Tribunalul Bacău a dat, joi, 28 martie, un nou termen de judecată în procesul prin care ANAF, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, a cerut intrarea în faliment a societății Rafo Onești. Noul termen este 16 mai, când instanța vrea să știe exact care este datoria rafinăriei către creditori și care justifică cererea de intrare în faliment. Rafo este în insolvență și a fost scoasă la vânzare. Foștii salariați ai Rafo cer, acum, un singur lucru: să le garanteze cineva că își pot recupera și în ce condiții creanțele de natură salarială, drepturile neachitate în anul 2016.

„Eu – ne-a declarat după proces Ion Marian, reprezentantul salariaților de la Rafo – am susținut în instanță că încă mai este posibilitatea să mai apară un investitor, deci să se continue planul de reorganizare judiciară a societății. Instanța a cerut Casei de Insolvență Transilvania (CITR) să precizeze, din analiza activelor, ce se mai poate valorifica pentru a se asigura conservarea în continuare a instalațiilor rafinăriei. Eu am precizat aici că în condițiile în care acționarul majoritar nu vine cu resurse proprii, din toată analiza resurselor deja existente sunt șanse minime de a se mai asigura conservarea pe o perioadă lungă de timp”.

CITR a arătat însă că mai sunt discuții cu unii investitori interesați de Rafo, dar nu a depus până acum nimeni garanția solicitată pentru preluarea caietului de sarcini al licitației de vânzare.
„Părerea mea – a opinat Ion Marian – este că până pe 16 mai cineva real interesat ar trebui să vină cu banii ceruți la licitație, plus ce mai trebuie pentru menținerea instalațiilor în conservare până la toamnă. Astfel măcar ar deveni proprietarul rafinăriei și ar valorifica-o cum vrea: ori modernizată și repornită ori vândută pe bucăți”.

Un grup de specialiști oneșteni, de exemplu, a discutat deja cu investitori din China, care s-au declarat interesați de Rafo, chiar și de Carom și de termocentrala din Borzești. Dar nici ei nu au făcut pasul spre acestea. Chiar joi, 28 martie, alt investitor anunța că până pe 30 martie va avea banii necesari în cont și va depune oferta pentru Rafo.

„Ce interes au cei care se declară interesați să ne tot amâne? Doar și pentru ei timpul consumat înseamnă bani” – se întreba, cu înțeles, Ion Marian, vizavi de asemenea promisiuni.

Deși de acum pare greu de crezut, cărțile pentru Rafo se pare că încă se mai fac.