Acordul comercial cu SUA trebuie să deschidă accesul pe piața SUA pentru firmele UE, dar să nu compromită standardele UE, spun deputații în recomandarea votată miercuri pentru negociatorii UE. Pentru a rezolva disputele comerciale dintre investitori și state, un sistem nou de justiție, cu judecători numiți public, supus unor reguli de supraveghere și transparență ar trebui să înlocuiască arbitrajul privat stabilit de sistemul rezolvării disputelor dintre investitori și stat (ISDS).

Parlamentul a aprobat recomandările către negociatorii Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) cu 436 voturi la 241 și 32 abțineri.

”Un proces de globalizare fără precedent are loc acum și cetățenii și companiilor sunt în mijlocul acestuia. Ca parlamentari, este datoria noastră democratică să dăm formă acestui proces. Dacă trebuie să avem în vedere beneficiile pentru oameni, nu putem să lăsăm acest proces doar în mâinile negociatorilor. De aceea am redactat această rezoluție și am enumerat principiile acordului comercial pe care am vrea să îl încheie Comisia”, a spus raportorul Bernd Lange (S&D, DE).

PUBLICITATE

”Cerem un proces mai transparent, drepturi solide pentru lucrători și protecție pentru datele personale și serviciile publice. Insistăm că dreptul legislatorilor de pe ambele părți ale Atlanticului de a legifera nu trebuie să fie subminat de tribunale private de arbitraj sau de alte organisme”, a continuat raportorul, adăugând că ”am dat un semnal clar Comisiei despre ce fel de acord vrem. Dacă, în cele din urmă, acordul va fi rău, îl vom respinge, dacă va fi bun, vom vota în favoarea lui”.

Noul sistem pentru rezolvarea disputelor dintre investitori și state

Textul de compromis privind instrumentele pentru rezolvarea disputelor dintre investitori și state, la care au ajuns grupurile politice după negocieri lungi și încordate, inserat în text cu 447 voturi pentru, 229 împotrivă și 30 de abțineri, cere un nou sistem de justiție care să înlocuiască prevederile ”rezolvării disputelor dintre investitori și state” (ISDS) comună tratatelor comerciale, care se bazează pe arbitraj privat și sunt comune acordurilor comerciale.

Acest sistem ar trebui să fie ”subiect al principiilor și supravegherii democratice”, iar cazurile să fie rezolvate ”transparent”, de către ”judecători numiți public, independenți și profesioniști”, ”în cadrul unor audieri publice”. Acest sistem ar trebui să includă ”un mecanism de apel”, să respecte jurisdicția tribunalelor UE și ale statelor membre și să asigure că interesele private ”nu pot submina obiectivele politicilor publice”, se mai arată în text.

Continuarea negocierilor TTIP pentru a ajunge la un acord bun

Deputații sunt în favoarea continuării negocierilor, dar amintesc că acestea trebuie să conducă la un acord ”ambițios”, dar ”echilibrat”, care să crească accesul pe piață al bunurilor și serviciilor, precum și accesul la licitațiile publice, cu beneficii pentru toate statele UE, care să creeze un ”mediul economic efectiv, pro-competitiv” și să elimine barierele comerciale netarifare.

Acordul ar trebui să elimine restricțiile SUA privind proprietatea străină asupra serviciilor de transport și companiilor aeriene, să îmbunătățească accesul UE pe piețele de telecomunicații ale SUA și să realizeze o ”deschidere semnificativă” a pieței americane de licitații publice la toate nivelele administrative, mai spune textul.

Totodată, trebuie garantate nivele înalte de protecție pentru datele, sănătatea și siguranța consumatorilor UE, iar dumpingul social, fiscal și de mediu trebuie prevenit, au adăugat deputații, subliniind că serviciile publice trebuie excluse din acord, sistemul de indicații geografice ale UE trebuie puternic protejat, iar produsele agricole și industriale sensibile trebuie să beneficieze de un tratament special.

Deputații cer reducerea birocrației printr-o ”recunoaștere reciprocă a standardelor echivalente”, subliniind, totodată, că ”nu poate exista acord” în domenii în care standardele SUA sunt ”foarte diferite”, cum ar fi autorizarea chimicalelor, organismele modificate genetic, utilizarea hormonilor în sectorul bovin, clonarea sau produsele chimice cu efect disruptiv-endocrin.

Ce urmează

A zecea rundă de negocieri UE-SUA privind TTIP este programată pentru 13-17 iulie 2015 la Bruxelles.

Un acord TTIP, odată încheiat de negociatorii UE și SUA, va avea nevoie de confirmare din partea Parlamentului European și a Consiliului UE pentru a intra în vigoare.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ