de masura luata categoric in folosul nostru, al nefumatorilor, dar si in folosul lor, al celor care duhanesc, la câte grozavii se spune ca face mahorca prin corpul uman. Cu sau fara cele 45 de zile pâna intra legea in vigoare, societatea va scapa de un smog atât de greu. Numai ca m-a pus pe gânduri tot o remarca a prietenului meu fumator: lasa – zicea el -, ca la noi orice minune tine numai trei zile. Adica in pumn, ca soldatii in transee, prin buda, ca elevii, pe sub masa ca altii, fumatorii tot vor mai duhani la fata locului, pentru ca daca afara va fi un cancer de ger, cine se va incumeta sa stea acolo pret de o tigara? Vorba ceea, pe asa vreme, nici câinele nu-l dai afara.

Pâna una alta, ne asteaptam la efecte dintre cele mai surprinzatoare si serioase la o asemenea lege aplicata. De pilda, efectele economice. Pai, se spune ca statul, adica noi toti, vom pierde sute de milioane de euro de la cei care fabrica tigaretele, pentru ca nu vor mai produce atât de mult si, na, de unde atâtea accize, taxe si impozite date la Buget? In plus – tipa dumnealor, producatorii -, abia acum li s-a pus in fata ca legea chiar va deveni lege? De aceea, i-au cerut premierului Dacian Cioloş amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că în caz contrar există riscul blocării pieţei. De parca nici usturoi n-am mâncat, pâna acum, de vreo doi ani, pe aceasta tema, nici gura nu ne mai miroase a „tiutiun”.

Insa mai ciudata mi s-a parut comparatia pe care un foarte cunoscut confrate gazetar a facut-o intre efectele fumatului in public, puse clar la zid, cu acelea ale poluarii iesite pe tevile de esapament. Confratele a bagat, astfel, tutunul pe aceste tevi si a scos de acolo, pe buna dreptate, fum gros, sa vada lumea ca numai cu o tigara interzisa nu se face primavara. Sa se interzica si masinile pe carburanti, sa se permita numai cele electrice, de exemplu. Sau cele cu motor cu apa, inventat de Gheorghe Bordeianu al nostru. Pentru ca si masina clasica ne ataca in masa.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Cei care fumeaza isi fac rau cu mana lor, o stiu si ei si este un risc asumat. Contaminarea alimentelor cu e-uri este mult mai presanta, riscul fiind impus de fabricanti, de dragul profitului mare.
    E usor sa arati cu degetul, cand esti in cealalta tabara.

LĂSAȚI UN MESAJ