25 mai 2024
EconomieTermen „strâns” pentru despăgubirile de secetă

Termen „strâns” pentru despăgubirile de secetă

Mii de fermieri in aproape tot județul ar urma să fie despăgubiți de stat în urma daunelor provocate de seceta de anul trecut. De data asta, ajutorul de stat se acordă pentru culturile de primăvară afectate de secetă în procent de peste 30% până la 100%. Agricultorii vor primi doar o treime din suma la hectar promisă  inițial de stat.

După o lungă așteptare și tergiversări nejustificate, fermierii băcăuani vor primi o brumă de bani în contul despăgubirilor acordate de stat ca urmare a pierderilor provocate de secetă, anul trecut. De data asta este vorba despre culturile de primăvară (grosul suprafețelor calamitate), după ce anul trecut, statul luase în calcul doar culturile de toamnă „arse” de secetă.

335 lei/ha, în loc de 1.000 de lei, promise inițial



Fermierii din județul Bacău ar urma să încaseze 335 de lei la hectar, sumă care se va acorda, însă, doar în cazul culturilor calamitate în procent de 100 la sută. În restul situațiilor, cunatumul despăgubirilor se va reduce procentual, în funcție de gradul de calamitare a culturii. De  reținut că agricultorii vor avea doar trei săptămâni la dospoziție pentru a cere de la stat despăgubirile care li se cuvin. Documentele se depun, până la 20 iulie 2023, la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Bacău. „În județul Bacău, au fost afectați 2.725 de fermieri, din 67 de localități, cu o suprafață de 33.209 hectare, din care 22.115 de hectare erau cu porumb, 10.719 hectare, cu floarea soarelui, 48 hectare, cu mazăre și 327 hectare, cu soia. Ajutorul de stat sub formă de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha, aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile de porumb, floarea-soarelui, soia sau măzare”, ne-a transmis Adrian Solomon, directorul executiv la DAJ Bacău. Inițial, guvernanții au promis că vor plăti 1.000 de lei pentru fiecare hectar calamitat integral din cauza secetei. Până să ajungă să fie publicat normativul prin care se acordă aceste despăgubiri, suma s-a diminuat la … 335 de lei/hectar.

Cine sunt cei îndreptățiți să ceară despăgubiri

Beneficiarii sunt atât producătorii agricoli persoane fizice, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderi familiale, precum și producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare. Atenție, întrucât vor putea primi aceste sume fermierii care deţin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv. În plus, aceștia trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu cererea unică de plată 2022, din care se pot identifica culturile înfiinţate în primăvara anului 2022, respectiv porumb şi/sau floarea-soarelui şi/sau soia şi/sau mazăre, precum şi suprafeţele de teren declarate aferente acestor culturi. Solicitanții despăgubirilor nu trebuie să fie în dificultate, cu excepția celor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică, dovedită prin consemnarea în procesele verbale a procentelor de calamitare, în procentele amintite.

Ce conține dosarul

Cererea de despăgubire va fi însoţită copia  procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, și copia documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum instituţia de credit, codul IBAN, pentru efectuarea viramentelor. Aceste acte, în copie, trebuie semnate de cei care solicită ajutorul, având, totodată, scrisă pe ele sintagma „conform cu originalul“. Anul trecut, pentru culturile de toamnă, respectiv grâu, orz sau rapiță, fermierii din Bacău au primit despăgubiri de secetă, în valoare de 20 de milioane de lei. Inițial, fermierii din județul au declarat 9.000 de hectare afectate de secetă, suprafață redusă, ulterior, în urma verificărilor din teren, la doar 5.353 de hectare, compromise integral. Suma maximă, plătită de stat a fost de 1.500 de lei pe hectar.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri