2 martie 2024
ActualitateTutorial pentru tăierile la pomi realizat în Bacău

Tutorial pentru tăierile la pomi realizat în Bacău

Doctor în pomicultură și unul dintre cei mai buni specialiști în acest domeniu, inginerul Florin Acatrinei și fiul său, Rareș Florin Acatrinei, de asemenea inginer horticultor ca și ambii săi părinți, a lansat pe YouTube primul episod al unui tutorial care prezintă cum se taie pomii fructiferi și poartă titlul „Bazele tăierii pomilor”. Acest prim episod este filmat în plantația propriei ferme a familiei Acatrinei, pepiniera „Pomaltoi” din cartierul Letea al Bacăului, creată din anul 2002.

Florin Acatrinei are o experiență de peste 35 de ani în domeniul care i se potrivește ca o mănușă și pentru care a căpătat dragoste încă de când era copil. Inginerul are și o activitate de 14 ani în cercetarea pomicolă, la fosta Stațiune de cercetare Pomicolă Bacău. Inginerul Florin Acatrinei a lucrat și ca specialist în fosta Cameră agricolă județeană, unde a organizat numeroase lecții practice de tăiere la pomi în diferite livezi sau grădini ale județului Bacău, apoi la Direcția Județeană pentru Agricultură.
„Începem seria de tutoriale – spune Florin Acatrinei – cu prezentarea obiectivelor pe care trebuie să le avem în vedere când ne apucăm să tăiem un pom, să cunoaștem elementele structurale ale pomului, principiile care stau la baza tăierii și să cunoaștem care sunt ramurile de rod, pentru o tăiere corectă, de rodire a pomului”.
În acest prim episod al tutorialului, echipa Pomaltoi, coordonată de dr. ing. Florin Acatrinei, prezinta regulile de bază ale tăierilor în repaus vegetativ la pomi. Capitolele episodului sunt Prezentare, Obiectivele tăierilor, Elementele structurale ale pomului, Ramurile de rod, Operații de tăiere, Suprimarea ramurilor, Scurtarea ramurilor, Palisarea ramurilor, Dresarea ramurilor, Operații speciale, Inelarea, Crestarea, Frângerea ramurilor, Torsonarea și Concluzii. Imaginile sunt completate cu interesante și utile inserții grafice.

Episodul poate fi urmărit la adresa https://youtu.be/VujLAts5D9g. 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri