Tavalugul dublului discurs afecteaza, de la o vreme si institutia sacra a turnatoriei. “Sacra”, caci tradarea, turnarea, datul cu ciocul sunt metehne traditionale la români, intrate in istorie si in psihicul national.

Oriunde in lume se toarna dar in România se depasesc normele. Daca ne uitam pe dosarele DNA, probabil ca nu exista caz instrumentat care sa nu fi fost deschis de la o turnatorie. Prin urmare, fapta este declarata a fi o obligatie patriotica a fiecarui cetatean si devine obligatorie.

Se creeaza site-uri unde cetatenii de bine sa toarne in secret, sa povesteasca despre averea vecinului, despre cum isi permite el concedii in Dubai si asa mai departe.

PUBLICITATE

Lumea aplauda: iata cum trebuie sa procedeze cetatenii, sa-i felicitam! In acelasi timp, aceeasi lume a facut crize de nervi si a ocupat spatiile programelor TV cu problema turnatorilor la Securitate. Care, ni se spune, trebuie sa fie detestati pentru ca au informat Statul cu cine vorbeste vecinul, ce radiouri asculta, ce mobila si-a cumparat, cu cine s-a culcat si asa mai departe.

Totul perfect legal la vremea respectiva, asa cum, astazi, turnatoria la DNA este perfect egala si te mai scapa si de pedeapsa daca o faci bine si cu simt de raspundere. Iata dublul discurs unde era: cei ce toarna azi sunt modele pozitive de cetateni, cei care turnau inainte de 1989 sunt niste modele negative.

Care este diferenta? De ce unii sunt buni si ceilalti rai? De ce astazi e bine ca vecinii te spioneaza si instiinteaza autoritatile statului despre ceea ce faci si despre ceea ce detii iar cei care faceau acelasi lucru inainte de 1989 nu procedau bine si, prin urmare, trebuie exclusi din viata publica?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Avem legi si o gramada de institutii si organe ale statului platite din banii nostri ca sa asigure respectarea legilor si depistarea ilegalitatilor. Atunci de ce sa apelam la o turnatorie generalizata, care, de multe ori la adapostul anonimatului sau interesului, ar duce la o avalansa de denunturi, poate foarte multe neadevarate? Sa nu uitam ca toti oamenii sunt subiectivi si judeca in functie de nivelul lor moral si intelectual, iar multi sunt invidiosi. Nu este treaba cetateanului din afara institutiilor sus-pomenite sa pandeasca si denunte pe ceilalti. Asta trebuie sa o faca cei abilitati, cu profesionalism si buna-credinta, cu mijloace specifice. Iar din punct de vedere moral nu e corect sa folosesti infractori ca sa denunte pe altii (infractori aceia sau nu), ba sa le mai si reduci pedeapsa. Ia introduceti in lege responsabilitatea personala a celor din organele de ancheta si din justitie pentru actiunile si deciziile lor, precum si interzicerea mediatizarii anchetelor si proceselor in desfasurare. Sa vedeti cum dispar multimile de avocati, reporteri, sefi DNA, procurori, talkshow-uri si postaci in numele infractorilor (adevarati sau presupusi) care pun presiune atat asupra anchetatorilor, cat si a judecatorilor. Astfel, acestia ar avea liniste sa-si faca treaba. Abia dupa pronuntarea hotararii judecatoresti ar fi cazul de interviuri, dezbateri si TV-vedetisme. (Si da, hotarat sunt pentru libertatea presei, dar si aici trebuie omenie, profesionalism, o masura si o decenta, ca in orice domeniu).

LĂSAȚI UN MESAJ