Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău găzduiește în aceste zile, între 27 și 29 iunie 2018, trei conferințe internaționale (OPROTEH – Constructive and Technological Design Optimization in the Machines Building Field, ediţia a XIII-a; COFrRoCA – Colloque Franco-Roumain de Chimie Appliquée, ediţia a X-a; CIEI – International Conference on Industrial Power Engineering, ediţia a XI-a), la care se adaugă o Sesiune națională de comunicări științifice studențești.

Programul conferinţelor cumulează 7 secţiuni ce cuprind 185 de lucrări, din care 83 aparţin cercetătorilor şi cadrelor didactice universitare din străinătate (Grecia, Algeria, Chile, Spania, Bulgaria, UK, Polonia, Franţa, Republica Moldova, India, Iran, Canada, Madagascar, Maroc, Rusia, Senegal, Tunisia), ce s-au înscris la cele trei conferinţe.

Acestea tratează variate arii tematice din domenii precum Inginerie industrială, Ingineria mediului, Dezvoltare durabilă, Inginerie mecanică, Inginerie şi management, Mecatronică şi robotică, Electroenergetică, Termoenergetică, Smart City, Chimia aplicată în industria alimentară, farmaceutică şi cosmetică, Inginerie de proces, Valorificarea agroresurselor.

La Sesiunea națională de comunicări științifice studențești „Ingineria – Profesia viitorului”, aflată la cea de-a II-a ediţie, s-au înscris 81 de lucrări. Cele mai bune lucrări din cadrul celor 9 secţiuni vor fi evaluate de un juriu de specialişti şi vor fi premiate.

Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc ieri, 27 iunie, de la ora 10.30, în Aula Universităţii. Din prezidiu au făcut parte şi au avut alocuţiuni: Maricica Coșa – prefectul judeţului Bacău, Sorin Brașoveanu – președintele Consiliului Județean Bacău, prof.univ.dr.ing. Dr.h.c. Valentin Nedeff – președintele Senatului Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, prof.univ.dr.ing. Mihail Minescu – prorector Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, prof.univ.dr.ing. Nicolay Petrov Mihailov – Universitatea „Angel Kanchev” Ruse (Bulgaria), Doctor Honoris Causa al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, prof. Gérald Guillaumet – Universitatea din Orleans, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, prof. Mohamed Akssira – directeur de Laboratoire de Chimie Physique & Chimie Bioorganique, Université Hassan II Casablanca, prof.univ.dr.ing. Dumitru Nedelcu – director pentru studii universitare de doctorat Universitatea „Gh. Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky – rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și prof.univ.dr.ing. Valentin Zichil – decanul Facultății de Inginerie şi preşedintele comitetului de organizare.

Totodată, după cel de-al XXIII-lea Simpozion naţional de Mecanica Ruperii care s-a desfăşurat la Sibiu, la finele anului trecut, Comitetul executiv al Asociaţiei Române de Mecanica Ruperii s-a întrunit acum, cu ocazia acestor manifestări, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău pentru o şedinţă de lucru în vederea stabilirii colaborării între cadrele didactice şi implicarea acestora în cadrul Asociaţiei.

De asemenea, în cadrul festivităţii de deschidere, Facultatea de Inginerie a oferit și Diploma de membru de onoare al Corpului academic prof. univ.dr.ing. Cristian Nichita de la Université Le Havre, Franţa.

Manifestările științifice din acest an omagiază împlinirea a 57 de ani de învățământ superior în Bacău și a 42 de ani de învățământ tehnic superior.

„Cele trei conferințe internaționale pe care le organizăm în aceste zile sunt de tradiție în Facultatea de Inginerie din cadrul universității noastre. Avem alături de noi oaspeți de seamă atât din țară, cât și din străinătate, iar la Sesiunea de comunicări științifice participă peste 100 de studenți. Este un eveniment de amploare, o carte de vizită pentru facultatea noastră, prin care ne dorim să dezvoltăm noi relații de colaborare atât pentru programele de studii în domeniul Ingineriei, cât și pe cercetarea științifică.”
prof.univ.dr.ing. Valentin Zichil, decanul Facultății de Inginerie și președintele comitetului de organizare a acestor manifestări științifice

Alte articole