20 aprilie 2024
Actualitate„Terapie ocupațională pentru copii cu boli incurabile”, un nou proiect al Asociației...

„Terapie ocupațională pentru copii cu boli incurabile”, un nou proiect al Asociației „Lumina”

Asociația băcăuană „Lumina” implementează în această perioadă, până la sfârșitul lunii iunie 2021, proiectul „Terapie ocupațională pentru copii cu boli incurabile”, finanțat de TELUS Internațional. Copiii și tinerii dignosticați cu afecțiuni limitatoare de viață sau amenințătoare de viață  internați în Centrul de Îngrijiri Paliative pentru Copii sunt principalii beneficiari ai acestui proiect. Aceștia primesc îngrijire paliativă adaptată nevoilor lor: asistență medicală, asistență socială, kinetoterapie, consiliere psihologică și spirituală.

„Prin acest proiect dorim să dezvoltăm terapia ocupațională ca element inovativ la nivelul țării noastre în îngrijirea paliativă. Un terapeut ocupațional este un profesionist din domeniul sănătății care lucrează cu copiii și familiile lor pentru a-i ajuta să se implice în activități de zi cu zi. Când medicul comunică pacientului sau familiei că «din păcate ne se mai poate face nimic», atunci ai nevoie, mai mult ca oricând, să primești servicii de îngrijire paliativă care să dea viață zilelor ce au mai rămas. Atunci când un copil este diagnosticat cu o afecțiune limitatoare de viață, situația devine dramatică. Copilul nu are capacitatea de a întelege de ce viața i se schimbă radical, de ce nu se mai poate bucura de copilărie, de ce trebuie să urmeze tratament, de ce i se impun restricții și limitări, de ce nu mai poate juca fotbal sau nu mai merge la școală, de ce trebuie să stea în spital pe perioade îndelungate. Este momentul în care, copilul și familia acestuia are nevoie de îngrijiri paliative”, a explicat Lavinia Porubiu, manager proiect.

Astfel, din dorința de a îmbunătăți calitatea vieții acestor copii și profitând de existența secției de Terapie Ocupațională a Facultății de Știinţe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din Bacău, Asociația „Lumina” intenționează să introducă o nouă specializare, cea de terapeut ocupațional, în echipa complexă ce furnizează serviciile de îngrijiri paliative, pentru a păstra capacitatea copiilor de a fi implicați, cât se poate de mult timp, în activități uzuale, pentru a resimți, cât mai puțin restricțiile vieții în spital, pentru a găsi modalitățile prin care pot fi ajutați să se bucure de participarea activă la activitățile specifice copilăriei (pictat, dans, joacă cu ceilați pacienți etc.).



Impactul proiectului

Pe termen scurt, proiectul vizează:

– dezvoltarea unor programe de terapie ocupațională în îngrijirea paliativă pediatrică (inovație la nivel național);

– dezvoltarea de competențe la nivelul specialiștilor în terapie ocupațională;

– creșterea încrederii în forțele proprii și a stimei de sine a copiilor diagnosticați cu afecțiuni limitatoare de viață;

– diminuarea riscului de apariție a depresiei și anxietății copiilor diagnosticați cu afecțiuni limitatoare de viață.

Pe termen lung, obiectivele sunt:

  • creşterea calităţii vieţii copiilor diagnosticați cu afecțiuni limitatoare de viață, beneficiari ai serviciilor oferite de Asociaţia Lumina și a familiilor acestora;
  • creşterea numărului de voluntari care se vor implica în activitățile asociației.

„Noi, echipa Asociaței «Lumina», facem eforturi permanente să creștem calitatea serviciilor, să dezvoltăm modele de bune practici, să învățăm din experiențele altor state sau parteneri, iar acest proiect este o continuare firească a dezvoltării  serviciilor pe care le oferim copiilor diagnosticați cu boli limitatoare de viață”, a conchis managerul de proiect, Lavinia Porubiu.

Asociația „Lumina” a fost înființată în 1998 de Fundația Cry în the Dark și desfășoară două proiecte. Unul este Centrul rezidențial „Casa Lumina”, care înseamnă „acasă” pentru tinerii cu nevoi speciale. Prin acest proiect se oferă servicii de calitate copiilor/tinerilor instituționalizați prin activități concentrate în direcția oferirii unui adevărat cămin pentru aceștia, asistență medicală, asistență socială și suport spiritual. Un al doilea proiect amplu este „Hospice Casa Albert”, care a luat ființă în noiembrie 2006 și unde o echipă de oameni inimoși acordă îngrijiri paliative copiilor și tinerilor adulți, cu vârsta până la 24 de ani, care au fost diagnosticați cu o boală limitatoare de viață. În cadrul Hospice, copiii și tinerii beneficiari au ocazia să participe o zi pe săptămână la Centrul de zi „Albert”, unde sunt implicați în diverse activități pregătite conform vârstei și capacităților lor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri