“In Grecia s-au descoperit urme de democratie pe buletinele de vot. E dramatic, virusul democratiei circula liber, spune Bruxellesul, decontaminarea tarii ar putea dura ani de zile”. Gluma este facuta de publicatia satirica LeGorafi.fr si exprima cât se poate de clar situatia din zona. Problema greceasca, dincolo de a fi una simpla economica, pare sa determine reactii in lant.

Pe de o parte, dintr-o misiva a lui Euklid Tsakalotos, coordonatorul echipei de negociere din partea Greciei, aflam de ce nu s-a putut ajunge la un acord cu Troika si a fost necesar referendumul: institutiile europene nu se puneau de acord asupra conditiilor pe care Atena trebuia sa le indeplineasca si veneau, tot timpul, cu o modificare de ultima ora: daca delegatia greceasca acceptase un TVA de 23 % pentru restaurante si catering, Troika a venit cu propunerea ca TVA sa creasca si in turism, ceea ce ar fi afectat industria de profil din tara.

Troika nu a acceptat ideea Greciei de a introduce un impozit forfetar pe afacerile cu profit de peste jumatate de milion de euro, dar a cerut tarii sa oblige toate firmele – mari si mici – sa plateasca in avans impozitul datorat pe anul viitor. In fine, scrisoarea lui Tsakalotos contine o multime de amanunte picante despre solicitarile UE, unele dintre ele putând fi regasite in masurile adoptate in guvernarea Boc.

PUBLICITATE

Revolta grecilor impotriva UE deranjeaza si SUA, care au nevoie de liniste in zona, pentru operatiunile contra Rusiei. Valul anti-european poate pune probleme mari regimurilor-marioneta din Europa de Est, conduse de politicieni subordonati Bruxellesului. Mai mult, da apa la moara Rusiei, care a acuzat mereu aroganta si opresiunea Occidentului. Nu e de mirare ca asistam la o crestere a curentului anti-UE, constructia europeana fiind considerata promotorul unor politici sociale care au adus numai saracie si suferinta.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Eu chiar aș vrea ca Grecia să iasă din zona €, din uniunea vamală, din spațiul Schengen și dacă s-ar putea să mutăm granițele Asiei ca să o înglobăm în acest continent. Cel puțin am avea un rezultat exact dacă e mai bine “în” sau “în afara” UE-ului. Dar văd că guvernanții lor doresc numai ștergerea datoriilor și continuarea creditărilor.

  2. nu pune la inima Razvane. s-a dat ordinul de zi pe unitate: demonizati Grecia ca daca vede lumea ca se poate e dezastru pentru oligarhia lui 0.1%. asa ca toti trollii de prin beciurile secu scriu la greu contra. pe sticla ti-e si greata sa te mai uiti la ce au ajuns sa manance toti gurnalistii gen mandruta, guran si alte lichele soroshiste. de exemplu n-am vazut pe nimeni sa aduca in discutie exemplul Islandei care dupa ce-a trimis banksterii la beci, au facut la fel referendum si alta Constitutie; au tras cam 2 ani si acum sunt bine merci. din pacate aici cred ca-si baga iar coada marele licurici; nu-si permite sa piarda asa punte de portavion deci deocamdata vor pierde banksterii care sperau la praduit. deja cotoroanta aia de la fmi a inceput sa-si bage ghearele in ochii merchelesei si spun sus si tare ca trebuie “hair cut”.

LĂSAȚI UN MESAJ