– acest virus se transmite prin intepatura de tântar – DSP recomanda populatiei sa utilizeze plase de protectie la ferestre si sa foloseasca substante chimice repelente pentru tântari

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica a anuntat ca in perioada 1-9 septembrie, la nivel national, s-au inregistrat 18 cazuri noi de infectie cu virus West Nile, iar trei dintre acestea au fost in judetul Bacau.

„Cele trei persoane, cu vârste cuprinse intre 60 si 80 de ani, sunt din comunele Margineni, Luizi Calugara si Prajesti si s-au prezentat la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau cu urmatoarea simptomatologie: febra prelungita de etiologie neprecizata si cefalee”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau.

PUBLICITATE

Pacientii au primit toata atentia necesara si dupa ce si-au revenit au fost externati iar in momentul de fata sunt acasa.

De la inceputul sezonului cald, la nivel national, s-au inregistrat 58 de cazuri de infectie cu West Nile, iar cinci dintre persoanele care au primit acest diagnostic au decedat. Pentru prevenirea imbolnavirilor, autoritatile sanitare din Bacau au transmis deja autoritatilor locale o serie de recomandari care sa ajunga si la populatie.

„Efectuarea de dezinsectii cu substante insecticide cu efect pe populatiile de tântari, desecarea baltilor din jurul gospodariilor, indrumarea populatiei sa monteze plase de protectie pentru impiedicarea patrunderii tântarilor in locuinte, sa utilizeze substante chimice repelente de tântari, sa poarte imbracaminte cu mâneci lungi si pantaloni lungi, sa indeparteze recipientele cu apa statuta si gunoiul menajer”, a mai spus Anda Dumitrescu.

Infectia cu West Nile poate determina meningita sau meningoencefalita, iar transmiterea se face doar prin intepatura de tântar infectat. Persoanele predispuse la imbolnavire sunt cele in vârsta si cu boli cronice, simptomele fiind febra, dureri articulare si musculare. In 1996, tara noastra s-a confruntat cu o epidemie de meningita determinata de acest virus si de atunci s-a introdus un sistem de supraveghere, pentru depistarea la timp a acestor cazuri.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ