19 mai 2024
ActualitateToamnă culturală la Moinești

Toamnă culturală la Moinești

Municipiul Moinești a aniversat, în perioada 3-5 septembrie, 584 de ani de atestare documentară a localității, prin manifestări culturale și sportive reunite sub genericul „Zilele municipiului Moinești”. Este un eveniment organizat în fiecare an în preajma sărbătorii Nașterea Maicii Domnului, Prea-Sfânta Fecioară fiind patronul spiritual al localității.

Programul manifestărilor a cuprins o gală dedicată profesorilor pensionari care și-au clădit întreaga lor carieră cu scopul primordial al creșterii calității educației tinerelor generații. „Am gândit acest eveniment special cu gândul la fiecare dintre cei care ne-au ajutat pe noi toți să ajungem la maturitate: ne-ați învățat să scriem, să citim, ne-ați călăuzit destinele și ați știut să ne cultivați pasiunile, îndrumându-ne zi după zi timp de decenii! Vă suntem recunoscători! Este prima ediție a acestei gale, vă chemăm astăzi aici – profesori pensionari și profesori încă în activitate – pentru a vă omagia și a vă mulțumi pentru esențiala dumneavoastră activitate didactică și pedagogică!” – a subliniat primarul Valentin Vieru. Tuturor celor prezenți în sală le-au fost dedicate două concerte de excepție, în interpretarea sopranelor Gabriela Iștoc și Alis Maria Făiniță.

Ca în fiecare an, cuplurile care împlinesc cincizeci și chiar șaizeci de ani de căsătorie au fost onorate și li s-au oferit flori și cadouri (23 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie și 3 cupluri care aniversaseră 60 de ani de căsătorie).



Tot un trofeu au primit și cei sărbătoriți în cadrul Galei Sporturilor, generații întregi de antrenori, manageri și președinți de club, membri ai echipelor medicale și sportivii de performanță din fotbal, handbal, baschet, tenis de masă și tenis de câmp, șah, atletism, arte marțiale, ciclism. Începutul evenimentului a fost dedicat proiectării unui film care prezenta finalizarea modernizării tuturor terenurilor de sport ale instituțiilor de învățământ din localitate – ultimul dintre acestea, cel de la Colegiul Tehnic Grigore Cobălcescu, fiind inaugurat chiar în ziua de vineri 3 septembrie, ca prim eveniment al manifestărilor „Zilele municipiului Moinești”.

Cea de-a zecea ediție a Festivalului de Muzică Populară „Moineșteanca” s-a derulat cu toate cele 15 ansambluri din țară și din Republica Moldova defilând însoțite de fanfară până la scena teatrului de vară din Parcul Băi, locul de desfășurare a competiției care a avut inclusiv o componentă online – cu ansambluri din Serbia, Bulgaria, Turcia și Albania. Animatoarea și sufletul acestui festival este profesoara Marinica Ifrim de la Clubul Elevilor, președinta asociației „Mândră Iie Românească”. Marele premiu al festivalului a fost înmânat ansamblului folcloric „Stejărelul” al copiilor și adolescenților de la Clubul Elevilor din Darabani, județul Botoșani!

Sâmbătă a avut loc vernisajul expoziției colective a artiștilor prezenți la Tabăra de Pictură și Sculptură „Artiștii Plastici în Moinești” – ajunsă tot la cea de-a zecea ediție. Parte din lucrările care au fost expuse vor rămâne în patrimonial cultural al administrației locale.

Iar la catedrala cu hramul Nașterii Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Nicolae a fost oficiată, duminică, 5 septembrie, o slujbă specială și tot acolo au fost aduse spre închinare moaștele Sfântului Luca al Crimeii și ale Sfântului Nectarie.

Manifestările au cuprins un spectacol susținut de copiii și adolescenți îndrumați de prof. Irina Pashalov (Asociația M. Y. Music Art) și numeroase competiții sportive. Duminică seara a avut loc un concert extraordinar pe scena din Parcul Băi, cu solistul Raoul și cu Ansamblul Etno-folcloric Plăieșii din Republica Moldova.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri