29 martie 2024
Interviu„Toata viata am intors brazda pentru a cauta banul”

„Toata viata am intors brazda pentru a cauta banul”

Interviu cu Ion Melinte, director al APIA Bacau, candidat in Colegiul 5 pentru Camera Deputatilor

– Domnule Melinte, sunteti unul dintre specialistii de marca din agricultura bacauana, om de afaceri, administrator unic al unei societati agricole private de succes la Benesti, iar in prezent, dupa un stagiu de director al Directiei Agricole, sunteti director executiv al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura. Cum se vede agricultura noastra de pe orizontala si cum de pe verticala?
– Din punctul meu de vedere, deoarece eu am pornit de jos, de la talpa tarii, o vad destul de bine, insa de sus, constrans de anumite limite de actiune, sunt nevoit sa ma conformez, lucrurile nu stau deloc bine. Am aici in vedere efortul taranului, al fermierilor, al celor care muncesc pamantul si nu se aleg la sfarsit cu mare lucru. Se lucreaza cu utilaje arhaice, taranul nu are bani, face o agricultura de subzistenta, abia reuseste sa produca pentru a-si sustine familia, gospodaria. Toate lucrarile, imputurile sunt foarte scumpe, iar subventia care o primesc de la APIA este minimala, cu 130 de euro nu poti sa lucrezi un hectar de teren. Este mai mult o agricultura…ecologica. Nu a fost o politica unitara pe termen lung, agricultura a stat mereu la mana politicului, cum s-a schimbat guvernul, cum s-a modificat politica agricola. Taranul este vitregit, a fost vitregit mereu, se incearca acum ceva, insa cu timiditate, dar nu vreau sa intru in amanunte, nu fac acum politica. Vorbesc prin prisma fermierului, calitate in care ma aflu si m-am aflat mereu.
– Ati pus pe picioare o exploatatie agriccola, ati facut-o profitabila, in conditiile in care, in acei ani, multe ferme au fost inchise, unele distruse, desfiintate. Cum ati reusit, ca despre reusita este vorba in cazul dumneavoastra?
– Eu am inceput munca la acel IAS ca zilier, apoi muncitor, dupa care mi-am finalizat studiile, am devenit inginer horticol, sef de ferma, director, mi-am luat doctoratul si am fost primul din Romania care a privatizat o unitate de tip IAS. Nu a fost deloc usor, cand a venit revolutia, toate contractele noastre au cazut, bugetul alocat nu a mai functionat si m-am chinuit, impreuna cu oamenii de acolo pentru a mentine pe rod livada. Tin minte ca nu am luat salariul sapte luni, nici eu, nici muncitorii. Am muncit pe degeaba. ~n timp ce peste tot se fura, se distrugea, eu incercam sa cladesc ceva. Oamenii m-au inteles si am pornit impreuna in aceasta afacere. Am muncit pe rupte, m-am batut cu bancile si abia in ‘92-‘93 am terminat. Am convins oamenii, proprietarii de terenuri, am incheiat contracte cu ei, chiar daca nu era legislatie pe atunci, gandidu-ma ca altfel, in nebunia de atunci, se putea distruge tot. Am salvat 100 de hectare de livada, restul a intrat in proprietatea oamenilor si, din lipsa fondurilor nu prea o mai lucreaza. Livada este si astazi, unde lucreaza si castiga atat localnicii, cat si altii. Este o ferma model la nivelul judetului Bacau, cunoscuta in tara si peste hotare, deoarece 70 la suta din productie merge la export. Lucreaza in ferma, pe timpul executarii diferitelor lucrari, 150-200 de oameni. Ferma s-a extins, am luat in arenda si alte suprafete de teren in alte localitati, din Stanisesti, Motoseni, Rachitoasa, avem si un mic sector zootehnic. Este o ferma cu circuit inchis, este o ferma ca o mare gospodarie, unde lucreaza o mare familie. Timpul a trecut, m-am calit si am demonstrat ca se poate face agricultura si in zona aceea.
– De peste 20 de ani vorbim de reabilitarea, modernizarea, eficientizarea agriculturii, insa am ramas tot la stadiul de promisiuni. Ce nu merge si de ce?
– Avand in vedere ca eu cunosc agricultura de jos, am trecut prin toate fazele, am vrut, am dorit, am avut ambitia de a face mult mai bine agriculturii, am dat concurs, am reusit, m-a batut sa fac ceva, cu toate piedicile care mi se puneau. Mi-a placut meseria, am crezut in ceva, nu am fost un baiat cuminte, nu am stat in pozitie de drepti, nu am stat in genunchi in fata nimanui si nu voi sta cat traiesc pe acest pamant. Am fost dat afara, eliberat din functie pe motive politice, m-am judecat cu statul, am castigat, am mers inainte. Eu sunt un luptator si am curajul unui om de actiune. Am reusit in viata, in meserie, in functii de conducere deoarece am incercat sa fiu corect cu mine, cu semenii mei si cu legea. Sa raspund la intrebare, avem nevoie de o legislatie clara, simpla, avem nevoie de specialisti, de buna credinta si de bani, avem nevoie de programe pe termen mediu si lung, de stabilitate in structurile de conducere.
– Vorbeam de bani, sunteti director al APIA, institutie prin care se deruleaza bani europeni si bani de la Guvern pentru fermieri, bani acordati prin programe, masuri, subventii. Care este filozofia acestei institutii ?
– Este cea mai importanta institutie din structurile Ministerului Agriculturii. Nu este vorba numai de o filozofie, ea exista, consider ca este o institutie menita sa ajute, sa sprijine fermierul roman, cu bani europeni, cu bani de la buget. Este o treaba foarte buna, insa nu suficienta. Subventiile in alte tari ale Uniunii Europene sunt mult mai mari fata de ceea ce se acorda la noi, la care se mai adauga o dotare mult superioara, masini si utilaje performante. ~n viitorul apropiat am putea profita de fonduri mai consistente daca am avea structuri care sa se ocupe de asa ceva. Ce avem astazi este insuficient, atat ca organizare, dar si ca personal calificat, adevarati specialisti in domeniu, numai asa am putea deveni competitivi. Taranii, fermierii nostri inca nu stiu, nu se pricep, nu ajung la informatiile necesare in vederea accesarii acestor fonduri. Noi nu mai avem la nivel de sat, de comuna specialisti in agricultura, nu avem acei consultanti pe care eu i-am vazut in tarile pe unde am fost. De ani de zile mergem doar pe improvizatii, se schimba guvernul, urmeaza schimbari de sus pana jos, nici nu apuci sa te familiarizezi cu domeniul si vine ordinul de schimbare. Nu intram in amanunte, cei care lucreaza in domeniu stiu, cunosc despre ce vorbesc. De aceea consider ca legislatia trebuie simplificata, este o bataie de joc, ca fermier, ca om care lucrezi pamantul ai nevoie de 4-5 juristi si de 2-3 economisti pe langa tine pentru a te descurca si a nu incalca numeroasele legi care te pandesc atunci cand pui plugul in brazda.
– Domnule director, vorbeati de Parlament, de la « zilier », sef de ferma, director de IAS, administrator unic al unei societati private, director al directiei Agricole si acum director executiv al APIA, sunteti in postura de candidat in Colegiul 5, pentru Camera Deputatilor. Spuneti-mi va rog trei argumente pentru decizia dumneavoastra.
– ~nainte de a spune argumentele de care vorbeati, as vrea sa va spun ca Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura a luat fiinta sub directa mea coordonare la nivel de judet, iar dupa ce m-au dat afara si am revenit, am fost coordonator pe toata Moldova, functie pe care am detinut-o pana ieri, zi in care m-am suspendat, deoarece am intrat in camapania electorala, cum m-am suspendat si din functia de director la APIA. De ce m-am inscris pentru alegerile parlamentare? Cred ca nu intram in politica, la modul cel mai sincer, daca in ultima perioada nu asi fi vazut aceasta bataie de joc la adresa fermierilor, daca nu vedeam si nu vad atatea piedici si atatea restrictii, venite de la unii sau de la altii, pentru a cauta nod in papura unor oameni care muncesc, care intorc in fiecare an brazda, oameni care aduc plusvaloare Bugetului National, dar care nu se bucura de stima si aprecierile pe care le merita. Acesta ar fi un argument, al doilea, v-am mai spus, este faptul ca in domeniu nu exista o legislatie clara, suficienta, iar cea care exista este extrem de restrictiva, mai mult conditioneaza decat reglementeaza, se observa conditionarea fermierului roman vizavi de fermierul european, este pus pe o treapta inferioara, tinut la cutie, de nici nu mai poate rasufla, darmite sa se mai bucure de munca lui. M-a mai determinat sa intru in politica, sa candidez la una din camere pentru a incerca, impreuna cu colegii mei sa punem ordine in multitudinea de taxe si impozite puse pe spinarea taranului, fermierului roman, sa le reducem la un numar si un nivel acceptabil, suportabil. Parca suntem un stat fanariot pus numai pe jecmaneala, in loc sa se preocupe si de stimulare, de incurajarea celor care muncesc, fac productie, aduc venituri la buget.
– V-am cerut trei argumente. Mai aveti?
– Un alt argument, pe care l-am luat in calcul, foarte important, chiar daca l-am plasat la urma, este cel care ma priveste pe mine. Eu sunt un om cunoscut, o persoana vizibila in zona, in Colegiul unde voi candida. Eu m-am zbatut de la inceput pentru oameni, pentru taranul de langa mine, pentru cel alaturi de care am lucrat, de unde ma trag. Candidez pe valea aceea, pe Valea Plangerii cum este ea cunoscuta, in Catanga, in colegiul 5, format din 20 de comune, deoarece eu sunt nascut si crescut acolo, acolo mi-am intemeiat o familie, in Craiestii din Stanisesti, sotia mea este din Glavanesti si niciodata taranii de acolo, de pe Valea Zeletinului, nu au avut un candidat al lor, din mijlocul lor. Prin activitatea mea din Parlament, daca voi fi ales, vreau sa sterg lacrimile de pe Valea Plangerii, deoarece si acolo traiesc si muncesc oameni pregatiti, cinstiti, buni romani, care nu sunt mai prejos ca altii, din alte zone. Vreau sa ma pun in slujba acelor oameni, sa fac tot ce voi putea, si cred ca pot multe, am demonstrat-o in anii din urma, pentru a le imbunatati viata. De aceea va spun si le voi spune si lor ca voi fi un deputat al lor si ma voi bate pentru ei.
– Este laudabil crezul dumneavoastra, insa in Colegiul in care candidati va confruntati cu inca trei agricultori, un horticultor, un agronom si un patron de ferma agricola, cotracandidatul de la UDMR este traducator, cu domiciliul in Oradea…
– Nu, eu nu ma bat, cu ghilimele de rigoare, cu niciunul dintre ei, eu ma bat cu electoratul, dar nici cu el nu ma bat, ci ma lupt pentru si le cer si eu ajutorul pentru a-i ajuta. Daca vor sa aiba un om al lor, un om din zona aceea, daca vor sa fie reprezentati cu adevarat in Parlament, atunci eu le ofer aceasta sansa, ma angajez de data aceasta slujbasul lor. Ceilalti candidati au sansele lor, fiecare are dreptul sa candideze. Eu sunt un om de cuvant, un om de la talpa pamantului. Nu toti ma cunosc, insa prin muca mea i-am ajutat si sprijinit pe toti. Si va voi da un alt exemplu: subventiile pentru bovine se acorda doar daca persoanele fac parte dintr-o asociatie, inscrierea acestora in asociatie costa 1500 de lei pe cap de animal, fermierul trebuie sa aiba minim trei animale, faceti socoteala, 4500 de lei, plus 600 de lei taxa de inscriere, in total 5100 de lei. ~n conditiile in care APIA nu-i acorda subventia din diferite motive, fermierul pierdea toti acei bani. Am fost singurul director din tara care a intervenit rapid, am sunat directorul general, ministrul agriculturii si am reusit sa modific aberantul ordin, astfel ca acum fermierii platesc sume infime pentru a beneficia in final de aceasta subventie. Tot in acesti ani de cand am ocupat functii de conducere in structurile de organizare in teritoriu a agriculturii am militat, am propus, m-am zbatut sa fie declarata zona defavorizata, in mare parte am reusit, astfel ca fermierii din acele comune primesc in plus 50 de euro la subventiile acordate anual. Acestea sunt fapte, nu vorbe, nu promisiuni, cu ele si cu altele ma voi prezenta in fata alegatorilor din colegiu. Am in proiect si, repet, daca oamenii imi vor da votul, voi initia, voi elebora proiecte de legi care sa stimuleze investitorii, pe aceia care vor sa deschida afaceri in acele localitati, indiferent despre ce investitii va fi vorba, de integrare, de asociere pentru a valorifica productiile din zona : mori, fabrici de paine, de prelucrarea laptelui, a fructelor, mici ateliere etc., initiative care vor conduce la cresterea locurilor de munca. PPDD este un partid tanar, are pentru prima data candidati pentru Parlament, insa cu programele noastre, cu ideile noastre vom creste impreuna, vom deveni o forta in legislativul tarii.
– Nu aveti inca structuri de partid, nu aveti primari in zona, cum au alte partide, vor fi presiuni, cum le veti face fata?
– Stiu ca sunt presiuni, le simt de pe acum, imi spun oamenii ca unii primari fac presiuni asupra lor, exista inca teama, am cunostinta de la alegerile precedente ca s-a umblat si cu «stimulente», cu «subventii» pentru a influenta votul oamenilor, insa eu am incredere in cinstea oamenilor, am incredere in taranii mei, am vointa, am notorietate, sunt curat, cinstit, corect, cu aceasta avere ma prezint in fata electoratului. Sa stiti ca nici la judet nu am avut pe cineva in spate, m-am descurcat singur, am realizat ce mi-am propus, am castigat intotdeauna, sunt bataios, am fost corect cu oamenii, dar si cu legea. Eu m-am realizat muncind si batandu-ma tot timpul, asta vreau sa le spun oamenilor si consider ca voi reusi, voi reusi si de data aceasta.
– Astazi incepe campania electorala, la ce trebuie sa se astepte oamenii din Colegiul dumneavoastra?
– Eu nu am un staff propriu-zis de campanie, am doar niste prieteni care ma vor ajuta, ma sprijina. La ce sa se astepte? Sa se astepte ca le voi bate in poarta. Sunt 30 de zile de camapnie, sunt 30 de seri, 30 de nopti, 30 de dimineti, o voi lua apostoleste din sat in sat, ma voi intalni cu ei la adunarile la care ii voi invita, la casele lor. O zi pentru fiecare comuna. Sigur ca am si cateva materiale de promovare, afise, banere, cum se obisnuieste. «Un om bun pentru oameni buni» este deviza mea.
– Sunteti deputat, care ar prima initiativa legislativa?
– Am scris si pe afisele mele, prima initiativa ar fi renegocierea subventiilor pentru agricultura romaneasca, iar a doua va fi aceea privind organizarea mai judicioasa, mai corecta a structurilor teritoriale, acum nu exista nimic, taranul nu are la ce poarta sa bata pentru a se informa, pentru consultatii. Asa cum exista un asistent social, sa fie si un «asistent» agricol, ca sa dau doar un exemplu. Ma preocupa atagerea de fonduri europene, ele sunt, insa din experienta stiu, vad ca ele nu ajung acolo unde este nevoie de ele, se pierd in tot felul de proiecte care nu aduc plusvaloare, nu aduc profit, nu se intoarce nimic la bugetul statului. Eu nu cred ca politica asteptarii este cea mai buna, sa stam in genunchi pentru a primi mila si pomana. Suntem un popor mandru, harnic, demn, taranul are demnitate, trebuie sa le aducem din nou in prim plan, sa ne trezim si sa realizam ca viata noastra depinde de munca noastra, ca prosperitatea ne vine din demnitate, din legi bune, de la conducatori luminati.
– Ati vorbit doar de agricultura…
– Da, insa pe agenda mea sunt si celelalte probleme ale satelor noastre, cum sunt sanatatea, invatamantul, administratia, infrastructura, aceste sunt problemele unui deputat, a unui parlamentar, el nu este primar, nu este viceprimar. Am luat in calcul absolut totul, inclusiv ca voi intampina greutati, dar eu am un crez pentru care ma duc acolo, daca vreau sa fac ceva bun pentru tara asta si n-am sa reusesc in totalitate, o sa fac publice toate initiativele mele, sa le stie in primul rand electoratul din Colegiul meu, cat si ceilalti oameni din toata tara. Eu nu voi propune lucruri imposibile. Sa nu uit, mai un argument pentru care candidez. Stiti Legea 188, legea functionarului public, ea nu se aplica, este incalcata permanent, la fiecare schimbare de guvern. Eu dau concurs pentru o functie publica, sunt functionar public, se schimba guvernul si ma da afara. Daca este post de functionar public, apoi asa sa fie, daca este functie politica, atunci sa se spuna clar in lege, nu sa ma schimbi pe motive de ochi frumosi, ci doar daca am gresit, nu mi-am facut datoria. Trebuie sa se faca o data ordine.
– Spuneati ca nu aveti un staff de campanie, ca va bazati pe prieteni, pe oameni de incredere. Cum a primit vestea familia, este alaturi de dumneavoastra, ce a reprezentat familia in cariera de succes de pana acum?
– Un gazetar de la o alta publicatie mi-a luat un interviu prin anii ‘90 si a pus titlul «Doi nebuni din Benesti s-au apucat de agricultura» ~n toti acesti ani am muncit impreuna, si eu si sotia, care este economista, acum duce greul la societate de cand eu sunt director si imi spune mereu ca ii este din ce in ce mai greu, insa si ea si baiatul nostru, licentiat la ASE, iar acum urmeaza o noua facultate, cea de Drept, sunt alaturi de mine, ma sprijin de umerii lor, muncim si luptam pentru a duce la indeplinire si ceea ce mi-am propus pentru urmatorii ani. Am o familie minunata, am construit impreuna o afacere prospera, nu am lucrat cu banii statului, eu toata viata am intors brazda si am cautat banul si, de multe ori, o intorc si nu gasesc. Asta-i agricultura!



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri