26 aprilie 2024
ActualitateToamna bacoviană, ziua a II-a: Vibrația Bacovia

Toamna bacoviană, ziua a II-a: Vibrația Bacovia

Voi începe cronica evenimentelor din ziua a doua a „Toamnei bacoviene” cu o știre: La împlinirea a 140 de ani de la nașterea celui mai mare poet băcăuan, unul dintre cei mai importanți poeți ai României, considerat de critici ca al doilea după Mihai Eminescu, nu a participat, nu a fost prezenti, nu a trecut pe acolo, niciun reprezentant al vreunei instituții administrative sau politice din județul Bacău. Nu au reușit să ajungă să adreseze un salut, o mulțumire celor peste 50 de poeți, romancieri, dramaturgi, eseiști, critici literari, directori de reviste, editori veniți din toată țara pentru a-l sărbători pe Bacovia. Ca un gest de politețe și apreciere. M-au întrebat mulți cunoscuți, prieteni dacă suntem orfani, lăsați de izbeliște de primar, viceprimari, prefect și subprefecți, de președinte și vicepreședinți, de consilieri, reprezentanți ai guvernului în teritoriu, că pe la ei nu se întâmplă…N-am avut răspuns. Nu întotdeauna este suficient să dai niște bani! Unde mai pui, că una dintre manifestări a avut loc chiar în sediul Prefecturii. Și iar îmi amintesc de anul 1971, cum și-au amintit și alți invitați la „Toamna bacoviană”.

Premiile…Toamnei

Și, acum, să trecem la ale noastre. Vineri, 17 septembrie, data de naștere a poetului simbolist, a marelui Poet George Bacovia, seara târziu, la încheierea manifestărilor, în Sala ATENEU, a avut loc decernarea Premiilor Naționale „George Bacovia”. Juriul a stabilit următoarele premii:



Premiul Național „George Bacovia”, pentru Debut în Dramaturgie – Violeta Savu (redactor Revista ATENEU).
Premiul Național pentru Critică literară – Adrian Dinu Racheru (Timișoara).
Premiul Național pentru Proză: Varujan Vosganian (București).
Premiul Național pentru Poezie – Cristina Ștefan (Bacău).
Premiul Național „George Bacovia” pentru întreaga operă – Eugen Uricaru, născut la Buhuși, fost redactor al Revistei ATENEU, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, diplomat, scenarist, a publicat peste 20 de volume, premiat de două ori de Academia Română și de două ori de Uniunea Scriitorilor din România.

Tot în același cadru, au fost acordate și și Premiile Speciale ale Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor: Premiul „Octavian Voicu” – Ștefania Oproescu; Premiul „George Bălăiță” – Ecaterina Petrescu Botoncea; Premiul „Nicolae Dabija” – Victoria Fonari (Chișinău); Premiul Special „Tristan Tzara” – Cristine Bernadette Rousseau; Premiul „Solomon Marcus” – Mihai Botez, Premiul Special „Alexandru Piru” – Liviu Chiscop.

Ziare, cărți, reviste

Ziua a doua a „Toamnei bacoviene” s-a deschis însă, de la ora 10.00, în Sala de festivități a Consiliului Județean, cu o sesiune de lansare de carte, reviste și alte publicații, din tot arealul cultural, de la Galați, la Suceava, dar și din Chișinău și București. Bacăul se prezintă bine la acest capitol, fiind prezentate colegilor din țară, Revista ATENEU, Revista Bacoviana, Revista Plumb și Cadran Cultural, dar și „13 Plus”. S-a adus în discuție, la fel ca și anii trecuți, starea precară a distribuției presei, a tirajelor, cât și al finanțării. Un aspect de remarcat este că multe reviste, din toate județele particiapnte, sunt finanțate, realizate și tipărite de asociații și persoane private! Printre cărțile lansate cu această ocazie am remarcat volumul „Poetul Bacovia – eseuri analitice”, Editura „Contexte” 2012, semnat de prof. Liviu Chiscop. De altfel, au fost evidențiate preocupările redactorilor, patronilor, oamenilor de cultură pentru promovrea literaturii de calitate, un rol important fiind acordat poetului George Bacovia și operei sale. A fost un schimb de experiență, de idei, propuneri, interesant.

„I-auzi corbii” – expoziție de fotografie

Manifestările, unele în premieră, inedite, au continuat cu cele organizate de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. La Muzeul de Artă, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „I-auzi corbii”, a artistului viziual Ovidiu Ungureanu, membru al UAP, Fliala Bacău. Tema este un leit-motiv al unei poezii a lui George Bacovia, pusă în operă de un artist consacrat, fotografia lui Ovidiu Ungureanu are forța persuasiunii, are elocvență, are putere magnetică, are idei, sentimente, care se împletesc într-o compoziție care transmite mesaj și impresionează privitorul. Au vorbit despre artist, despre expoziție, Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal, Tincuța Horonceanu Bernevic, poet, custode al Casei Memoriale „George Bacovia”, Viorel Cojan, artist vizual, membru al UAP. Expoziția rămâne deshisă pentru public 30 de zile. De altfel, Ovidiu Ungureanu nu este la prima întâlnire cu Bacovia, în 2016, a realizat filmul docuemtar „Casa Memorială George Bavcovia, în colaborare cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și Facultatea de Arte Vizuale Iași, tot în 2016, la redeschiderea Casei Memoriale a poetului, a realizat și prezentat unui numeros public un video meeting „Bacovia”.

BACOVIA – portret, expoziție unicat

O inițiativă și o realizare extraordinară, unicat în România și în Europa am consemnat-o la Galeriile de Artă ALFA: Expoziția de pictură, sculptură, grafică și caricatură „Bacovia – portret”. Autorul acestei magnifice expoziții este Victor Eugen Mihai (VEM), artist, caricaturist de mare forță și talent, participant și premiat la numeroase saloane de caricatură din întrega lume. Ce a putut să ralizeze VEM, în colaborare cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” (care a pus la dispoziție spațiul și a achitat afișele – 500 de lei), cu Dionis Pușcuță, pictor, șeful Secție Artă, cu muzeografii de la Galeria ALFA, este o poveste despre Bacovia, o poveste care trebuie spusă și scrisă. A reușit să aducă în Bacău 250 de artiști, din 52 de țări, de pe șase continente, la care se adaugă lucrări de artă contemporană, ale unor artiști băcăunai, cât și lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Bacău. unt pe simeze 177 de lucrări (o selecție extrem de riguroasă), din cele peste 500 sosite din întreaga lume, semnate de cei mai buni caricatuiști din țara lor. Este un alt Bacovia, eliberat de canoanele de care suferă artiștii români, un Bacovia ALTFEL, în zeci de ipostaze și viziuni. Expoziția este unicat, nu doar prin reunirea în aceeași expoziție a tuturor genurilor artistice, dar și prin faptul că a fost deschisă concomitent în alte 14 orașe din 13 județe, cum ar fi Iași, Suceava, București, Călărași, Tg. Mureș, Brăila, Focșani, Vaslui, Deva, Reșița, dar și în Buhuși.
De remarcat că în Buhuși, vernisajul, expoziția a fost prezentată publicului de un critic literar – Petre Isachi și de doi scriitori – Ion Fercu și Ion Dinvale, onorând cu prezența și primarul orașului Vasile Zaharia, consilieri locali, șefi ai unor instituții pulbice, tineri.

Nu-i lipsit de interes, cred, reporterul este obligat să o facă, să consemnăm că expoziția a fost realizată cu bani din buzunarul propriu al acestui extraordinar artist și om – VEM, care, la vernisaj, a spus doar „Bine ați venit!”.
Asupra acestei expoziții, ziarul nostru va reveni și în edițiile următoare, să mai spunem că vernisajul în sine a fost un spectacol de zile mari, cu particparea actorului Bogdan Matei, a criticului literar Adrian Jicu și a tânărului Cosmin Șipoș, violonist, fiecare, cu arta lor, ne-au adus în față un Bacovia profesor de desen, de muzică, poet, om al urbei, cetățean, dialogurile fiind și un pamflet cu subiecte cotidiene, mai ales politice.

George are o…agată

În după-amiaza zilei de vineri, la Sala Ateneu, USR a invitat oaspeții din țară la un moment…dramatic. A fost pusă în scenă o bijuterie, un moment dramatic, un omagiu adus poetei și soției de poet – Agatha Grigorescu – Bacovia, în regia și scenariul poetei Cecilia Moldovan, cu particparea extraordinară a actorilor Noemi Eliza Judeu și Ștefan Hagimă, coregrafia fiind semnată de Tudor Mancaș – Colegiul Național de Artă Bacău.

A fost cea de-a 50-a ediție a Toamnei bacoviene, după unii, a fost doar ediția cu numărul 10, după alții. Indiferent cum s-au chemat și câte au fost, niciodată nu este și nu va fi prea mult ceea ce reușim să facem pentru Poetul nostru Bacovia. Invit băcăuanii să viziteze cele douî expoziții, care vor rămâne deschise 30 de zile. Vor fi întâlniri memorabile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri