29 aprilie 2024
ActualitateTurneul Internațional Special Needs „Judo se joacă, CE Spui?”

Turneul Internațional Special Needs „Judo se joacă, CE Spui?”

Proiectul-pilot „Judo se joacă, CE Spui?” este o inițiativă a CS Bronx Powerlifting Club Bacău, finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, prin care, prin joc, socializare și mișcare, copii și tineri cu CES fac cunoștință cu lumea judoului, împrietenindu-se cu sportul, o voce prin care se pot face auziți.

Proiectul a început în luna septembrie 2022 și, de atunci, o caravană mobilă de judo a colindat peste 21 de instituții din municipiul Bacău, interacționând cu nu mai puțin de 700 de elevi cu dizabilități mentale, dar și cu peste 40 de profesori de educație fizică și sport. În urma sesiunilor sportive implementate, 50 de copii cu abilități motrice au fost selectați pentru a practica judo, beneficiind de antrenamente săptămânale, care să le dezvolte abilitățile fizice, psihice (capacitatea de coordonare și de concentrare), dar și emoționale (încrederea în sine, sociabilitatea).

În perioada 10-11 februarie 2023, proiectul va atinge apogeul, astfel încât cei 50 de beneficiari direcți ai proiectului se vor întâlni într-un shiai competitiv cu sportivi din toate colțurile lumii la prima ediție a Turneului Internațional Special Needs „Judo se joacă, CE Spui?”, prima competiție de judo dedicată sportivilor cu dizabilități după Campionatul Național Special Needs Cluj-Napoca, organizat de Federația Română de Judo. Competiția se va desfășura la Bacău, la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”, pe o durată de 2 zile, cuprinzând un program dedicat atât sportivilor cu dizabilități, care vor trece prin etapele de divizare, competiție pe echipe și competiție individuală, cât și antrenorilor de judo și profesorilor de educație fizică, care vor beneficia de un transfer de know-how în ceea ce privește motivarea, stimularea și dezvoltarea pe latură sportivă a copiilor și tinerilor cu dizabilități mentale.



Un susținător al competiției este și Tycho van Der Werff, unul dintre fondatorii Special Needs Judo Foundation și un promotor al judoului incluziv, fără bariere, prin joc și prietenie, care, deși nu poate participa la competiție, a oferit sprijin clubului în ceea ce privește metodele de lucru cu copiii, tehnicile de divizare și sistemul de tragere la sorți. Mai multe detalii despre competiție au fost publicate și pe site-ul Special Needs Judo Foundation: https://snjudo.com/events/judo-is-playing-what-are-you-saying/.

„Judo se joacă, CE Spui?” este un prim pas prin care dorim să îi încurajăm pe copiii și tinerii cu dizabilități de ordin psihic spre judo. Judoul este, în primul rând, un sport complet, recomandat chiar de UNICEF, care antrenează trupul, mintea și emoțiile. În judo, învățăm cum să cădem corect, cum să învingem durerea, cum să conștientizăm realitatea materială și imaterială din jurul nostru, cum să ne coordonăm mișcările și cum să ne concentrăm. Pentru sportivii Special Needs, pentru copiii atipici care sunt marginalizați și dați deoparte din cauza unor prejudecăți și a unor etichete pe care le punem atât de ușor, necântărind niciodată povara pe care le-o punem pe umeri acelor copii, judo e o formă de terapie, o joacă, un timp de bucurie… și, alături de ei, înveți să te bucuri. Apreciezi ceea ce contează cu adevărat! Așadar, vă așteptăm la competiție!”, a declarant Daniel Zodian, antrenor de judo.

Despre Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club Bacău

CS Bronx Powerlifting Club Bacau este un club sportiv băcăuan înființat în anul 2010, care are ca misiune organizarea și promovarea sportului pe plan local, național și internațional, precum și atragerea copiilor și tinerilor din medii de risc spre practicarea susținută a unui sport, ca modalitate de combatere a situațiilor de vulnerabilitate socială și marginalizare, promovarea sportului de performanță ca alternativă terapeutică în ameliorarea/vindecarea dizabilităților fizice și psihice etc..

Evenimente precum JUDO WITHOUT BARRIERS INTERNATIONAL COMPETITION și BENCH PRESS TROPHY îl fac renumit la nivel național și internațional. Clubul a format sportivi de top pe ramurile de judo și powerlifting, indiferent de mediul din care provin, o parte dintre ei alegând să activeze ca profesori de educație fizică, antrenori, nutriționiști, cu scopul de a duce valorile clubului mai departe.

Pentru mai informații, accesați https://www.facebook.com/xtermbronx.

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri