Mădălina Cucu, Alexandra Dumitrescu și Andrei Rusu

Trei studenți din același an de studiu la Facultatea de Ingineria Lemnului a Universității Transilvania din Brașov au ales să lucreze pe tot parcursul vacanței de vară la Holzindustrie Schweighofer (HS) Baco, din Comănești. Ei sunt Alexandra Dumitrescu, Mădălina Cucu și Andrei Rusu, iar Baco este cea mai mare fabrică de panel din lume. Alegerea lor a fost comentată și în Buletinul de informații pe luna august al HS.

Compania HS și Universitatea din Brașov au de câțiva ani un parteneriat prin Programul Burselor Schweighofer care include și formarea practică a studenților.

Andrei Rusu este din Moinești și are multe legături cu fabrica Baco. Frații săi lucrează aici, iar sfaturile lor au fost cruciale atunci când și-a ales facultatea. El vorbește despre avantajele financiare ale unui job de vară și despre dorința de a învăța cât mai mult despre industrie și despre prelucrarea lemnului. „Învăț de la oameni. Ei înțeleg că vei obține mai mult cu cât muncești mai mult. Sunt oameni foarte pricepuți” – spune Andrei, citat în Buletinul de informații HS.

Alexandra Dumitrescu și Mădălina Cucu vor să se specializeze în design de mobilier și design interior. Au motivat și ele dorința de a face practica de vară la Baco „Este important să lucrezi cu materialele, nu doar să le desenezi sau să le incluzi în proiecte. Așa înțelegi cu adevărat cum funcționează” – a spus Alexandra redactorilor Buletinului HS. Astfel, aflăm că studentele au trecut prin toate sectoarele de producție și au văzut cu ochii lor cum se sortează, se taie, se formează miezurile, se presează și se acoperă cu furnir și diverse pelicule sau filme hi-tech piesele de lemn care vor ajunge în 40 de țări din întreaga lume. „Obținerea unei diplome nu te face inginer. De aceea am vrut să venim aici mai mult decât cele trei săptămâni de practică impuse de școală” – a mai motivat Alexandra.

Compania HS aplică și un progam de învățământ profesional la Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” din Moinești. Și acolo elevii au avut opt săptămâni de practică în patru fabrici Holzindustrie Schweighofer din România. Iar șase dintre ei au cerut să fie angajați până la începerea școlii, în septembrie. Au fost primiți în departamentul de mentenanță, cu program redus, potrivit pentru vârsta lor de 17 ani, și au continuat să-și îmbunătățească abilitățile.

La jumătatea lui august au prins revizia generală, deci o săptămână întreagă au lucrat alături de electricienii și mecanicii cu experiență.

Alte articole