Succesul neasteptat al fortelor armate nigeriene care au reusit sa salveze sute de fete rapite de gruparea terorista Boko Haram are un secret.

Dupa ce ani de zile fortele armate nu au reusit sa tina piept gruparii teroriste, noul presedinte nigerian, fostul general Muhammadu Buhari, a decis ca e momentul unei schimbari de strategie.

Asa ca a angajat o firma de securitate sud-americana sa antreneze si sa ajute fortele armate nigeriene in razboiul contra Boko Haram.

Fosti ofiteri de elita in trupele sud-africane care aparau regimul de apartheid, membrii STTEP (Specialized Tasks, Training, Equipment and Protection) nu mai au 20 de ani.

Desi au o anumita vârsta, acest lucru a fost transformat intr-un avantaj deoarece au compensat cu pregatirea si cunostintele militare.

Colonelul Eeben Barlow, cel care conduce STTEP, a decis sa imite tacticile gruparii teroriste, rezultatul fiind un razboi de gherila contra unei armate de gherila.

Membrii gruparii erau urmariti neincetat de luptatorii nigerieni indrumati de sud-africani, care loveau pe neasteptate in atacuri rapide fortele Boko Haram, dupa care se retrageau. Odata ce insurgentii erau pusi pe fuga si traseul lor era stabilit, alte forte erau debarcate din elicoptere in fata lor pentru a le taia calea.

Aceste tactici au dus la slabirea fortelor gruparii teroriste, care a trebuit sa abandoneze o buna parte din teritoriul pe care-l controla.

Succesul repurtat de cooperarea cu STTEP a determinat presa internationala sa se intrebe care a fost, de fapt, ajutorul oferit Nigeriei de Statele Unite si Marea Britanie, care-si anuntasera sprijinul dupa ce Boko Haram rapise peste 200 de scolarite din orasul Chibok, situat in nord-estul tarii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ