29 martie 2024
ActualitateTotul despre BACALAUREATUL 2018

Examen care a început în iarnă și se va termina acum, vara

Totul despre BACALAUREATUL 2018

Pentru prima dată, examenul de bacalaureat 2018 este unul care a fost împărțit în două: a început în iarnă, în luna februarie, și se va termina acum, vara, în lunile iunie – iulie. Pentru prima dată, urmare a unei decizii a Ministerului Educației luată la început de an școlar, cei peste 4.000 de candidați înscriși în prima sesiune a Bacalaureatului 2018 au participat deja la probele orale ale examenului, urmând ca cele scrise să le susțină în luna iunie.

Din datele furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, s-au înscris la probele orale, atât din seria curentă (elevi de clasele a XII-a și a XIII-a, care vor termina anul acesta cursurile liceale), cât și cei din seriile anterioare (care au mai susținut acest examen în alte sesiuni și nu au reușit să-l promoveze integral), 4.124 de candidați (343 din seriile anterioare).

3.827 dintre ei au dat proba orală la Limba și literatura română (din care 43 din seriile anterioare), 3.506 au fost înscriși pentru susținerea competențelor digitale (53 din seriile anterioare), iar 3.693, la competențele lingvistice la o limbă străină (52 din seriile anterioare), din care 3.382 la engleză, 247 la franceză, 4 la germană, 3 la spaniolă și 3 la italiană. La aceste probe nu s-au pus note, ci doar calificative de competență: începător, experimentat, avansat. Probele orale au început pe 12 februarie 2018, au continuat cu evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 21-22 februarie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.



Toți aceștia vor susține acum DOAR probele scrise.

ATENȚIE!

Şi în acest an, candidaţii vor fi supravegheaţi video şi audio, pentru a putea fi surprinși cei care vor încerca să copieze. Înregistrările făcute în săli vor fi verificate prin sondaj.
Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut toate probele de evaluare a competențelor orale și toate probele scrise, au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au cel puțin media generală 6 la probele scrise.

CALENDAR PROBE SCRISE:

* Prima probă scrisă, la Limba și literatura română – luni, 25 iunie
* Proba la Limba și literatura maternă – marți, 26 iunie (în județul Bacău nu sunt candidați)
* Proba obligatorie a profilului (Matematică, profil real sau Istorie, profi uman) – miercuri, 27 iunie
* Probă scrisă la alegere a profilului și specializării (Informatică, Chimie, Fizică, Biologie – profil real, Geografie, Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie – profil uman) – joi, 28 iunie.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12.00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 16.00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune s-au făcut în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a s-au încheiat vineri, 25 mai.

IMPORTANT!

Frauda la Bac se sancționează drastic

– cei prinși copiind sau încălcând alte reguli în organizarea examenului nu vor mai putea susține bacalaureatul două sesiuni

Candidații care participă la acest examen trebuie să știe că li se interzice în sală să comunice între ei sau cu exteriorul, prin diferite tehnologii, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi de lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor. Cei care încalcă aceste reguli sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele /obiectele interzise au fost folosite sau nu (chiar dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați), pentru că se consideră fraudă sau tentativă de fraudă, care se sancționează drastic. Astfel, candidații declarați „eliminați din examen” nu mai pot participa la probele următoare și nici nu se mai pot înscrie în următoarele două sesiuni. În plus, nu le vor mai fi recunoscute, în momentul în care vor susține din nou examenul, nici notele de la probele promovate anterior eliminării, inclusiv calificativele de la evaluarea competențelor lingvistice și digitale, de la probele orale. Calculul celor două sesiuni la care candidații eliminați din examen nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat (organizat pentru olimpici sau sportivi, care nu vor putea susține bacalaureatul în perioada programată în calendar, urmare a participării lor la anumite competiții sau campionate).

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 are următoarea structură:
10 – 13 iulie: înscrierea candidaților
27 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
20 august: limba și literatura română – proba scrisă
21 august: limba și literatura maternă – proba scrisă
22 august: proba obligatorie a profilului – proba scrisă
23 august: proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
24 – 27 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
29-30 august: evaluarea competențelor digitale
30-31 august: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
1 septembrie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 16.00)
2 – 5 septembrie: rezolvarea contestațiilor
6 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri