Oricât s-ar stradui conducerea turca sa sustina ca doborârea avionului militar rusesc a fost o decizie luata pentru “apararea granitelor” sale, exista câteva puncte care contrazic aceasta afirmatie.

In primul rând avioanele de vânatoare turcesti au violat de mii de ori, in ultimii ani, spatiul aerian grecesc, in multe cazuri, Atena ridicând avioane militare care sa intercepteze si sa escorteze aeronavele turcesti. De exemplu, in luna ianuarie a anului trecut, Grecia a semnalat 1.017 incidente de acest fel. Daca urmam logica turca, avioanele militare grecesti ar fi trebuit sa deschida focul de sute de ori atunci când turcii le-au trecut prin spatiul aerian.

In realitate, insa, problema avionului rusesc este una nu politica, nici macar militara, ci una economica.

Din 2013 Turcia cumpara petrolul extras de ISIS din Siria si-l revinde pe pietele internationale. Se relateaza ca de aceasta afacere s-ar ocupa chiar fiul presedintelui Erdogan, Bilal, care detine mai multe firme de transport naval. El ar fi inceput cu transportul petrolului extras din provincia irakiana Mosul, cucerita de fortele ISIL.

Gürsel Tekin, vicepresedintele Partidului Republican al Poporului din Turcia, spune chiar ca la una din companiile implicate in traficul de petrol detin actiuni si apropiatii presedintelui Erdogan. Modul in care ISIS se foloseste de petrolul furat din sondele siriene pentru a-si finanta activitatile, se stie.

Se cunoaste si ca petrolul este vândut in Turcia si, totusi, de ani de zile nimeni nu a facut nimic in aceasta privinta. Ei, bine, la o zi dupa ce rusii au distrus un convoi de circa 500 de cisterne cu petrol, turcii le doboara un avion.

Presedintele Erdogan isi joaca rolul vietii sale. Viitorul sau politic dar si libertatea, sau chiar viata ii depinde de modul in care Armata va aprecia implicarea sa in conflict.

Traditional, Armata Turciei se considera a fi, de la Ataturk incoace, garantul democratiei si a laicitatii tarii.

Erdogan a apasat din greu pedala islamismului in Turcia si a atacat capii Armatei, pe care i-a acuzat de complot.

Intrebarea este, dincolo de actiunile pe care le va lua Rusia in continuare, daca Armata va continua sa sprijine regimul instaurat de Erdogan in conditiile in care deciziile acestuia atrag tara intr-un conflict nedorit doar pentru a-si mentine afacerile cu petrol furat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Da’ oare in Turcia nu e tot “democratie”? Eu nu cred ca o fi altfel decat pe la noi si garantat “gheneralii” lor au si ei plozi ca si Erdogan care traiesc din ceva.Problema majora e ca nu-s ei in prima linie, si ca altii mor pentru tampeniile si matrapazlacurile lor. Dar poate si astialalti isi merita soarta fiindca-i sustin la putere si-i voteaza in continuare in loc sa-i arunce la groapa de gunoi a istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ