Duminica, 5 iunie, suntem asteptati la vot. Incepând cu ora 7 si pâna la ora 21, toti cetatenii cu drept de vot, care au implinit 18 ani, se pot prezenta la sectia de votare de care apartin. In cadrul scrutinului vom alege primarul, consiliul local si consiliul judetean pentru urmatorii patru ani. Pentru prima data in acest an, presedintele Consiliului Judetean va fi ales indirect, in urma unui vot dat de catre consilierii judeteni.

La prezentarea in sectia de votare, alegatorii trebuie sa prezinte buletinul, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, pasaportul, pasaportul diplomatic sau de serviciu sau carnetul de serviciu militar. Documentul de identitate va fi, pentru prima oara in istoria alegerilor, scanat, iar astfel se va afla in timp real daca cineva incearca sa voteze de doua ori.

Fiecare alegator va primi trei buletine de vot, iar la inceputul fiecarui va fi o legenda, pentru o mai buna intelegere a optiunilor. Un buletin va fi pentru alegerea primarului, al doilea pentru consilierii locali, iar al treilea pentru consilierii judeteni.

La fiecare sectie de vot paza este asigurata de politisti sau jandarmi.

Toate sesizarile privind posibile nereguli la vot trebuie semnalate politistilor, prin numarul unic 112. Neregulile pot fi sesizate si politistilor locali.

Este interzis in ziua alegerilor: fotografierea sau filmarea buletinului de vot, prezenta altor persoane in cabina de vot (amenda 600-1000 lei), comercializarea de bauturi alcoolice in raza de 500 metri fata de sectia de votare (amenda 2200-3000 lei), indemnarea sau determinarea alegatorului sa voteze o anumita lista sau un candidat (inchisoare de la 6 luni la 3 ani), impiedicarea exercitarii dreptului de vot (inchisoare 6 luni – 3 ani), utilizarea unui act de identitate fals (inchisoare 6 luni – 3 ani), introducerea in urna a mai multor buletine de vot (inchisoare 6 luni – 3 ani).
Intrucât alegerile locale din acest an vor fi dintr-un singur tur, este foarte important ca prezenta la vot sa fie masiva, pentru a da viitorilor alesi o legitimitate cât mai mare.

In tot judetul Bacau vor functiona 634 de sectii de votare, dintre care 125 in municipiul Bacau.
Numarul alegatorilor inregistrat oficial in municipiu este de 165.934, iar in intreg judetul 603.286.
Caseta: Cei care nu au un document valabil il pot obtine si in acest weekend. La Serviciul Buletine este program zilnic, sâmbata intre 8 si 16, iar in duminica alegerilor, de la ora 7 la 21.
Caseta: Chiar daca mai multe localitati au fost afectate de inundatii, potrivit Prefecturii Bacau pâna la acest moment, dupa verificari, s-a constatat ca toate sectiile de votare vor fi deschise in locatiile deja stabilite, adica in scoli, gradinite, camine culturale.

Link pentru a afla care este sectia ta de votare:

http://www.primariabacau.ro/pagina/dispozitie-privind-modificarea-dispozitiei-nr-535-din-27-02-2015-pentru-delimitarea-si-stabilirea-sectiilor-de-votare-din-municipiul-bacau-pentru-organizarea-si-desfasurarea-alegerilor-autoritatilor-administratiei-publice-locale-care-vor-avea-loc-in-data-de-5-iunie-2016


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Dar ce multi alegatori sunt in municipiul Bacau, asta in conditiile in care la ultimul recensamant eram ceva mai mult de 144.000 persoane, incluzand aici si pe cei sunt 18 ani!Alegeri curate, corecte, doar in visele noastre!

LĂSAȚI UN MESAJ