Invatatorii Viorica si Petrica Bilibok-Bârsan

Anul scolar 2016-2017 a inceput in satul Tarhausi, din comuna Ghimes Faget, cu masuri impuse de scaderea numarului de copii.

„A fost, ca de fiecare data – ne-a declarat invatatorul Petrica Bilibok-Bârsan -, o festivitate de inceput de an scolar. S-au pregatit salile de clasa, s-au primit o parte din manuale si s-au distribuit la elevi. La deschidere a fost prezenta directoarea coordonatoare a scolilor din comuna Ghimes-Faget, Monica Bârsan, directorul Liceului Tehnolgic din Ghimes Faget. Ne-am bucurat fiecare, elevi si dascali, de un nou inceput. Dar in acest an lucrurile s-au mai schimbat”.

Numarul elevilor din aceste scoli ascazut, dovada si masurile de comasare si de reorganizare. In glasul invatatorului Perica Bilibok-Bârsan am simtit o unda de regret. Poate pentru ceea ce trebuia sa fie un debut de an scolar normal, poate pentru ceea ce trebuia sa insemne pentru cariera sa, de dascal in prag de pensie, o noua si de neuitat deschidere catre fereastra mare a educatiei prin scoala. Sat asezat undeva spre creierul muntilor, la granita veche a Imperiului Austro-Ungar, Tarhausi este o asezare cu o istorie zbuciumata de vitregiile vremurilor.

Invatatorul Petrica Bilibok-Bârsan si sotia sa, Viorica, s-au dedicat mereu pastrarii identitatii nationale, au cautat sa intretina folclorul local, au antrenat tineri si batrâni in activitati culturale specifice si ies mereu in lume cu Ansamblu folcloric „Datina stramoseasca”, din care fac parte elevi ai scolilor din sat.

„Dupa festivitatea de deschidere a anului scolar – ne-a mai spus Petrica Bilibok-Bârsan – s-a intrat la clasa si, ca in prima zi, am facut un pic de organizare. La noi sunt ceva probleme, pentru ca s-au schimbat invatatorii de la clase, iar parintii sunt si nu sunt multumiti. Acum problema se discuta la conducere si vom vedea ce se va decide in continuare. Au fuzionat clase de la doua scoli, iar parintii vor ca eu sa revin la clasa. As fi bucuros, pentru ca imi iubesc elevii”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ