Timp de patru zile am fost pe Litoral alături de reprezentanții a circa 40 de agenții de turism din Moldova și chiar din alte județe ale țării și din București. Am vrut să vedem cu ochii noștri cum arată litoralul românesc la vreme de pandemie, dar și pentru că a început sezonul estival și pentru că în turism doar acum se mai poate face ceva.

Turism, next level! – strigă agenții din turism. Altfel, turismul moare.

La finalul călătoriei de documentare, pe care organizatorii au numit-o, semnificativ, „Marea evadare”, speranța în mai bine se întorsese acasă. Luni apăruse vestea că din 15 iunie chiar ar fi posibilă o ieșire din Starea de alertă.

Am văzut și eu că litoralul românesc, din Mamaia în Vama Veche, arată acum cu totul altfel, Se simte încă de la intrarea într-un hotel, cu masca de protecție pe față, cu mâinile clătite cu dezinfectant, cu temperatura corporală monitorizată. Dar și pentru că litoralul este un veritabil șantier: construcții și renovare în majoritatea locațiilor. Cu toate acestea, hotelurile au deja locurile rezervate, iar plajele sunt animate.

Anul acesta sezonul estival a început cu un week-end prelungit, de Rusalii, iar turiștii au năvălit. Se spune că au fost peste 15.000, chiar dacă pe malul mării au fost soare cu dinți, ceață dimineața și brize reci și tăioase la vreme de seară. Duminică am văzut o Vama Veche la fel de aglomerată ca în timpurile bune, cu turiști umăr la umăr, cu terase pline ochi și, evident, cu o lipsă acută de locuri de parcare.

Autoritățile ne amintesc însă de prudență în fața pandemiei și nu vorbesc de relaxarea totală. Se impune, evident, echilibru în toate, dar speranța moare ultima.


PUBLICITATE