Tomate românești până în decembrie

– 2017 este primul an în care băcăuanii vor avea roșii autohtone pentru Crăciun și Revelion

Băcăuanii încântați de gustul roșiilor produse în pământ românesc vor avea tomate autohtone pe tarabe până în luna decembrie. Și asta mulțumită „Programului tomate 2017”, derulat de Ministerul Agriculturii în acest an prin care, practic, fermierii locali au fost stimulați să producă tomate în sistem protejat și în extrasezon.

Aceștia vor primi 3.000 de euro pentru producţii de minimum 2.000 de kilograme obţinute pe o suprafaţă de cel puţin 1.000 de metri pătraţi. Cei mai mulți beneficiari înscriși sunt din zonele Răcăciuni și Stănișești, recunoscute drept bazine legumicole importante ale județului, dar solicitări au venit și din Hemeiuș, Racova, Faraoani, Helegiu, Mănăstirea Cașin și Tamași etc.



Aproape toți agricultorii au declarat că vor începe să valorifice marfa abia în etapa finală a programului, respectiv noiembrie – decembrie. „Inițial, la nivelul județului, au fost înregistrați 46 de producători, însă, pentru ciclul 2 – noiembrie – decembrie -, au mai rămas doar 20, întrucât diferența nu au îndeplinit condițiile cerute prin program”, a declarat Florin Acatrinei, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Județene Bacău.

De altfel, solariile fermierilor băcăuani care au acceptat ajutorul de 3.000 de euro sunt pline de roade. Deja, din această săptămână, tomatele autohtone au apărut pe tarabe, după ce guvernanții au decis un nou termen de când agricultorii pot începe să vândă în piață roșiile produse în propriile solarii (23 octombrie, față de 1 noiembrie, inițial). Prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate a fost decisă și în contextul în care, din cauza factorilor de mediu, s-a redus perioada de valorificare a producției de tomate cultivate în câmp.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"